HomeHL1-GreeceΟι κρίσιμες συναντήσεις Μητσοτάκη -Τετ α τετ με Λαγκάρντ στην Αθήνα και η επίσκεψη στο Ισραήλ

Οι κρίσιμες συναντήσεις Μητσοτάκη -Τετ α τετ με Λαγκάρντ στην Αθήνα και η επίσκεψη στο Ισραήλ

Η προσοχή στο επόμενο ραντεβού με οίκο Fitch

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Standard and Poor’s ενδυναμώνει περαιτέρω την ελληνική οικονομία εν μέσω γεωπολιτικών αναταράξεων από τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και την θωρακίζει από τυχόν τριγμούς, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Οι εξελίξεις στην περιοχή δημιουργούν εύλογη ανησυχία, καθώς ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει τις επιπτώσεις σε ενδεχόμενη διάχυση της σύγκρουσης πέραν της Λωρίδας της Γάζας, με την ελληνική κυβέρνηση να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Προς το παρόν αρμόδια στελέχη εμφανίζονται καθησυχαστικά για την πορεία των δημοσίων οικονομικών και διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν οι εφεδρείες για να στηριχθούν πολίτες και επιχειρήσεις σε περίπτωση που καταστεί απαραίτητο από τις εξελίξεις.

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών για τις οποίες δεσμεύτηκε προεκλογικά με στόχο να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει τον ουσιαστικό αντίπαλο της κυβέρνησης, με δεδομένη την περιδίνηση στην οποία βρίσκεται η αντιπολίτευση από τον εσωκομματικό εμφύλιο. «Η χώρα μας έχει μπει σε έναν δρόμο δυναμικής ανάπτυξης με προοπτική. Αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια. Και έτσι θα συνεχίσουμε», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης στον καθιερωμένο εβδομαδιαίο απολογισμό της κυβέρνησης στα social media, με αφορμή την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Η προσοχή στο επόμενο ραντεβού με οίκο Fitch

Η προσοχή τώρα στρέφεται στο επόμενο ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης και συγκεκριμένα με τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου, οπότε και αναμένεται να επικυρώσει και από την πλευρά του την επενδυτική βαθμίδα. «Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας καθώς συνδυάζονται το σωστό μίγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα. Και είναι πατριωτικό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα δε των ασθενέστερων», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας τα οφέλη για τους πολίτες.

Η κρίσιμη συνάντηση στην Αθήνα

Στους οικονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης αναμένεται να συμβάλει και η αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ για φρένο στην αύξηση επιτοκίων μετά από ένα ανοδικό σερί 10 αυξήσεων τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, που έχει φέρει τα επιτόκια του ευρώ σε ιστορικά υψηλά. Η κρίσιμη συνεδρίαση της λήψης των αποφάσεων για τη νομισματική πολιτική θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ και τους άλλους κορυφαίους τραπεζίτες σε δείπνο που θα παραθέσει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Υπέρ της δημοσιονομικής ισορροπίας η Αθήνα χωρίς ασφυχτικά πλαίσια που μπορεί να υπονομεύσουν την ανάπτυξη

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός μαζί με άλλους ηγέτες πιέζει στην κατεύθυνση μεγαλύτερης ευελιξίας προς τα κράτη μέλη για το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθούν προκειμένου να επιτυγχάνονται οι στόχοι του Συμφώνου Σταθερότητας που βρίσκεται υπό αναμόρφωση. Η Αθήνα τάσσεται υπέρ της δημοσιονομικής ισορροπίας, χωρίς όμως την ύπαρξη ασφυκτικών πλαισίων που μπορεί να υπονομεύσουν την ανάπτυξη.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Τελ Αβίβ, η οποία αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας την προηγούμενη Πέμπτη. Οι δύο κυβερνήσει βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και μόλις οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες ο πρωθυπουργός θα μεταβεί απευθείας στην ισραηλινή πρωτεύουσα για την συνάντηση με τον κ. Νετανιάχου.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση