HomeHL-GreeceΣΥΡΙΖΑ: Σύγχυση για την «γραμμή» στις αυτοδιοικητικές εκλογές – Σήμερα η «σκιώδης κυβέρνηση»

ΣΥΡΙΖΑ: Σύγχυση για την «γραμμή» στις αυτοδιοικητικές εκλογές – Σήμερα η «σκιώδης κυβέρνηση»

Στις 11 ανακοινώνονται οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επιχείρηση με κωδικό «εξωστρέφεια» εκτελεί από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η «ανανέωση» του κόμματος, την οποία ευαγγελίστηκε κατά την βραδιά του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, δεν μπορεί να περιμένει υπό το βάρος του αποτελέσματος της κάλπης.

Αντίθετα, με στόχο τον «ισχυρό, νικηφόρο ΣΥΡΙΖΑ», όπως περιέγραψε χθες η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Θεοδώρα Τζάκρη, η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί τώρα να διεμβολίσει διαφορετικά ακροατήρια αυξάνοντας τη σφαίρα επιρροής της, γεγονός, ωστόσο, που ορισμένες φορές δημιουργεί συγχύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, συναγερμός σήμανε χθες το πρωί στα «κεντρικά» του κόμματος, όταν ο βουλευτής Επικρατείας και εξ απορρήτων του νέου προέδρου, Ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης άνοιξε παράθυρο υποστήριξης από τον ΣΥΡΙΖΑ των «γαλάζιων ανταρτών», πυροδοτώντας αλυσιδωτές εσωκομματικές αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Επικρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ανακοινώσεις» που έχουν γίνει από την πλευρά ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη στήριξη που θα παράσχει στον επαναληπτικό γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, σχολιάζοντας πως «έχω την αίσθηση πως στη Θεσσαλονίκη, δεν ξέρω αν έχει ανακοινωθεί, στηρίζουμε τον κ. Αγγελούδη, στην Αθήνα, τον κύριο Δούκα και από εκεί και μετά, σε κάθε περιφέρεια θα δούμε πού μπορούμε να βοηθήσουμε…», για να ερωτηθεί από το πάνελ: «και τους αντάρτες της ΝΔ;».

«Όπου χρειάζεται θα το κάνουμε…» συνέχισε ο κ. Αποστολάκης, ενώ όταν ο δημοσιογράφος επέμεινε λέγοντας «αυτό αφορά και τους Κωνσταντίνο Μουτζούρη (βόρειο Αιγαίο), Γιώργο Αμανατίδη (Δυτική Μακεδονία), Γιάννη Τρεπεκλή στο Ιόνιο…;», ο εν αποστρατεία ναύαρχος σημείωσε: «Αυτό το να βαφτίζουμε τους αντάρτες Νέα Δημοκρατία, για να πέφτει η πινελιά του χρώματος στην περιοχή, είναι περίεργο».

Μάλιστα, σε απανωτές ερωτήσεις διευκρινιστικού χαρακτήρα, ο κ. Αποστολάκης ανέκρουσε μερικώς… πρύμνα, λέγοντας πως «σε κάθε περίπτωση και σε κάθε περιφέρεια, συνεννοούμαστε με τις τοπικές οργανώσεις και θα δούμε εκεί τι θα στηρίξουμε και τι θα γίνει. Είναι θέμα ανθρώπων και συμβούλων που βρίσκονται εκεί…» «Δεν έχω ακριβή εικόνα να σας δώσω αυτή τη στιγμή, αλλά θεωρώ πως έχουμε περιθώρια να στηρίξουμε… Και θα ανακοινωθούν αυτά, θα ανακοινωθούν εγκαίρως», κατέληξε.

Με την Κουμουνδούρου, όμως, να μην έχει προβεί μέχρι στιγμής σε επίσημες ανακοινώσεις αναφορικά με την υποστήριξη συνδυασμών για το δεύτερο γύρο, της δήλωσης του κ. Αποστολάκη ακολούθησε σχόλιο κομματικών πηγών του ΣΥΡΙΖΑ, που τοποθετούσε τον Ναύαρχο εν αποστρατεία εκτός γραμμής. Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές μετέδιδαν πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί υποστήριξης κάθε «προοδευτικής υποψηφιότητας», όπως αυτή διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη την περασμένη Κυριακή, ισχύει στο ακέραιο, αποδίδοντας «προσωπικές απόψεις» στον Βουλευτή Επικρατείας αναφορικά με το ενδεχόμενο στήριξης των «γαλάζιων» ανταρτών.

Κίνδυνος «περιθωριοποίησης»

Την ίδια ώρα, ωστόσο, το πρόβλημα του δεύτερου γύρου παραμένει δισεπίλυτο για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς -πλην του ιδεολογικού πλαισίου- έχει να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις τοπικών κομματικών στελεχών, που πιέζουν για συγκλήσεις, με φόντο την επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση. Σημειωτέον ότι στο Βόρειο Αιγαίο, όπου η μάχη για την Περιφέρεια εξελίσσεται ανάμεσα στον Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Κώστα Μουντζούρη, τα «όργανα» είχαν αρχίσει να φαλτσάρουν ήδη από το καλοκαίρι, όταν σε επιστολή τους προς την Κουμουνδούρου 10 κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου είχαν ζητήσει να δοθεί «χρίσμα» στον υποψήφιο Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουντζούρη. Όπως επισήμαναν στην επιστολή τους, «προτείνουμε τη στήριξη της υποψηφιότητας Μουτζούρη αφού οποιαδήποτε άλλη λύση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με τις συγκεκριμένες συνθήκες, θα καταδικάσει το κόμμα σε περιθωριοποίηση για τα επόμενα χρόνια».

Στήριξη στον Αγγελούδη

Σε τοπικό επίπεδο, άλλωστε, οι πιέσεις στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξουν με τα ψηφοδέλτια των «ανταρτών» είναι έως ασφυκτικές, καθώς πέρα από την ευκαιρία απομείωσης των δυνάμεων της ΝΔ, υπεισέρχονται οικογενειακά συμφέροντα, αλλά και προσωπικές επιδιώξεις, που θα ικανοποιηθούν, σε περίπτωση επικράτησης των «γαλάζιων ανταρτών». Ακόμη, όμως και αν η Κουμουνδούρου παραβλέψει την παραπάνω κατάσταση για χάρη των προοδευτικών δυνάμεων, σε αυτήν την προοπτική φέρεται να έχει «κλειδώσει» η στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην υποψηφιότητα του Στέλιου Αγγελούδη, για το δήμο Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, ο κ. Αγγελούδης είχε χάσει το περασμένο καλοκαίρι την επίσημη στήριξη του κόμματος για 1-2 ψήφους, όταν το θέμα ετέθη σε ψηφοφορία από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς είχε επικρατήσει η υποψηφιότητα του Σπύρου Πέγκα. Στη σκιά της χθεσινής συνάντησης του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα με τον Κώστα Ζαχαριάδη, η οποία έληξε με την συμφωνία των δύο πολιτικών σε ορισμένα πεδία πολιτικής, το μήνυμα στήριξης της Κουμουνδούρου δεν αποκλείεται να εκφραστεί και ανοιχτά, τις επόμενες ώρες.

Πάντως, δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που αγχώνεται ως προς την εξεύρεση ενός modus operandi με την Κουμουνδούρου ως προς την αυτοδιοικητική τους συνεργασία, το οποίο θα εγγυάται την αποφυγή της πλήρους ταύτισης της Χαριλάου Τρικούπη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα και παρά τους υψηλούς τόνους της Κουμουνδούρου για τον Περισσό με φόντο τη στάση του στον δεύτερο γύρο, το μάτι προς το ΚΚΕ «έκλεισε» χθες αργά το βράδυ ο Διονύσης Τεμπονέρας, σχολιάζοντας στα κοινωνικά δίκτυα πως ««Την Κυριακή θα πάρω το αμάξι, θα πάω στην Πάτρα και θα ψηφίσω τον υποψήφιο δήμαρχο με το ΚΚΕ, Κώστα Πελετίδη». Η αποστροφή του κ. Τεμπονέρα έρχεται σε μια στιγμή που κορυφαία στελέχη του κόμματος «βράζουν» για την άνοδο των ποσοστών του ΚΚΕ, αν και ο κ. Πελετίδης ως «προοδευτική υποψηφιότητα» επιτρέπει στον κ. Τεμπονέρα ανάλογα ανοίγματα.

Διεύρυνση στους Τομεάρχες

Με στόχο τα ανοίγματα και προς την κοινωνία, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάληψη συντονισμένης δράσης είναι η ανακοίνωση των νέων Τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, η οποία τοποθετείται για σήμερα στις 11 το πρωί, σηματοδοτώντας την «ολική επαναφορά» του κόμματος σε υψηλούς αντιπολιτευτικούς ρυθμούς. Τόσο τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια (ακούγεται ο Νίκος Παππάς για το Οικονομικών, η Ρένα Δούρου για το Εξωτερικών κα), όσο και ο τρόπος οργάνωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στο εξής συνιστούν υψηλή προτεραιότητα για την αξιωματική αντιπολίτευση, ενόψει των κρίσιμων νομοσχεδίων που θα έρθουν προς ψήφιση το επόμενο διάστημα, με πρώτο τον προϋπολογισμό. Μακριά από τα χαρτοφυλάκια φαίνεται να μένει η εσωκομματική αντιπολίτευση, αν και η Κουμουνδούρου δοκίμασε αρκετά ανοίγματα, όπως για παράδειγμα ο ορισμός του Θεόφιλου Ξανθόπουλου σε ρόλο Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου.

Άνοιγμα στον ΣΕΒ και στελέχη από την αγορά

Δίνοντας, άλλωστε, ένα πρώτο στίγμα που οικονομικού του προγράμματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε από βήματος της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ πως ««ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περνάει στο επόμενο στάδιο της ιστορικής του πορείας. Εκείνο μιας Σύγχρονης Αριστεράς που δεν δαιμονοποιεί την λέξη «κεφάλαιο» αλλά την βλέπει ως ένα χρήσιμο εργαλείο για ευημερία», όπως ανέφερε, τραβώντας μια διαχωριστική γραμμή με τη στάση του κόμματος απέναντι σε όσα είχαν προηγηθεί.

Παράλληλα, «σε αυτό το νέο στάδιο της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα στελεχώσω την ομάδα μου με ικανούς ανθρώπους, που προέρχονται από την εργασία και την οικονομία, που έχουν ενσυναίσθηση και καθαρά χέρια, και που θέλουν να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια στον τόπο τους» εξήγγειλε ο κ. Κασσελάκης έτοιμος να «εισάγει» στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα στο κόμμα. Στα όσα προανήγγειλε προς τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, ξεχωρίζουν η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση 8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και η αξιοποίηση και κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ομιλία Στέφανου Κασσελάκη στην ετήσια γενική συνέλευση των μελών του ΣΕΒ

Ακόμη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το τρίπτυχο του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το οποίο περιλαμβάνει:

  • Σχέδιο οριστικής διαχείρισης και ρύθμισης των χρεών των επιχειρήσεων και των καταναλωτών ώστε να βελτιωθεί η ταχύτητα και ο όγκος της κυκλικότητας της οικονομίας.
  • Η στροφή μεγάλου μέρους του ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ανάπτυξη πρότυπης καθετοποιημένης παραγωγής.

Προσεχώς στην Αμερική

Την ίδια ώρα, ο κ. Κασσελάκης φέρεται να ετοιμάζει τις πολιτικές αποσκευές για το ταξίδι του στις ΗΠΑ, το οποίο εκτιμάται πως θα περιλαμβάνει θεσμικές επαφές, όπως και συναντήσεις με εκπροσώπους από την ομογένεια. Κατά πληροφορίες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναχωρήσει για την Αμερική το βράδυ της Κυριακής, ενώ για τα τέλη της επόμενης εβδομάδας τοποθετούνται οι συνεδριάσεις στα κομματικά όργανα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση