HomePost ItΦραγκίσκος Παρασύρης: «Άμεση άρση της απόφασης για την έξωση των σεισμόπληκτων από τους οικίσκους»

Φραγκίσκος Παρασύρης: «Άμεση άρση της απόφασης για την έξωση των σεισμόπληκτων από τους οικίσκους»

Ερώτηση κατέθεσε στη βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την άμεση άρση της απόφασης για την έξωση των σεισμόπληκτων από τους οικίσκους, ζητά ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια. «Πρόκειται για μια απόφαση που φανερώνει την αναλγησία της κρατικής πολιτικής και την αναποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης», τονίζει ο Φραγκίσκος Παρασύρης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

Δύο χρόνια μετά το καταστροφικό χτύπημα του εγκέλαδου με χιλιάδες κατοίκους του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων, να έχουν εγκατασταθεί οριστικά σε περιοχές εκτός των διοικητικών ορίων των δύο δήμων, με τις εκατοντάδες επιχειρήσεις να παραμένουν εκτός λειτουργίας, με μαθητές να συνεχίζουν να κάνουν μάθημα σε κοντέινερς, με 7 καταυλισμούς στους οποίους διαμένουν περισσότεροι από 300 άνθρωποι μέσα σε οικίσκους, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σύμφωνα με το υπ’ αριθμό 386054/2022 έγγραφό του ενημερώνει ότι οι σεισμόπληκτοι που φιλοξενούνται στους οικίσκους (οι οποίοι δεν ήταν ιδιοκτήτες σπιτιών πριν το σεισμό αλλά ενοικιαστές), είναι υποχρεωμένοι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου να αποχωρήσουν από αυτούς.

Πρόκειται για μια απόφαση που φανερώνει την αναλγησία της κρατικής πολιτικής και την αναποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης. Γιατί ενώ στα γραφεία του Τ.Α.Ε.Φ.Κ. παραμένουν σε εκκρεμότητα χιλιάδες φάκελοι για άδειες ανακατασκευής, γιατί ενώ τα κατασχετήρια αυξάνονται καθημερινά, η Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών καλεί το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, να απομακρύνει από τους οικίσκους κατοίκους, των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς από το σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

Επειδή η ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου έχει επιβαρυνθεί δημογραφικά.

Επειδή, το συγκεκριμένο έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών που είχε τότε την αρμοδιότητα, αφορά σε 11 -μέχρι στιγμής- οικογένειες σεισμοπαθών, στις οποίες παραχωρήθηκαν οι οικίσκοι, ενώ πριν το σεισμό έμεναν σε σπίτια που νοίκιαζαν, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν γνωρίζουμε αν έχουν προχωρήσει στις εργασίες επισκευής.

Επειδή πρόκειται για οικογένειες με ιδιαίτερες οικονομικές δυσκολίες (μονογονεϊκές, μέλη ΑμεΑ, χαμηλόμισθοι).

Επειδή ενόψει του επερχόμενου χειμώνα και των εορτών των Χριστουγέννων, η εκτέλεση αυτής της απόφασης θα δημιουργήσει περισσότερα, από τα ήδη υπάρχοντα, κοινωνικά προβλήματα στην περιοχή.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

1. Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στέγασης που δημιουργείται στις εν λόγω σεισμοπαθείς οικογένειες;

2. Εξετάζετε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης, τουλάχιστον για έξι μήνες προκειμένου να μην βρεθούν στο δρόμο και ιδίως ενόψει εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς οι σεισμόπληκτες οικογένειες;

Διαφήμιση
Διαφήμιση