HomeHL-GreeceΕπισπεύδει τις εξελίξεις η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ – Μετά τη διαγραφή και η αναστολή στο τραπέζι

Επισπεύδει τις εξελίξεις η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ – Μετά τη διαγραφή και η αναστολή στο τραπέζι

Όλο το παρασκήνιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε παρτίδα πόκερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της διαγραφής των τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα, καθώς στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος παρέπεμψε χθες τη λήψη των σχετικών αποφάσεων η Επιτροπή Δεοντολογίας.

Συγκεκριμένα, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την επιβολή ποινής στα τέσσερα κορυφαία στελέχη με πλειοψηφία 10-5, η Επιτροπή Δεοντολογίας, δηλαδή το πειθαρχικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, απέφυγε να εμπλακεί περαιτέρω στο φλέγον εσωκομματικό ζήτημα, διαδραματίζοντας πλέον κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις και στην μελλοντική προοπτική της ενότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και αυτό, γιατί επικαλούμενη το Καταστατικό, η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν υπέδειξε με εισήγησή της συγκεκριμένη ποινή ως προτεινόμενη προς τα συλλογικά όργανα του κόμματος, όπως θα ήταν αναμενόμενο εκ του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της. Αντίθετα, από τη στιγμή που τα τέσσερα προς διαγραφή στελέχη είναι εν ενεργεία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, την έκρινε ως καταλληλότερη να βγάλει… τα κάστανα από τη φωτιά, «βραχυκυκλώνοντας» εκ πρώτης όψεως τη διαδικασία. Σημειωτέον ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που αριθμεί 300 μέλη, συνιστά το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος και εκλεγμένο από την κοινωνική βάση τον Μάιο του 2022, δηλαδή με νωπή νομιμοποίηση.

Νίπτοντας, πάντως, τα χέρια της, η Επιτροπή Δεοντολογίας κράτησε δημόσια αποστάσεις από αποφάσεις και τυχόν αποπομπές από πλευράς της νέας ηγετικής ομάδας, προσφέροντας, ωστόσο, την ίδια ώρα μέγιστες κομματικές υπηρεσίες. Τόσο στον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, όσο και στο συλλογικό αδιέξοδο, δείχνοντας μια πιθανή «έξοδο κινδύνου», με δεδομένο ότι από την επίσημη παραπομπή της υπόθεσης στην Κεντρική Επιτροπή προέκυψαν πλέον δύο δυνατότητες:

-είτε αυτή της διαγραφής,

-είτε αυτή της αναστολής της κομματικής ιδιότητας για ένα χρόνο, προοπτική που δεν υφίστατο μέχρι εκείνη την ώρα στον κομματικό ορίζοντα.

Έτσι, οι τελικές -και συλλογικές- αποφάσεις θα ληφθούν από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής στις 11 Νοεμβρίου, όπου αναμένεται το πρώτο μεγάλο εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με τους συμμετέχοντες να καλούνται να ψηφίσουν μία από τις δύο επιλογές, αποφασίζοντας την τελική ποινή για τα τέσσερα ιστορικά στελέχη του χώρου. Την ίδια ώρα, η νέα ηγετική ομάδα φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά με όσους επιθυμούν και πάντως όχι με εκείνους που «έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος», διατηρώντας την αυτοπεποίθηση της έγκρισης των διαγραφών στο τέλος της ημέρας, λόγω της αριθμητικής υπεροχής της στο επίπεδο των συσχετισμών της Κεντρικής Επιτροπής.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Στην άλλη όχθη, η εναλλακτική επιλογή της αναστολής της κομματικής ιδιότητας κατά έναν χρόνο δεν αποκλείεται να συσπειρώσει όλη την εσωκομματική αντιπολίτευση, ή ακόμη και να επιφέρει ισχυρά ρήγματα στο «νεοπροεδρικό» στρατόπεδο, καθώς για πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ η υπερψήφιση της διαγραφής δυο πρώην Γραμματέων, αλλά και τεσσάρων ιστορικών στελεχών συνολικά, δεν είναι καθόλου αυτονόητη συναισθηματικά, ούτε ακόμη και όταν πρόκειται για ορισμένα στελέχη του πάλαι ποτέ «προεδρικού» μπλοκ.

Έτσι, τη «σολομώντεια λύση» φέρεται να κομίζει τώρα πάνω από τα εσωκομματικά χαρακώματα που είχαν στηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα η Επιτροπή Δεοντολογίας, που μένει να φανεί αν μπορεί να μετακινήσει τις τεκτονικές πλάκες των υφιστάμενων συσχετισμών από εποχής Τσίπρα, στα κομματικά όργανα.

Παρά το γεγονός ότι τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου περιόδευαν στη Θεσσαλονίκη χθες το βράδυ, όταν έγινε γνωστή η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας να στείλει το θέμα των διαγραφών στην Κεντρική Επιτροπή, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέδιδαν, μεταξύ άλλων, πως «δεν τοποθετούνται επί εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων, πολλώ δε μάλλον πριν λάβουν επίσημα γνώση του σχετικού διαβιβαστικού εγγράφου της Επιτροπής Δεοντολογίας. Πρόσθεσαν δε, ότι σε κάθε περίπτωση θα τηρηθούν απαρέγκλιτα το Καταστατικό και ο Κανονισμός Λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κόμματος».

Επιπλέον, «σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Κανονισμό Λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας, παραπομπή στην Κ.Ε για έκφραση γνώμης γίνεται μόνο για την περίπτωση επιβολής των ποινών:

α) της αναστολής της κομματικής ιδιότητας μέχρι ένα έτος και

β) της διαγραφής» κατέληγαν οι ίδιες πηγές,

με όλες τις πτέρυγες να «ζυγίζουν» εκ νέου τις διαθέσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής απέναντι στις δυνητικές επιλογές, σε εσωκομματικά καλέσματα και «μυστικά δείπνα».
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση