HomeHL-GreeceΟικονόμου: Συντονισμένες προσπάθειες ΕΛΑΣ και Πολιτείας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων

Οικονόμου: Συντονισμένες προσπάθειες ΕΛΑΣ και Πολιτείας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων

Τι ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τις δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, της ευρύτερης εγκληματικότητας αλλά και του φαινομένου της παραβατικότητας των ανηλίκων, μίλησε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «είμαστε αντιμέτωποι με ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόβλημα. Είχαμε 1.350 συλλήψεις ανηλίκων σε όλη την ελληνική επικράτεια το Σεπτέμβριο. Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι η Αστυνομία είτε εξιχνίασε, είτε απέτρεψε εν τη γενέσει τους περιπτώσεις οι οποίες είναι πάνω από 1.000 – 1.100 κυρίως στην Αθήνα αλλά και αλλού».

Συνολική αποτυχία της κοινωνίας, της οικογένειας, της εκπαίδευσης

Μιλώντας σχετικά επεσήμανε πως ακόμη και οι έμπειροι αστυνομικοί μένουν έκπληκτοι με το πόσο έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας στην πρόκληση αυτών των γεγονότων. Συνεχίζοντας τόνισε πως «η Ελληνική Αστυνομία καλείται να διαχειριστεί στην εγκληματικότητα των ανηλίκων, το τελευταίο στάδιο. Καλούμαστε να διαχειριστούμε μία, αν μου επιτραπεί η έκφραση, συνολική αποτυχία της κοινωνίας, της οικογένειας, της εκπαίδευσης, σε μία σειρά από ζητήματα, και προσπαθούμε την αποτυχία αυτή να τη διαχειριστούμε αποτρέποντας συμβάντα, εξιχνιάζοντας, μιλώντας με τους ανθρώπους, παρακολουθώντας από εκεί που εξιχνιάζουμε τι μέλλει γενέσθαι και με τους ανθρώπους που συλλαμβάνουμε».

Εντατικοποίηση της εμφανής αστυνόμευσης

Συμπληρώνοντας δε σημείωσε πως «χθες είχαμε μία πολύ διευρυμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας ακριβώς για να δούμε πώς θα εντατικοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την εμφανή αστυνόμευση και πώς θα προχωρούμε και σε προληπτικούς ελέγχους και θα αξιοποιούμε τα πληροφοριακά δίκτυα τοπικών αστυνομικών τμημάτων και να ξεκινήσουμε μία προσπάθεια ανοιχτού διαλόγου στα πλαίσια μίας ευρύτερης πρωτοβουλίας που θα ξεκινήσει και η Κυβέρνηση, ανά Δήμο με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, με συλλόγους εκπαιδευτικών».

Μιλώντας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τόνισε πως πρόκειται για ένα πολύπλοκο φαινόμενο, κατά το οποίο η Αστυνομία προσπαθεί με τις περιπολίες της, τις παρουσίες της, τις δράσεις της να αντιμετωπίσει του εγκληματίες, τους συλλαμβάνει και από και πέρα έχουμε ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και ο κ. Φλωρίδης το έχει εντοπίσει και το βάζει μπροστά, το τι συνέπειες υπάρχουν για αυτόν που συλλαμβάνεις. «Πριν από 15-20 ημέρες μαζί με το αρμόδιο τμήμα περιπολιών έκανα μια βόλτα σε όλα αυτά τα σημεία του κέντρου της Αθήνας. Πρέπει κανείς να δει το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις: Να δει το θέμα με τους τοξικομανείς που βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία της Αθήνας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται με την εγκληματικότητα που και αυτοί δημιουργούν, με ένα θέμα όμως που έχει να κάνει και με το που πρέπει να πάνε αυτοί οι άνθρωποι. Ξέρετε, οι τοξικομανείς στην αρχή ήτανε στο Μουσείο και την ΑΣΟΕΕ, έφυγαν από εκεί κατέβηκαν στην πλατεία Βάθης, έφυγαν από εκεί τώρα είναι στην Αγησιλάου και στα στενά πίσω από την Πλατεία Θεάτρου. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία αυτές οι εγκληματικές δραστηριότητες», είπε.

Θέλουμε να αναπτύξουμε ένα μεγάλο δίκτυο καμερών

Όπως τόνισε, «εντονότερη αστυνόμευση, αυτό προσπαθούμε και αυτό θα κάνουμε, πεζές περιπολίες, περιπολίες της ΔΙ.ΑΣ. που μπορούν να φτάνουν γρήγορα και άμεσα, κάμερες. Θέλουμε να αναπτύξουμε ένα μεγάλο δίκτυο καμερών, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά συνολικότερα, που θα μας βοηθήσει και θα μας εξοικονομήσει δυνάμεις, αλλά και θα μας βοηθήσει στην επισήμανση».

Αναφορικά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι «τα εργαλεία της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τον αναπροσανατολισμό του δυναμικού της Αστυνομίας σε κρίσιμες περιοχές που έχουμε εγκληματικότητα για να έχουμε την καλύτερη δυνατή αστυνόμευση. Αυτό δεν είναι κάποια εμμονή, ούτε κάποια ελληνική πατέντα. Το έχουν εφαρμόσει πολλές πρωτεύουσες σε όλη την Ευρώπη επιδιώκοντας να αξιοποιήσουν και να συνδυάσουν τεχνολογία και ανθρώπινο παράγοντα για να έχουν το καλύτερο δυνατό δυναμικό. Δεν είναι κάτι που πρέπει να το βλέπουμε ως ταμπού ή να του βάλουμε ιδεολογικά πρόσημα ή οτιδήποτε άλλο».

Σχετικά με την ενίσχυση στο πεδίο είπε: «ήδη έχουν μετακινηθεί γύρω στους 400-500, βρίσκονται υπό εξέταση τα φύλλα πορείας για άλλους 700-800 για να φτάσουμε το νούμερο των 1.500 που είπαμε σε πρώτη φάση. Είναι από τη φύλαξη, υψηλών προσώπων, γίνονται και εσωτερικές μετακινήσεις και από άλλες υπηρεσίες για να ενισχυθούν κρίσιμες υπηρεσίες στο πεδίο, η ΔΙΑΣ, η Αμεση Δράση. Θα ξεκινήσουμε μία προσπάθεια αλλαγής των δομών και στην Ελληνική Αστυνομία για να ενισχύσουμε τα αστυνομικά τμήματα όπως πρέπει».

«Η προσπάθεια είναι συνεχής, η εγκληματικότητα προφανώς και είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι θα την εκμηδενίσει. Από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι το κέντρο της Αθήνας παρουσιάζει αυτή την ανάπτυξη που παρουσιάζει με τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου με άλλες εμπορικές επιχειρήσεις, δείχνει και αυτό ότι παρά τα προβλήματα, προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού με τις δυνάμεις που έχουμε, συνεργαζόμενοι με τους ανθρώπους να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας», είπε.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση