HomeHL-GreeceΚαρτέλ με «εγκέφαλο» πρώην ποδοσφαιριστή έφερε 67 κιλά κοκαΐνης από Λατινική Αμερική – Πώς δρούσαν

Καρτέλ με «εγκέφαλο» πρώην ποδοσφαιριστή έφερε 67 κιλά κοκαΐνης από Λατινική Αμερική – Πώς δρούσαν

Κύκλωμα με «εγκέφαλο» πρώην ποδοσφαιριστή έφερνε κοκαΐνη από την Λατινική ΑμερικήΚύκλωμα με «εγκέφαλο» πρώην ποδοσφαιριστή έφερνε κοκαΐνη από την Λατινική Αμερική

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εξαρθρώθηκε από την ελληνική αστυνομία εγκληματική οργάνωση με διεθνή δράση, η οποία έφερνε στη χώρα μας μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, συνελήφθησαν τρία μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και κατασχέθηκαν σχεδόν -67- κιλών κοκαΐνης στο λιμάνι του Πειραιά.

Πρόκειται για τρεις Έλληνες, που είχαν ενταχθεί στην εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από το 2022 και δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση από τη Λατινική Αμερική στη χώρα μας σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης, την οποία μετέφεραν δια θαλάσσης μέσα σε καταψυκτικούς μηχανισμούς εμπορευματοκιβωτίων.

Ο ένας εκ των τριών συλληφθέντων είναι ηλικίας 41 ετών και φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης και πρώην ποδοσφαιριστής και οι άλλοι δύο 31 και 36 χρονών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Πώς δρούσαν τα μέλη του κυκλώματος

Χαρακτηριστικό στοιχείο της δράσης τους ήταν ότι εκμεταλλεύονταν την επαγγελματική ιδιότητα των δύο μελών της οργάνωσης ώστε να δικαιολογείται η παρουσία τους σε τεχνηέντως καθορισμένο χώρο απόθεσης των εμπορευματοκιβωτίων και να προβαίνουν ανενόχλητοι στην εξαγωγή των ναρκωτικών από το λιμάνι, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.

Η επιχείρηση για τον τερματισμό της εγκληματικής δραστηριότητας των μελών της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε χθες (16 Οκτωβρίου 2023) το μεσημέρι, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ., κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν οι τρεις κατηγορούμενοι ενώ εντοπίσθηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο και κατασχέθηκαν -58- συσκευασίες που συνολικά περιείχαν -66- κιλά και -700- γραμμάρια κοκαΐνης.

Ο ρόλος των μελών

«Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και μέσω δημιουργίας προφίλ των εμπλεκομένων (profiling) αποκαλύφθηκε η δομή της εγκληματικής οργάνωσης, ο διεθνικός χαρακτήρας της και η εγκληματική δράση των μελών της» αναφέρει η ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο 41χρονος «επικεφαλής» του κυκλώματος, ήταν πρώην ποδοσφαιριστής.

Ο ρόλος κάθε μέλους στην εγκληματική οργάνωση, περιγράφεται ως εξής:

ο 41χρονος, ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των συλληφθέντων, αφού είχε αναλάβει τις επαφές με τους εισαγωγείς και διακινητές των ναρκωτικών, το συντονισμό της παραλαβής των ναρκωτικών από τα εμπορευματοκιβώτια και την παράδοση αυτών στους τελικούς διακινητές, ο 31χρονος, ήταν άμεσος συνεργάτης με τον επικεφαλής ως προς την παραλαβή των ναρκωτικών από τους μηχανισμούς ψύξης των εμπορευματοκιβωτίων, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως ψυκτικός,

ο 36χρονος, είχε αναλάβει το χειρισμό του συστήματος εντοπισμού και καταγραφής βλάβης των ψυκτικών μηχανισμών των εμπορευματοκιβωτίων, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόσβαση στα ανωτέρω μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για την παραλαβή – εξαγωγή των ναρκωτικών από το λιμάνι του Πειραιά.

Φρόντιζαν εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους και με την πρόφαση βλάβης να μεταφέρουν το εμπορευματοκιβώτιο σε χώρο όπου δήθεν θα γίνονταν οι εργασίες επιδιόρθωσης και έτσι εξήγαγαν από αυτό τα ναρκωτικά.

Κατά την επιχείρηση εντοπίσθηκε αρχικά ο 41χρονος στην κατοχή του οποίου καθώς και στην οικία του βρέθηκε ποσότητα κοκαΐνης. Ακολούθως ερευνήθηκε το εμπορευματοκιβώτιο όπου βρέθηκαν οι 58 συσκευασίες με την κοκαΐνη.

Τι βρήκαν οι Αρχές στα χέρια τους

Συνολικά από τις έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

κοκαΐνη βάρους -66- κιλών και -989- γραμμαρίων,

2 αυτοκίνητα (το ένα τύπου VAN) και μοτοσικλέτα,

ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,

συσκευές κινητής τηλεφωνίας, μετρητής χαρτονομισμάτων και λάπτοπ.

ethnos.gr

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση