HomeHL-9Δημήτρης Πολίτης (ΤΑΙΠΕΔ): Στόχος για έσοδα 5 δισ. ευρώ το 2024

Δημήτρης Πολίτης (ΤΑΙΠΕΔ): Στόχος για έσοδα 5 δισ. ευρώ το 2024

Κλείσιμο των συναλλαγών για Εγνατία και Αττική Οδό την επόμενη χρονιά περιμένει το ΤΑΙΠΕΔ. Πρώτο τρίμηνο το IPO για το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τα σχέδια για το λιμάνι του Λαυρίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ΤΑΙΠΕΔ ελπίζει να συγκεντρώσει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024 από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου στο αεροδρόμιο της Αθήνας και των συμφωνιών παραχώρησης για δύο αυτοκινητόδρομους.

Η χώρα, επισημαίνει το Reuters, έχει αντλήσει από το 2011 περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Τα έσοδα άνω των 5 δισ. το 2024 θα είναι τα περισσότερα που έχουν συγκεντρωθεί από ιδιωτικοποιήσεις σε ένα μόνο έτος, δήλωσε στο πρακτορείο ο Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.

Το ποσό περιλαμβάνει περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από τη μακροπρόθεσμη παραχώρηση της Εγνατίας οδού. Αναμένονταν για το 2023, αλλά οι εθνικές εκλογές καθυστέρησαν την έγκριση της συμφωνίας και την επικύρωσή της από το κοινοβούλιο.

Δύο άλλες μεγάλες συναλλαγές, η πώληση του 30% του αεροδρομίου της Αθήνας μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) και η μακροπρόθεσμη παραχώρηση της Αττικής Οδού, θα συμβάλουν στη συγκέντρωση των εσόδων.

Το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να εισαγάγει το αεροδρόμιο της Αθήνας στο χρηματιστήριο το πρώτο τρίμηνο και το έσοδο μπορεί να φτάσει πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο κος Πολίτης, συμπληρώνοντας ότι η AviAlliance με έδρα τη Γερμανία, κάτοχος μεριδίου 40%, θα αποκτήσει επιπλέον 10% με premium πάνω από την τιμή της IPO.

Τον περασμένο μήνα, ο οργανισμός αποκρατικοποιήσεων όρισε τη ΓΕΚ ΤέρναΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,93% ως προτιμώμενο επενδυτή για την 25ετή λειτουργία της Αττικής Οδού, με αντίτιμο 3,27 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα ελπίζει να κλείσει τη συμφωνία για αυτή την παραχώρηση μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο, είπε ο κος Πολίτης.

Μέχρι το τέλος του 2023, το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει την πώληση μεριδίου 67% στο λιμάνι του Λαυρίου και να ζητήσει προσφορές για μαρίνες στο νησί της Κέρκυρας και στον Κορινθιακό Κόλπο. Ενδιαφέρον για το Λαύριο έχουν ήδη εκδηλώσει εταιρείες κρουαζιέρας.

Τέλος, ο Δημ. Πολίτης είπε ότι εξετάζονται επίσης τρόποι για να αξιοποιηθεί η συμμετοχή σε εισηγμένες εταιρείες, όπως η Helleniq Energy, μέσω της κεφαλαιαγοράς. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35,5% στη Helleniq Energy
ΤΑΙΠΕΔ: Ποια τουριστικά ακίνητα βγάζει προς αξιοποίηση το 2024

Νέα συνεργασία ΔΥΠΑ-ΤΑΙΠΕΔ εκσυγχρονίζει τα εργαστήρια των Επαγγελματικών Σχολών

Ιταλία: Πώληση κρατικών μεριδίων σε σιδηροδρόμους και αυτοκινητοδρόμους

ΟΛΘ: Εναρμονίζεται με τους στρατηγικούς στόχους η εξαγορά του λιμανιού Βόλου

Διαφήμιση
Διαφήμιση