HomeHL-HealthΑντιοξειδωτικά: Σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε και τι προσφέρουν στον οργανισμό

Αντιοξειδωτικά: Σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε και τι προσφέρουν στον οργανισμό

Τα αντιοξειδωτικά, είναι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού μας από τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών και συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, οι καρποί με κέλυφος, οι σπόροι, τα βότανα και τα μπαχαρικά, το πράσινο τσάι, η μαύρη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί και το ελαιόλαδο είναι τα τρόφιμα με τις μεγαλύτερες περιεκτικότητες σε αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά τρόφιμα βοηθούν:

Στην καθυστέρηση της γήρανσης, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τις κυτταρικές μεμβράνες και τους ιστούς.

Στην προστασία της όρασης και των ματιών, καθώς αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C, E και η β-καροτίνη αποτρέπουν τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και καθυστερούν τα προβλήματα όρασης που οφείλονται στην ηλικία.

Στη θωράκιση του οργανισμού έναντι του καρκίνου, καθώς κάποια αντιοξειδωτικά μπορούν και συνδράμουν στη καταστροφή των καρκινικών κυττάρων και συμβάλλουν στην επιβράδυνση των μηχανισμών της καρκινογένεσης.

Στην πρόληψη εναντίον των εγκεφαλικών και των υπόλοιπων καρδιαγγειακών παθήσεων, μέσω και πάλι της καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα αγγεία.

Στην πρόληψη της άνοιας και παθήσεων όπως το Alzheimer, καθώς προστατεύει από το οξειδωτικό στρες, που παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Έρευνα για τα εμπλουτισμένα τρόφιμα με αντιοξειδωτικά

Νέα, πανελλαδική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί η γνώμη των καταναλωτών για τα νέα προϊόντα τροφίμων που θα παραχθούν, αξιοποιώντας τα υπολείμματα εσπεριδοειδών και ροδιού (π.χ. κουκούτσια, φλούδες) διενεργεί η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε η οργάνωση των καταναλωτών, το ερωτηματολόγιο είναι ήδη διαθέσιμο στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ και η συμπλήρωσή του διαρκεί 7 λεπτά.

Η έρευνα υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “EXCEL4MED” και διενεργείται παράλληλα σε Ελλάδα, Μάλτα και Γαλλία.

Το έργο συντονίζεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και, εκτός από την ΕΚΠΟΙΖΩ συμμετέχουν 12 ακόμα εταίροι από τις παραπάνω χώρες.

Στόχος

Στόχος του προγράμματος είναι η εξαγωγή – με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών – των αντιοξειδωτικών και άλλων ωφέλιμων ουσιών που υπάρχουν στα υπολείμματα εσπεριδοειδών και ροδιού, όπως στα κουκούτσια και τις φλούδες, και η ενσωμάτωσή τους σε νέα τρόφιμα, π.χ. στο τυρί σε άλμη, ή στους χυμούς. Επίσης, αναμένεται να παραχθούν χυμοί με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα.

Η πρωτοβουλία, όπως σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, έχει ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και της κυκλικής οικονομίας, καθώς αξιοποιεί τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων, από τα οποία φιλοδοξεί να εξαγάγει τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά τους και να τα ενσωματώσει σε άλλα προϊόντα, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.

healthstories.gr

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση