HomeHL-EconomyΚαλά νέα από το ΔΝΤ για την Ελλάδα – Παραμένει στο top 5 των πιο ανθεκτικών oικονομιών της Ευρωζώνης

Καλά νέα από το ΔΝΤ για την Ελλάδα – Παραμένει στο top 5 των πιο ανθεκτικών oικονομιών της Ευρωζώνης

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η χώρα μας θα έχει την 3η μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2023

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ρουκέτες» στην ελληνική οικονομία, έριχνε με τις εκθέσεις μέχρι πριν 5 χρόνια και επί μια δεκαετία το ΔΝΤ. Κανείς ίσως δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι, αντί η Ελλάδα να χρεωκοπήσει προκαλώντας έναν παγκόσμιο οικονομικό «Αρμαγεδδόνα» (όπως απειλούσε για χρόνια η Αθήνα), τελικά η μικρή και ασθενής αυτή οικονομία της Ενωμένης Ευρώπης κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει μέσα από απανωτές κρίσεις, αλλά και να βγαίνει πιο δυνατή από άλλες πολύ πιο ισχυρές στην Ευρωζώνη.

Υπό τη σκιά ενός δεύτερου πολέμου στον «ζωτικό χώρο» της ανατολικής – νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου κινούνται τα συμφέροντας της Ελλάδας και απειλεί να τινάξει ξανά «στον αέρα» τις τιμές των καυσίμων (υγρών και αερίων) παγκοσμίως, η νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποκτά νέο «φως», για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα στην πραγματική oικονομία, και πώς θα εξελιχθούν τελικά.

 «Πόλεμος» στην Οικονομία

Ως μάντης κακών και πάλι, το ΔΝΤ κομίζει «γκρίζες» προβλέψεις για το μέλλον, κατά βάση χειρότερες από αυτές που προσδοκά η Αθήνα.

Αυτό δεν ανησυχεί πλέον την Ελλάδα όπως παλιά, όχι επειδή η κυβέρνηση αποπλήρωσε και «έδιωξε» το ΔΝΤ (αντί να «σχίσει» τα Μνημόνια), αλλά επειδή μετά από όλα τα πλήγματα που δέχθηκε, η χώρα τα καταφέρνει πολύ καλύτερα σε όλα τα επίπεδα από σχεδόν όλες τις άλλες στην ΕΕ.

Αν και σε πολλούς φαντάζει παράδοξο –και εκτός Ελλάδος- η χώρα μας βρίσκεται και προβλέπεται να παραμένει σταθερά στο top – 5 των πιο ανθεκτικών Οικονομιών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ:

Ανάπτυξη: προβλέπει ότι η χώρα μας θα έχει την 3η μεγαλύτερη το 2023 και την 5η καλύτερη το 2024, από 4η το 2022. Σε κάθε περίπτωση θα είναι 2 έως και 3 φορές υψλότερη από τον μέσο όρο ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Λεπτομέρεια: καθώς το ΔΝΤ έχει δημιουργήσει παράδοση με τις «απαισιόδοξες» προβλέψεις του για τη χώρα μας (που εκ των υστέρων τις αναθεωρεί χωρίς να τις δικαιολογεί) στις «μακρινές» προβλέψεις του για το 2024 προβλέπει Ανάπτυξη μόλις 2% αντί 3% που προβλέπει στο Προσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Ωστόσο στις πολύ πιο «κοντινές και σίγουρες» προβλέψεις του, για το 2023 που τελειώνει σε περίπου 80 μέρες, προβλέπει Ανάπτυξη 2,5% που ξεπερνά αισθητά το 2,3% που εκτιμά η Αθήνα.

Πληθωρισμός: για φέτος το ΔΝΤ προβλέπει 4,1% που είναι χειρότερο (υψηλότερο) από τις προβλέψεις της κυβέρνησης για 3,8%. Και έτσι ακόμα όμως, θα είναι η 3η καλύτερη (χαμηλότερη) αύξηση τιμών στην Ευρωζώνη –καθώς προηγούνται μόνον Βέλγιο με 2,5% και Ισπανία με 3,5%.

Και συνολικά η Ευρωζώνη φέτος θα έχει … 2,5 φορές υψηλότερο πληθωρισμό: 10,5% έναντι 4,1% ή 60% μικρότερος στην Ελλάδα!

Για το 2024, το ΔΝΤ προβλέπει πτώση του ελληνικού Πληθωρισμού στο 2,8%. Η Ελλάδα τότε θα είναι η 2η καλύτερη στην Ευρώπη, πίσω από την Φιλανδία (με 1,9%).

Και τότε, η Ελλάδα θα έχει πληθωρισμό 70% χαμηλότερο (!) από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη (2,8% έναντι 9,4%!

Ανεργία: όταν σχεδόν παντού αλλού θα ανεβαίνει ή θα μένει στάσιμη, το ΔΝΤ προβλέπει πως την μεγαλύτερη μείωση Ανεργίας θα έχει η Ελλάδα.

Μόνο η Ισπανία μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα, γιατί εμφανίζει μια μείωση 1,6 μονάδες στο διάστημα 2022-2024 (από 12,9% σε 11,3%). Αλλά και αυτή ακόμα, είναι μόλις η μισή εκείνης της Ελλάδος (από 12,4 σε 9,3%)!

«Μαύρη τρύπα» στην πραγματική οικονομία παραμένει πάντως, ότι η Ελλάδα διατηρεί το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στην Ευρώπη –και όχι μόνον! Αυτό οφείλεται μεν στην τεράστια εξάρτηση από το εξωτερικό διαχρονικά σε καύσιμα και Ενέργεια (παρά τις πολύ υψηλές τιμές λόγω ακρίβειας και φόρων), αλλά και στις αθρόες εισαγωγές υλικών και μηχανημάτων που έρχονται για να καλύψει η χώρα την εκρηκτική αύξηση των άμεσων επενδύσεων που υλοποιούνται την τελευταία τριετία στην Ελλάδα (και αναμένεται να ενταθούν και το 2024 και στα επόμενα χρόνια).

«Κερασάκι στην τούρτα» έρχεται και η Πρόβλεψη στην έκθεση Οικονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) του ΔΝΤ, όπου κατατάσσει την Ελλάδα ως «πρωταθλητή κόσμου» στη μείωση του δημοσίου χρέους: χωρίς Μνημόνια αλλά εν μέσω απανωτών και πρωτοφανών παγκοσμίων κρίσεων από το 2020 και μετά, καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν θα πετύχει μείωση σχεδόν 70 (εβδομήντα) μονάδων του ΑΕΠ μέσα σε 8 χρόνια (από 212,4% το 2020 σε 145,3% το 2028), ούτε φαίνεται ικανή να «γκρεμίσει» το χρέος της κατά το 1/3 –με εξαίρεση την Ελβετία μόνο, από 43% σε 32% του ΑΕΠ! Με χρέος 145%, η Ελλάδα θα φτάσει κοντά στην Ιταλία και στις ΗΠΑ που θα έχουν «κολλήσει» στο 145% και 137% του ΑΕΠ.

Newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση