HomeHL1-CultureΓιατί ο Martin Scorsese φοβάται για το μέλλον του κινηματογράφου

Γιατί ο Martin Scorsese φοβάται για το μέλλον του κινηματογράφου

Ο Scorsese θα γίνει 81 τον Νοέμβριο και υπάρχουν ταινίες που θα ήθελε ακόμα να κάνει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ογδοντάχρονος Scorsese γνωρίζει ότι αυτός και άλλοι σκηνοθέτες αντιμετωπίζουν ένα αλλαγμένο τοπίο όπου η συνολική κινηματογραφική κίνηση δεν έχει επιστρέψει ακόμα στα προ του Covid επίπεδα.

Ο Martin Scorsese δεν υπήρξε ποτέ πραγματικά μεγάλος «παίκτης» στο σύστημα των στούντιο, αλλά το Killers of the Flower Moon είναι με τον τρόπο του ένα σπάνιο παράδειγμα της «σοβαρής δουλειάς» μεγάλου προϋπολογισμού που λέει ότι έχει χαθεί πλέον. Πρόκειται για μια επική προσαρμογή διάρκειας τρεισήμισι ωρών του βιβλίου του David Grann, Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI, με πρωταγωνιστές τους Robert De Niro και Leonardo DiCaprio.

Εξιστορεί τις δολοφονίες πολλών μελών της αυτόχθονης κοινότητας στη δεκαετία του 1920 στην Οκλαχόμα που αποτελούσε το λεγόμενο «Βασιλεία του Τρόμου», στο οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 60 ιθαγενείς Αμερικανοί από λευκούς παρεμβαίνοντες που προσπαθούσαν να βάλουν στα χέρια τους το πετρέλαιο που βρισκόταν κάτω από το Osage Nationland.

«Μεγάλωσα σε μια περιοχή του εγκλήματος του δρόμου, του οργανωμένου εγκλήματος, υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που έκαναν κάποια άσχημα πράγματα. Έτσι σε αυτή την ιστορία θα μπορούσες να το πάρεις από το να ληστέψεις το κατάστημα κάποιου και να το φτάσεις στο σημείο να αφανίσεις ένα ολόκληρο έθνος, ένα έθνος αυτόχθονων».

Αυτές τις μέρες, πολλές υπερπαραγωγές του Χόλιγουντ, ειδικά οι ταινίες franchise, αποτυγχάνουν να προσφέρουν πρωτότυπη αφήγηση. Αν και ο Scorsese ήταν κατά καιρούς «ενοικιαζόμενος» σκηνοθέτης, συνήθως έκανε ταινίες με τους δικούς του όρους που αντικατοπτρίζουν τη φωνή του. Εκτιμά πραγματικά τον κινηματογράφο στον οποίο κυριαρχεί το ενιαίο καλλιτεχνικό όραμα ενός κινηματογραφιστή.

Φαίνεται ότι τα κατάφερε με το Killers of the Flower Moon. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρηματοδοτήθηκε με budget ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων από την Apple Original Films, αλλά ο σκηνοθέτης υποστηρίζει ότι λίγο πολύ έμεινε ανεξάρτητος.

«Θα μπορούσες να πεις λοιπόν ότι αυτό έγινε επειδή είσαι αυτός που είσαι, αλλά ναι, είμαι 80 ετών τώρα. Έτσι μπόρεσα να κάνω μια ταινία χωρίς κανέναν να κοιτάζει πάνω από τον ώμο μου».

Ο ογδοντάχρονος Scorsese γνωρίζει ότι αυτός και άλλοι σκηνοθέτες αντιμετωπίζουν ένα αλλαγμένο τοπίο όπου η συνολική κινηματογραφική κίνηση δεν έχει επιστρέψει ακόμα στα προ του Covid επίπεδα. Όταν πρόκειται για την κυκλοφορία των ταινιών του στις ΗΠΑ, επίσης, πρέπει να αντιμετωπίσει ένα κοινό που είναι περισσότερο από ποτέ εξατομικευμένο και πολιτικά πολωμένο.

Επίσης, σε μια εποχή όπου υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος σχετικά με το ποιος εκπροσωπείται στην οθόνη και πώς, ο Scorsese έπρεπε να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην αφήγηση μιας ιστορίας όπως αυτή των δολοφονιών του Osage. Ήταν αποφασισμένος ότι το Killers of the Flower Moon θα έδινε τη δέουσα βαρύτητα στους αυτόχθονες χαρακτήρες – και στην πραγματικότητα η ψυχή του νέου του έπους δεν ανήκει στους λευκούς που υποδύονται οι Robert De Niro και Leonardo Di Caprio αλλά σε μια ιθαγενή Αμερικανίδα που απεικονίζεται από τη Lily Gladstone.

Ο Scorsese θα γίνει 81 τον Νοέμβριο και υπάρχουν ταινίες που θα ήθελε ακόμα να κάνει. Όταν αποφασίζει πού θα αφιερώσει τις δυνάμεις του, θυμάται τη συμβουλή του θρυλικού Ιρανού σκηνοθέτη Abbas Kiarostami: «Με κοίταξε και είπε, μην κάνεις τίποτα που δεν θέλεις να κάνεις. Απλά μην το κάνεις. Και ξέρω τώρα τι εννοούσε».

cnn.gr

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση