HomeΚΟΣΜΟΣΣτην Ιορδανία ο Μπλίνκεν: Συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντάλα

Στην Ιορδανία ο Μπλίνκεν: Συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντάλα

Σε τρεις χώρες σε μία μέρα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας στο Αμάν, στη δεύτερη στάση της πιο εκτεταμένης έως τώρα περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Χθες, ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Ισραήλ και είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τη σύγκρουση που έχει συγκλονίσε τον κόσμο, μετά την επίθεση του Σαββάτου στο νότιο Ισραήλ, από ενόπλους της Χαμάς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έστειλε τον κορυφαίο διπλωμάτη του στην περιοχή, όπου μαίνεται η χειρότερη κλιμάκωση βίας εδώ και χρόνια, ύστερα από μια επίθεση από μαχητές της Χαμάς σε ισραηλινές πόλεις, σκοτώνοντας 1.200 Ισραηλινούς.

Ο Μπλίνκεν επέκτεινε το ταξίδι του από το Ισραήλ και την Ιορδανία προκειμένου να συμπεριλάβει όλες τις αραβικές χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη περιοδεία του στην περιοχή από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021.

Σε τρεις χώρες σε μια μέρα ο Μπλίνκεν

Μόνο σήμερα, ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης αναμένεται να επισκεφθεί τρεις ακόμα χώρες: το Κατάρ, το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία, όπου θα διανυκτερεύσει. Πριν αναχωρήσει για την Ντόχα, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

«Σε κάθε μία από αυτές τις επαφές, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε χώρες να βοηθήσουν να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης και να χρησιμοποιήσουν τον μοχλό πίεσής τους με τη Χαμάς για να απελευθερώσει άμεσα και χωρίς όρους τους ομήρους», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ.

«Θα συζητήσουμε επίσης πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να υλοποιούμε το θετικό μας όραμα για μια περιοχή που είναι πιο ειρηνική, πιο ευημερούαα, πιο ασφαλής, πιο ενοποιημένη. Και στην πραγματικότητα, αυτή είναι η επιλογή, και η επιλογή με κάποιους τρόπους έγινε ακόμα πιο έντονη από τις ενέργειες της Χαμάς το Σάββατο».

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, τουλάχιστον 25 Αμερικανοί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς και πολλοί άλλοι εκτιμάται ότι συγκαταλέγονται στους πολυάριθμους ομήρους που μεταφέρθηκαν στη Γάζα. Ο Αμερικανός αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος για υποθέσεις ομήρων Στιβ Γκίλεν ταξίδεψε με τον Μπλίνκεν στο Ισραήλ και θα παραμείνει εκεί για να στηρίξει τις προσπάθειες απελευθέρωσής τους, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση