HomeHL-9Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου: «Η υγεία όμως δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις, αλλά η μείωση του κόστους»

Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου: «Η υγεία όμως δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις, αλλά η μείωση του κόστους»

Με αφορμή τον τραυματισμό του 54χρονου στο Ατσαλένιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι κίνδυνοι της έλλειψης κρεβατιών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία της Ελλάδας έρχονται στο προσκήνιο ξανά, καθώς ένας οικοδόμος που είχε υποστεί εργατικό ατύχημα στην Κρήτη αναγκάστηκε να μεταφερθεί στο Θριάσιο Νοσοκομείο της Αθήνας.

Οι επιπλοκές της υποστελέχωσης των ΜΕΘ και των χειρουργείων για την υγεία των ασθενών αποτελούν ανησυχητική πραγματικότητα, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις της παρακμής του υγειονομικού συστήματος.

Οι επανειλημμένες αναφορές σε κενά προσωπικού και έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ αποκαλύπτουν το βάθος της κρίσης που αντιμετωπίζει η ελληνική υγεία.

Η ανεπάρκεια και η υποστελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αποδεικνύεται ως αποτέλεσμα της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων, με αντίκτυπο την υπερβολική εξάρτηση από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τις προσωπικές εισφορές των ασθενών.

Οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ λόγω έλλειψης ιατρικού, νοσηλευτικού και προσωπικού καθαριότητας, καθώς και οι μεγάλες αναμονές για χειρουργείο αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για δραστικά μέτρα αναδιάρθρωσης του υγειονομικού συστήματος στην Ελλάδα.

Επιπλέον, η εξάρτηση του συστήματος υγείας από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης έχει ως αποτέλεσμα την αναβολή της απαραίτητης συντήρησης και απολύμανσης των ΜΕΘ, αναθέτοντας την ευθύνη της παροχής υγειονομικής περίθαλψης σε συνθήκες κρίσης σε ιατρούς και νοσηλευτές χωρίς την κατάλληλη εξειδίκευση.

Οι επιπτώσεις της κρίσης υγείας αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για ευρύτερη δράση και αναδιάρθρωση του ελληνικού υγειονομικού συστήματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση παροχή αναγκαίας περίθαλψης σε όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως της περιοχής διαμονής τους.

Τι αναφέρει επακριβώς το δελτίο τύπου:

Ο συνάδελφος οικοδόμος που είχε χθες το εργατικό ατύχημα,  αναγκάστηκε να μεταφερθεί από την Κρήτη στο Θριάσιο νοσοκομείο της Αθήνας, καθώς στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ.

Οι κίνδυνοι της ανεπάρκειας και της υποστελέχωσης ΜΕΘ και χειρουργείων για την υγεία των ασθενών είναι τεράστιοι, όταν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται σε κλινικές εκτός ΜΕΘ ή όταν καθυστερεί σημαντικά η χειρουργική αντιμετώπισή τους ή η εντατική παρακολούθηση τους.

Η υγεία όμως δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις, αλλά η μείωση του κόστους.

Κρεβάτια ΜΕΘ είναι κλειστά λόγω ανεπάρκειας προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και προσωπικού καθαριότητας).   Επιπλέον η συντήρηση και η απολύμανση των ΜΕΘ (αναγκαίο και επιτακτικό μέτρο) αναδεικνύει τα προβλήματα της ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ και των τεράστιων αναμονών στις λίστες χειρουργείου.

Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα των ελλιπέστατων, διαχρονικά, κρατικών προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Σκοπός είναι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων από το κράτος να περιοριστεί στο ελάχιστο και να στηρίζεται κυρίως στον ΕΟΠΥΥ και στις άμεσες πληρωμές των ασθενών.

Πού  λοιπόν θα νοσηλεύονται ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωσης και μηχανικής υποστήριξης;  Μήπως σε κοινούς θαλάμους ή ακόμη και σε διαδρόμους με την φροντίδα γιατρών και νοσηλευτών χωρίς την εξειδίκευση;

Απαιτούμε την αύξηση νέων κλινών ΜΕΘ και χειρουργείου και την πλήρη στελέχωσή τους με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ώστε να καλύπτονται καθολικά οι ανάγκες των ασθενών σε εντατική θεραπεία και σε έγκαιρη χειρουργική αντιμετώπιση.

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση