HomeHL-9Κοινό business plan ετοιμάζουν Attica Bank και Παγκρήτια

Κοινό business plan ετοιμάζουν Attica Bank και Παγκρήτια

Το πόδι στο... γκάζι από τις διοικήσεις των δυο τραπεζικών ιδρυμάτων ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσής τους. Ο βασικός μέτοχος, τα επόμενα βήματα και το «κλειδί».

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το νήμα της κοινής πορείας έχουν πιάσει οι διοικήσεις της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Attica BankΑ σε μια προσπάθεια να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr οι δύο διοικήσεις έχουν αρχίσει να συντάσσουν το κοινό business plan, απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση της συνένωσής τους.

Εξάλλου, σε μετοχικό επίπεδο υπάρχει κοινός τόπος καθώς διαθέτουν τον ίδιο βασικό μέτοχο, την εταιρεία επενδύσεων Thrivest Holdings.

Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, η συγχώνευση των δύο τραπεζών αναμένεται, εκτός απρόοπτου, να υλοποιηθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους, το αργότερο στις αρχές του 2024. Εν συνεχεία το κοινό σχήμα θα προχωρήσει, πάντα με βάση την καταρχήν συμφωνία, σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στο μεσοδιάστημα, στην Παγκρήτια ολοκλήρωσαν την απορρόφηση των εργασιών της HSBC Ελλάδος, προχωρούν τη διαδικασία για την απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.

Εξελίξεις στο μέτωπο της εξυγίανσης αλλά και της ενδυνάμωσης των εργασιών τρέχουν και στην Αttica Bank. Η διοίκηση της τράπεζας προχώρησε στην πώληση του πρώτου πακέτου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων «Astir I» και δρομολογεί νέες πωλήσεις.

Κλειδί (;) ο Ηρακλής
Βαρόμετρο για τον τρόπο εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων των δύο τραπεζών αποτελεί η εφαρμογή του νέου μηχανισμού στήριξης τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις, γνωστού πλέον ως «Ηρακλής».

Βέβαια, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλαίσιο του νέου μηχανισμού αναμένεται να είναι αυστηρότερο σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα, γεγονός που προκαλεί δεύτερες σκέψεις ως προς την επιλογή πώλησής ή τιτλοποίησης των NPEs.

Η διαπραγμάτευση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των αξιωματούχων των Βρυξελλών συνεχίζεται, ωστόσο πηγές με γνώση της διαδικασίας επιμένουν ότι οι κανόνες του νέου Ηρακλή θα είναι αυστηρότεροι και ο επιμερισμός του ρίσκου μεταξύ δημοσίου και τραπεζών θα είναι ισοδύναμος.

Εξέλιξη που, αν επαληθευτεί, ενδεχομένως να αλλάξει άρδην την στρατηγική τιτλοποιήσεων των δύο τραπεζών.

Αναστασία Παπαϊωάννου

euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση