HomeHL-EconomyΚριστίν Λαγκάρντ: Εξαιρετικά καλή η Ελλάδα στις συγκρίσεις με άλλες χώρες

Κριστίν Λαγκάρντ: Εξαιρετικά καλή η Ελλάδα στις συγκρίσεις με άλλες χώρες

Ο πληθωρισμός αναμένεται να μείνει πολύ ψηλά για πολύ καιρό, υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ. Αβεβαιότητα και ρίσκα από τις γεωπολιτικές εντάσεις και την κλιματική κρίση. Πρόωρη η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία επιβεβαίωσαν το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο outlook για τον πληθωρισμό, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να μείνει πολύ ψηλά για πολύ καιρό.

Οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές αλλά την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός σημείωσε σημαντική πτώση τον Σεπτέμβριο, υπογράμμισε η κα Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

 Οι αυξήσεις επιτοκίων που πραγματοποιήσαμε συνεχίζουν να μεταδίδονται στις συνθήκες χρηματοδότησης, περιορίζοντας τη ζήτηση και συμβάλλοντας στη μείωση του πληθωρισμού, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον στόχο του 2%», επανέλαβε. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αρκούντως περιοριστικά επίπεδα για όσο καιρό χρειαστεί.

Το ότι διατηρήσαμε τα επιτόκια αμετάβλητα στη σημερινή συνεδρίαση δεν σημαίνει ότι δεν θα τα αυξήσουμε ξανά, τόνισε. Η ίδια χαρακτήρισε πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων.

Απηύθυνε παράλληλα νέο κάλεσμα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης, λόγω της αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης.

Η κα Λαγκάρντ υπογράμμισε επίσης ότι η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει αδύναμη και αναμένεται να παραμείνει αδύναμη για το υπόλοιπο του έτους, με τα ρίσκα να είναι καθοδικά. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν σημάδια ότι αποδυναμώνεται και η αγορά εργασίας.

Περαιτέρω αποδυνάμωση καταγράφει και ο τομέας των υπηρεσιών.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης μπορεί να είναι χαμηλότερη, αν ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής αποδειχθεί ισχυρότερος από ό,τι αναμένεται. Μια πιο αδύναμη παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να επηρεάσει επίσης αρνητικά την ανάπτυξη της ευρωζώνης, πρόσθεσε.

«Ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία και η τραγική σύγκρουση που πυροδοτήθηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ αποτελούν βασικές πηγές γεωπολιτικού ρίσκου», ανέφερε η κα Λαγκάρντ.

Όπως τόνισε, αυτό μπορεί να προκαλέσει αβεβαιότητα μεταξύ των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για το μέλλον της οικονομίας και να ασκήσει περαιτέρω καθοδικές πιέσεις στην οικονομία.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε και την ύπαρξη σημαντικών ρίσκων στο μέτωπο του πληθωρισμού. Όπως τόνισε, η άνοδος του κόστους της ενέργειας και των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να οδηγήσουν υψηλότερα τις τιμές της ενέργειας βραχυπρόθεσμα και να καταστήσουν πιο αβέβαιο το μεσοπρόθεσμο outlook, επισήμανε.

Την ίδια στιγμή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η εν εξελίξει κλιματική κρίση μπορεί να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων περισσότερο από ό,τι αναμένεται, προειδοποίησε η κα Λαγκάρντ.

Εξαιρετικά καλή η Ελλάδα στις συγκρίσεις με άλλες χώρες

Όσον αφορά την Ελλάδα, η κα Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η χώρα είναι σήμερα σε καλύτερο σημείο από αυτό που βρέθηκε πριν την πανδημία.

Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά καλή στη σύγκριση με άλλες χώρες. Έδειξε τεράστια ικανότητα ανάκαμψης. Δεν ξέρω τι είναι «κανονικό» και τι «μη κανονικό», αλλά είναι μια πολύ καλή απόδοση.

Με τις παραπάνω παρατηρήσεις συμφώνησε ο Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει σήμερα υψηλότερο ΑΕΠ απ’ ό,τι πριν ξεσπάσει η κρίση της Covid-19. Βέβαια πρέπει πολλά να γίνουν για να γυρίσουμε στην αξιολόγηση που είχαμε πριν από την κρίση χρέους, τόνισε.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πλέον κάποια «εξαίρεση» (waiver) στις αγορές ομολόγων που κάνει η ΕΚΤ μετά την απόκτηση, δήλωσε παράλληλα η Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση