HomeHL-9Εθνική υπόθεση η ακτοπλοϊκή σύνδεση της ακριτικής Γαύδου – Από τις 19/10 έχει διακοπεί η σύνδεση με Παλαιόχωρα

Εθνική υπόθεση η ακτοπλοϊκή σύνδεση της ακριτικής Γαύδου – Από τις 19/10 έχει διακοπεί η σύνδεση με Παλαιόχωρα

Kοινή επιστολή της Δημάρχου Γαύδου και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων προς τον Πρωθυπουργό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Δήμαρχος Γαύδου, κα Λίλιαν Στεφανάκη, επισκέφτηκε την έδρα της Επιχειρηματικής Κοινότητας των Χανίων, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας με τη συμμετοχή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνη Ροκάκη, και τη συμβουλευτική υποστήριξη του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, κ. Δημήτρη Βιριράκη, με θέμα το κρίσιμο ζήτημα του κινδύνου πλήρους αποκλεισμού του νησιού της Γαύδου, εξαιτίας της απειλούμενης ολικής διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσής του με την Κρήτη και συγκεκριμένα, τα λιμάνια Παλαιόχωρας και Χώρας Σφακίων.

Εξαιτίας της πολύπλευρης εθνικής, κοινωνικής και οικονομικής κρισιμότητας του ζητήματος, αποφασίστηκε να αποσταλεί κοινή επιστολή της Δημάρχου Γαύδου και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων προς τον κ. Πρωθυπουργό, με σκοπό να υπογραμμιστεί πλέον και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο η ανάγκη κατεπείγουσας παρέμβασης από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ακολουθεί η επιστολή:

“Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,

Ως Δήμαρχος του ακριτικού νησιού της Γαύδου, από κοινού με τον Πρόεδρο της Επιχειρηματικής Κοινότητας των Χανίων, λαμβάνουμε την τιμή να σας «υπογραμμίσουμε» ένα μείζονος και επείγουσας σημασίας εθνικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό ζήτημα, όπως άλλωστε ήδη έχουμε πράξει εγκαίρως προς τις αρμόδιες αρχές της Ελληνικής Πολιτείας.

Σε μια από τις πλέον κρίσιμες γεωπολιτικά ζώνες για το Μέλλον και την Οικονομική Ανάπτυξη του Ελληνισμού και της Ευρωπαϊκής ηπείρου, η Γαύδος, το νοτιότερο κατοικημένο νησί μας, σε μερικές ημέρες κινδυνεύει να αποκοπεί πλήρως από τον εθνικό κορμό και την Κρήτη.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού της Γαύδου με την πόλη της Παλαιόχωρας έχει ήδη διακοπεί (19/10) και ήδη βασικές υπηρεσίες και αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως το ταχυδρομείο και φάρμακα, δεν είναι πλέον προσβάσιμα από τους ακρίτες μας.

Σύντομα, επίκειται και η απόλυτη απομόνωση του νησιού μας, καθώς σε μερικές ημέρες (31/10) τερματίζεται και η δεύτερη σύμβαση, η οποία υποστηρίζει τη διασύνδεσή του με τη Χώρα Σφακίων.

Κι όλα αυτά, ενώ πλησιάζει η χειμερινή περίοδος με τις προφανείς πρόσθετες αντίξοες συνθήκες στη θαλάσσια διασύνδεση της Γαύδου με τα λιμάνια της Κρήτης. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο «Σαμαριά» που μέχρι πρότινος κάλυπτε τις δύο ακτοπλοϊκές γραμμές, τον επόμενο μήνα Νοέμβριο οφείλει να ζητήσει «Ακινησία» για να μεταβεί στις ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις του Περάματος προς επιθεώρηση, καθώς λήγουν τα πιστοποιητικά του.

Μέχρι πρόσφατα, τα δρομολόγια ήταν τρία από Παλαιόχωρα (Δευτέρα, Τρίτη, και Τετάρτη) και τρία από Χώρα Σφακίων (Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο), με την Κυριακή να ήταν και η μοναδική μέρα χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση για το ακριτικό νησί της Γαύδου.

Οι πολίτες και οι επιχειρηματίες της Γαύδου και των Χανίων είμαστε βέβαιοι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση διαθέτει απόλυτη εθνική και κοινωνική ευαισθησία και οξυδέρκεια, ώστε να επιλύσει με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο το μείζον πρόβλημα της νότιας «αιχμής του δόρατος» του Ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο.

tourismtoday.gr

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση