HomePost ItΕπικήδειος Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για τον Γιώργο Γραμματικάκη

Επικήδειος Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για τον Γιώργο Γραμματικάκη

Τι ανέφερε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο επικήδειος που εκφώνησε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός για τον Γιώργο Γραμματικάκη:

Γιώργο, αγαπημένε εξάδελφε και φίλε,

Τούτη την δύσκολη ώρα του αποχωρισμού, ασφαλώς τα λόγια που σου απευθύνω δεν αποτυπώνουν παρά ελάχιστες όψεις από την πολύπτυχη διαδρομή της ζωής σου και από την πολύχρονη φιλία μας. Φιλία που ξεκινούσε από τον συγγενικό δεσμό μας, τις κοινές μνήμες, αλλά σφραγίστηκε από την φωτεινή παρουσία σου.

Σε θαύμαζα πάντα, γιατί συγκέντρωνες τα χαρακτηριστικά μιας σπάνιας προσωπικότητας: επιστήμονας, πανεπιστημιακός δάσκαλος, και συγγραφέας υψηλού κύρους, με βαθιά και έμπρακτη αγάπη και έγνοια για την Ελλάδα, για την Κρήτη, για το Ηράκλειο. Υπήρξες πάντα υπέρμαχος της Παιδείας και της Δημοκρατίας, άνθρωπος με απλότητα, με ψυχική ποιότητα, καλοσύνη, ζωντάνια, και ανοιχτούς

λαμπρή πορεία ήταν όλη η διαδρομή σου αυτές τις δεκαετίες. Με την γέννηση και την ανατροφή σου σε μια οικογένεια που, μέσω της δημοσιογραφικής της ενασχόλησης, μετείχε ενεργά στα γεγονότα της πολιτικής και της κοινωνίας, στο καρδιοχτύπι της καθημερινότητας του τόπου μας. Οι μετέπειτα σπουδές σου στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Imperial College του Λονδίνου, σου έδωσαν την αφετηρία για να εργασθείς ως ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος», και αργότερα και στο «Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών» (CERN) της Γενεύης.

Προετοίμασαν την καθοριστική παρουσία σου στο νέο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ως εκπαιδευτικός, ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του, και ως Πρύτανης από τον Μάιο του 1990, και ξανά από το 1993, επί μια ακόμα θητεία. Η πολύτιμη και πολύπτυχη προσφορά σου, στήριξε όλα αυτά τα χρόνια το Πανεπιστήμιο του τόπου μας και συνέβαλε καίρια στο να παραμείνει ως σήμερα σε αξιοθαύμαστα υψηλό επίπεδο, σε όλους τους τομείς του.

Τα χρόνια εκείνα εργάστηκες, συνάμα, και ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harνard, ασχολούμενος με την Ιστορία της Επιστήμης.

Με τον ίδιο ζήλο ανέλαβες, το 2000, την Προεδρία της «Διοικούσας Επιτροπής» του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η διαρκής έγνοια σου για τον ελληνικό πολιτισμό, την δημόσια ζωή, σε έφερε και σε πολλά άλλα πεδία, στα οποία η πείρα, οι γνώσεις, η απαράμιλλη οξυδέρκειά σου, και η αποτελεσματική δράση σου, έφεραν γόνιμους καρπούς. Ως  Πρόεδρος του «Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη». Ως Αντιπρόεδρος της «Εθνικής Λυρικής Σκηνής». Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ (από το 1997 ως το 2002). Συνάμα, με τα γλαφυρά άρθρα σου, στον ημερήσια Τύπο, επί πολλά χρόνια, οι παρεμβάσεις σου για φλέγοντα πολιτικά και κοινωνικά θέματα, διεφώτιζαν, έδιδαν απαντήσεις και προοπτική στα ερωτήματα χιλιάδων αναγνωστών.

Ξεχωριστή θέση στην πορεία σου, έχει και η βουλευτική παρουσία σου στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα είχε απόλυτη ανάγκη από εκπροσώπους με μόρφωση, πολύπτυχη εμπειρία, και όραμα για το παρόν και το μέλλον της.

Από τα σπουδαιότερα επιτεύγματά σου ήταν: η συγγραφή της σειράς των επιστημονικών βιβλίων, που όπως γνωρίζουμε όλοι, είχαν ευρύτατη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό της χώρας μας, φέρνοντας τους νόμους και την πορεία του σύμπαντος στον ορίζοντα και των μη ειδικών. Γεφύρωσες έτσι την απόσταση από την Φυσική Επιστήμη, προσφέροντας την δυνατότητα να πλησιάσει ο καθένας μας αυτά τα απρόσιτα, ως τότε, ζητήματα.

Ο Δήμος Ηρακλείου τίμησε το έργο σου με το Βραβείο «Ηθικής Τάξεως», αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη προσφορά σου στην επιστήμη, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και στην κοινωνία του τόπου μας.

Στην πλούσια πορεία της ζωής σου, αγάπησες και αγαπήθηκες, κατέκτησες τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη όλων μας, έδωσες φως στον τόπο μας. Η μοναδική προσωπικότητά σου, θα μας συντροφεύει πάντα, αφού το έργο σου, θα παραμένει πάντα ζωντανό. Στην Εύα και στα παιδιά σου, εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια.

Καλό ταξίδι Γιώργο. Μην ξεχάσεις να μου χαιρετήσεις τον Κώστα και τον Φίλιππα.

Καλή αντάμωση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση