HomeCity GuideΈκθεση με τίτλο «Το όνομά μου είναι Bond…… James Bond»

Έκθεση με τίτλο «Το όνομά μου είναι Bond…… James Bond»

Στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια εντελώς πρωτότυπη παρουσιάζει το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (ΜΕΤΗ ) στον χώρο του. Αφορά φωτογραφίες, αφίσες και ενθύμια από τις εικοσιέξι ταινίες που έχουν δει την προβολή σʼ όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου με τον διάσημο ήρωα του ‘Ιαν Φλέμιγκ από το 1961 μέχρι και το 2021, δηλαδή σε διάστημα εξήντα ετών. Στη λογοτεχνία, εμβαθύνοντας στην ιστορία του θρυλικού ήρωα είχε εμφανιστεί ακόμα νωρίτερα ,το 1953 με το βιβλίο ‘Καζίνο Ρουαγιάλ’.

Από τότε και μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έχει δει τουλάχιστον μια ταινία Τζέημς Μποντ καθότι όλες οι κινηματογραφικές ταινίες σημείωναν την μια μετά την άλλη εισπρακτική επιτυχία. Λέγεται μάλιστα ότι οι αιθουσάρχες χώριζαν τις κινηματογραφικές σεζόν, σε χρονιές με ταινία Τζέημς Μποντ και σε χρονιές χωρίς …προκειμένου να υπολογίσουν τα κέρδη τους.

Το Μ.Ε.Τ.Η. ξεφεύγοντας από τα παραδοσιακά μονοπάτια, τολμά και πρωτοπορεί παρουσιάζοντας μια έκθεση που αναφέρεται στον συγκεκριμένο ήρωα. Με χρονολογική βάση θα εκτεθούν αφίσες από όλες τις ταινίες του Τζέημς Μποντ, αναδεικνύοντας έτσι την ιστορική πορεία, μέσα στο χρόνο όλων αυτών των δεκαετιών, θυμίζοντάς μας σκηνές από την δράση της κάθε ταινίας , τα συναισθήματα και τις αλλαγές στην πλοκή των έργων καθώς και τον διάχυτο ερωτισμό που επικρατούσε με τις καλλονές που τον περιστοίχιζαν ως παρτενερ…

Πέρα από τις κλασσικές αφίσες θα προβληθεί και η δουλειά νέων καλλιτεχνών, που εμπνεόμενοι από τα φιλμς επιμένουν και ανανεώνουν την ζωγραφική παράδοση και τέχνη, με τη δημιουργία κινηματογραφικών πόστερ ως μια νέα ματιά, μια νέα άποψη στις τότε υπάρχουσες αντιλήψεις.

Παράλληλα με το υλικό των ταινιών παρουσιάζονται και οι Ελληνικές διαφημιστικές καταχωρήσεις στον ελληνικό έντυπο τύπο, όπου θα θυμηθούμε τους ευφάνταστους τρόπους προώθησής των ταινιών του 007 στο κινηματογραφικό κοινό, από τους δημιουργούς της εποχής.

Θα υπάρχουν ακόμη ελληνικές μεταφράσεις βιβλίων του Ίαν Φλέμινγκ από την δεκαετία το 60 καθώς και η πρώτη εμφάνισή του Τζέημς Μποντ σε μορφή κόμικς στις εφημερίδες της εποχής εκείνης.

Στα εκθέματα θα συμπεριληφθούν επίσης αυτόγραφα των τελευταίων τριών ηθοποιών που ερμήνευσαν τον Τζέημς Μποντ, των Τίμοθι Ντάλντον, Πιρς Μπρόσναν και Ντάνιελ Κρεγκ καθώς και αυτόγραφα και φωτογραφίες από μια πλειάδα γυναικών που εμφανίστηκαν στις ταινίες του 007, όπως των βραβευμένων με Όσκαρ Κιμ Μπέισινγκερ , Τζούντι Ντενς, Μίσελ Γιο και πολλών πολλών άλλων κοριτσιών του Τζέημς Μποντ συμπεριλαμβανομένης της μοναδικής Ελληνίδας μέχρι σήμερα, ηθοποιού που εμφανίστηκε σε ταινία του 007, Τόνιας Σωτηροπούλου.

Έκπληξη θα είναι ακόμη η τοποθέτηση στον εξωτερικό χώρo του Μουσείου μιας Μερσεντές – Μπενς της δεκαετίας του 70, (προσφορά της λέσχης κλασσικών οχημάτων Ηρακλείου), αυτοκίνητο που εμφανίστηκε στη ταινία 007 ”Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι”.

Μέσα στη έκθεση θα βρίσκονται ακόμη τρία μοντέλα οχήματα – μινιατούρες αυτοκινήτων του Τζέημς Μποντ. Τέλος, με προβολή βίντεο θα απολαύσουν οι θεατές σκηνές δράσης και αγωνίας από τις περιπέτειες του, ακούγοντας όλα τα τραγούδια των ταινιών του!

Το Μ.Ε.Τ.Η. ευχαριστεί τον συλλέκτη Αναγνώστη, (Νότη) Καρρά που ασχολήθηκε με τόση μεγάλη διάθεση προκειμένου να πραγματοποιηθεί η έκθεση αυτή με τον καταλληλότερο τρόπο κι ακόμα στους Αλέξανδρο Παπαδάκη που του ανήκει το πραγματικό όχημα και Λάζαρο Γιουρτσίδη για τα μοντέλα οχημάτων που θα φέρει ώστε να μπορέσει να τα θαυμάσει το κοινό.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 14/10/2023 στις 7.00 στην αίθουσα της οδού Νυμφών και θα είναι ανοικτή όπως πάντα καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής στο ωράριο 18.00 με 20.00. Για κάθε πληροφορία αλλά και για επισκέψεις εκτός του αναφερθέντος ωραρίου επικοινωνήσετε στο τηλ.6976974000 και στο mail [email protected]

Πηγή: Ιστοσελίδα του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (https://metheraklion.gr/)

Διαφήμιση
Διαφήμιση