HomeHL-WorldΓάζα: Με αυτοκίνητα, καρότσες και γαϊδούρια φεύγουν οι κάτοικοι 

Γάζα: Με αυτοκίνητα, καρότσες και γαϊδούρια φεύγουν οι κάτοικοι 

"Η ατμόσφαιρα κυριολεκτικά μυρίζει μπαρούτι"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αυτοκίνητα, φορτηγά και πεζή εκκενώνουν τη βόρεια Γάζα οι πολίτες, σύμφωνα με το BBC, μετά το ισραηλινό τελεσίγραφο να μετακινηθούν νότια, το οποίο και λήγει σε λίγες ώρες, υπό την προειδοποίηση για πιθανή χερσαία εισβολή και παρά τις προτροπές της Χαμάς να μην αποχωρήσει κανείς.

Την ιδια στιγμή ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει αδύνατη τη μετακίνηση τόσο μεγάλου πληθυσμού – περίπου 1,1 εκατομμύριο- μέσα σε ένα 24ωρο. Αν και η Χαμάς, απαντώντας, είπε στους κατοίκους της Γάζας να μην εκκενώσουν, πολλοί κάτοικοι επέλεξαν να μετακινηθούν.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα λέει ο ανταποκριτής του BBC . «Εκατοντάδες αυτοκίνητα και ολόκληρες οικογένειες περπατούν στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Γάζας», αναφέρει. Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που δείχνει ζωντανά το BBC φαίνονται άνθρωποι να ταξιδεύουν με γαϊδούρια, με καρότσες, ενώ πολλές οικογένειες έχουν διανύσει με τα πόδια αρκετά χιλιόμετρα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε το μεσημέρι σχετικά με την 24ωρη προθεσμία για τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν νότια. Δεν απάντησε στο αν η προθεσμία αυτή έχει αλλάξει, αλλά είπε: «Όσοι θέλουν να σώσουν τη ζωή τους παρακαλούνται να πάνε νότια».

«Η ατμόσφαιρα κυριολεκτικά μυρίζει μπαρούτι εδώ που βρισκόμαστε στην είσοδο της πόλης Σντερότ», μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη. Όπως είπε συνεχώς οι δρόμοι κλείνουν για να περάσουν «στρατιωτικά, στρατιώτες, τεθωρακισμένα, πυροβολικό, μηχανοκίνητα. Ό,τι έχει να κάνει με την επιχείρηση».

Η εντολή που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός πάνω από 1 εκατομμύρια άμαχοι κάτοικοι της βόρειας Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή εντός 24 ωρών, θα είναι ένα «δύσκολο εγχείρημα», αν και οι ΗΠΑ δεν κάνουν εκ υστέρων κριτική στην ισραηλινή απόφαση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Riding a donkey drawn cart as family along with hundreds of other Palestinian carrying their belongings flee following the Israeli army's warning to leave their homes and move south before an expected ground offensive, in Gaza City on October 13, 2023. Palestinians carried belongings through the rubble-strewn streets of Gaza City on October 13, in search of refuge as Israel's army warned residents to flee immediately before an expected ground offensive in retaliation against Hamas for the deadliest attack in Israeli history. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)
Riding a donkey drawn cart as family along with hundreds of other Palestinian carrying their belongings flee following the Israeli army’s warning to leave their homes and move south before an expected ground offensive, in Gaza City on October 13, 2023. Palestinians carried belongings through the rubble-strewn streets of Gaza City on October 13, in search of refuge as Israel’s army warned residents to flee immediately before an expected ground offensive in retaliation against Hamas for the deadliest attack in Israeli history. (Photo by MAHMUD HAMS / AFP)

«Είναι πολλοί άνθρωποι που πρέπει να μετακινηθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», τόνισε ο Κίρμπι σε συνέντευξή του στο MSNBC.

«Κατανοούμε τι προσπαθούν να κάνουν και γιατί προσπαθούν να το κάνουν – να προσπαθήσουν να απομονώσουν τον άμαχο πληθυσμό από τη Χαμάς, που είναι ο πραγματικός στόχος τους», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Συμπλήρωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την ασφαλή διέλευση αμάχων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Προφανώς, δεν θέλουμε να δούμε κανέναν άμαχο να τραυματίζεται», ανέφερε αργότερα σε άλλη συνέντευξή του στο CNN. «Υποστηρίζουμε την ασφαλή διέλευση από τη Γάζα και σίγουρα αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα των ανθρώπων να μετακινούνται με ασφάλεια μέσα στη Γάζα».

«Οι Παλαιστίνιοι, είναι και αυτοί επίσης θύματα. Δεν το ζήτησαν αυτό. Δεν κάλεσαν τη Χαμάς και είπαν, ξέρετε, “Πηγαίνετε να πλήξετε το Ισραήλ”».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό της Χαμάς ότι 13 άνθρωποι που είχαν πιαστεί όμηροι από την παλαιστινιακή οργάνωση από τις επιθέσεις του Σαββάτου σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες.

 

ertnews.gr

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση