HomeHL-GreeceΠόλεμος στο Ισραήλ: Μαρτυρίες Ελλήνων που γλίτωσαν από τη φρίκη – «Πέφτουν πύραυλοι παντού»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μαρτυρίες Ελλήνων που γλίτωσαν από τη φρίκη – «Πέφτουν πύραυλοι παντού»

Πέφτουν στις αγκαλιές των δικών τους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» Ελληνες που επέστρεψαν από τη φρίκη στη Μέση Ανατολή - «Ήρθαμε χωρίς εισιτήριο επιστροφής» λένε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περισσότεροι από 100 πρόσφυγες από το Ισραήλ και Έλληνες που ζούσαν στο κράτος της Μέσης Ανατολής και επέστρεψαν στην πατρίδα τους, προσγειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης (10/10) στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν στον Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές, με τους Έλληνες να «χάνονται» στις αγκαλιές των οικογενειών τους και τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, τρομοκρατημένοι από την εμπόλεμη κατάσταση, να περπατούν κρατώντας τα παιδιά τους σφυχτά από το ένα χέρι και με το άλλο να σέρνουν τις αποσκευές που πρόφτασαν να πάρουν μαζί τους.

Περιμένοντας τα παιδιά και τα εγγονάκια της, η κυρία Βαρσανη, αναφέρει ότι η κόρη της βρισκόταν στην Ιερουσαλήμ με τα παιδιά της και ο γιος της στο Τελ Αβίβ. Η εικόνα που της περιέγραψαν πριν φτάσουν στο αεροδρόμιο, ήταν αποκαρδιωτική και χαρακτηριστικά της είπαν ότι «δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία του Ισραήλ, από την ημέρα ίδρυσης του κράτους». «Τα παιδιά ένιωσαν πραγματικά πολύ μεγάλο κίνδυνο και γι’ αυτό θέλησαν να γυρίσουν πίσω. Έχουν και μικρά παιδιά και η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη όταν είσαι γονιός. Αναζητούσαν πτήση από το βράδυ του Σαββάτου αλλά δεν χρειάστηκε να περιμένουν πολύ ώρα στο αεροδρόμιο, καθώς η Ισραηλινές γραμμές τους ενημέρωναν για το πότε θα αναχωρήσουν» ανέφερε.

«Οι σειρήνες ηχούσαν και έπρεπε να μείνουν στο καταφύγιο και ήταν πολύ δύσκολο με μικρά παιδιά. Τα καταφύγια στα καινούργια διαμερίσματα είναι μέσα στα κτήρια, οπότε δεν αντιμετώπισαν κίνδυνο, ωστόσο δε μπορούσαν να βγουν έξω. Ο εγγονός μου, τεσσάρων ετών, ήθελε να πάει στο πάρκο και ήταν αδύνατον. Υπήρχε κίνδυνος να πέσει κάποιος πύραυλος ή κάποιος τρομοκράτης. Η είσοδος των τρομοκρατών ήταν κάτι ασύλληπτο. Απίστευτες σκηνές τρομοκρατίας και το πιο «τερατώδες» είναι πως το ανέβασαν» είπε.

Λίγα λεπτά αργότερα, στο αεροδρόμιο έφτασαν τα παιδιά της με τα εγγονάκια της και η γυναίκα έτρεξε αμέσως να τους αγκαλιάσει και να βεβαιωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους. «H περιπέτεια συνεχίζεται» ήταν τα πρώτα λόγια που είπε η 31χρονη, Ντεζη Βαρσανη, στους δημοσιογράφους.

 

protothema.gr

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση