HomeHL-WorldΟ Ντόναλντ Τουσκ κέρδισε στις εκλογές στην Πολωνία

Ο Ντόναλντ Τουσκ κέρδισε στις εκλογές στην Πολωνία

«Νίκησε η δημοκρατία»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την αρχή μιας νέας εποχής για την Πολωνία κήρυξε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ καθώς τα αντιπολιτευόμενα κόμματα φαίνεται πως εξασφάλισαν αρκετές ψήφους στις εκλογές για να διώξουν από την εξουσία το κυβερνών εθνικιστικό συντηρητικό κόμμα.

Στα οκτώ χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία στην Πολωνία τo PiS (Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι έχει τσακωθεί με συμμάχους και έχει κατηγορηθεί για διάβρωση του κράτους δικαίου, αλλά στις χθεσινές εκλογές φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι κινητοποιήθηκαν όσο ποτέ άλλοτε, ψηφίζοντας σε ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς από ό,τι όταν ανετράπη η κομμουνιστική εξουσία στη χώρα το 1989.

Σύμφωνα με τα exit poll η προσέλευση στις κάλπες άγγιξε το 72,9% – ποσοστό ρεκόρ, ενώ σε ορισμένες περιοχές οι ψηφοφόροι στέκονταν ακόμη στην ουρά, όταν έκλεισαν επίσημα οι κάλπες, αλλά δόθηκε σε όλους η δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών το κυβερνών κόμμα PiS κόβει πρώτο το νήμα με ποσοστό 36,8%, αλλά ανοίγει ο δρόμος για μία κυβέρνηση συνεργασίας της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Τουσκ, πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το exit poll της Ipsos έδειξε ότι το PiS συγκεντρώνει 200 έδρες, ενώ ο πιθανός εταίρος του, η ακροδεξιά «Συνομοσπονδία», άλλες 12 έδρες, κάτι που σημαίνει ότι αδυνατούν να σχηματίσουν κυβέρνηση ικανή να περνά τους νόμους της στην πολωνική Βουλή. Σύμφωνα με το ίδιο exit poll τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης εξασφαλίζουν συνολικά 248 έδρες στην Βουλή επί συνόλου 460 έδρες. Το μεγαλύτερο από τα κόμματα αυτά, ο «Συναπισμός Πολιτών» του πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας, Τουσκ, εξασφάλισε το 31,6% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll.

Τουσκ: Έφθασε το «τέλος των κακών καιρών» για την Πολωνία

«Είμαι εδώ και πολλά χρόνια πολιτικός. Είμαι και αθλητής. Ουδέποτε στη ζωή μου χάρηκα τόσο πολύ που εξασφάλισα όπως φαίνεται τη δεύτερη θέση. Νίκησε η Πολωνία. Νίκησε η δημοκρατία. Τους απομακρύναμε από την εξουσία», είπε ο Τουσκ απευθυνόμενους στους οπαδούς του, που πανηγύριζαν.

«Αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι καλύτερο, αλλά ήδη σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έφθασε το τέλος των κακών καιρών, είναι το τέλος της εξουσίας του “Νόμου και Δικαιοσύνης”, πρόσθεσε.

Δύο πολιτικές παρατάξεις που θα μπορούσαν να σχηματίσουν συνασπισμό με τον Τουσκ τα πήγαν επίσης καλά. Πρόκειται για τον κεντροδεξιό Τρίτο Δρόμο, που έλαβε ποσοστό με 13% και η Νέα Αριστερά, που έλαβε 8,6%.

Ο ηγέτης του Νόμου και Δικαιοσύνης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι πάλι, δήλωσε στους υποστηρικτές του ότι το αποτέλεσμα του κόμματός του, με σχεδόν 37% των ψήφων σύμφωνα με το exit poll, ήταν μια επιτυχία, καθιστώντας το το κόμμα που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους για τρεις συνεχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται και η κρατική εκλογική επιτροπή λέει ότι αναμένει να έχει τα τελικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα το πρωί.

Το «Νόμος και Δικαιοσύνη» έχει μια αφοσιωμένη βάση υποστηρικτών στην Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων, οι οποίοι εκτιμούν την υπεράσπιση των καθολικών παραδόσεων και τις κοινωνικές δαπάνες για τους συνταξιούχους και τις οικογένειες με παιδιά.

Αλλά η υποστήριξη προς το κόμμα έχει συρρικνωθεί από τις τελευταίες εκλογές του 2019 -όταν κέρδισε σχεδόν το 44% των ψήφων- εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, ισχυρισμών για πελατειακές σχέσεις και διαφωνιών με τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Πολλοί Πολωνοί θεωρούν ότι είναι οι πιο σημαντικές εκλογές από το 1989, όταν γεννήθηκε μια νέα δημοκρατία μετά από δεκαετίες κομμουνισμού.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση