HomeHL1-EconomyΝοθεία ελαιόλαδου: Αύξηση των καταγγελιών – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Νοθεία ελαιόλαδου: Αύξηση των καταγγελιών – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ για να προστατευθούν οι πολίτες από τις απάτες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έντονη ανησυχία υπάρχει για τα περιστατικά νοθείας ελαιολάδου, ενώ έχουν αυξηθεί οι αριθμοί των αναφορών και καταγγελιών που υποβάλλονται το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ.

Η νοθεία του ελαιολάδου είναι απάτη που επιφέρει οικονομικές απώλειες σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, ενώ ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, επισημαίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για αυτό το ζήτημα.

Ελαιόλαδο: Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ προς τους καταναλωτές

Με αφορμή τα περιστατικά νοθείας ελαιολάδου, ο ΕΦΕΤ έδωσε οδηγίες προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να προστατευθούν από την απάτη.

Παράλληλα, ο Φορέας σημειώνει πως διενεργεί συστηματικούς επιτόπιους ελέγχους και δειγματοληψίες σε εγκαταστάσεις τυποποίησης ελαιολάδου, όπως και σε επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης.

Αναλυτικά, τα όσα συμβουλεύει ο ΕΦΕΤ:

– Να προμηθεύονται ελαιόλαδο μόνο από νόμιμα άρα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης.

– Να εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν η οποία πρέπει να περιέχει τουλάχιστον:

την κατηγορία πώλησης του ελαιολάδου (ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΈΝΟ, ΠΑΡΘΕΝΟ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ).

τον αλφαριθμητικό αριθμό έγκρισης της μονάδας τυποποίησης (EL-40-_ _ _).

τα στοιχεία του υπευθύνου της επιχείρησης.

– Να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους (χωρίς την απαραίτητη άδεια) και ανώνυμους πωλητές.

– Να επιλέγουν με ιδιαίτερη προσοχή την προμήθεια ελαιολάδου μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, από ιστοσελίδες παραγωγικών ή εμπορικών επιχειρήσεων που διαθέτουν όλες τις εγγυήσεις για την διάθεση επώνυμου ελαιολάδου.

– Οι καταναλωτές να προμηθεύονται επώνυμο ελαιόλαδο σε προσυσκευασμένες συσκευασίες, μέγιστης χωρητικότητας 5 λίτρων.

– Οι επιχειρήσεις (εστιατόρια, νοσοκομεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις) να προμηθεύονται επώνυμο ελαιόλαδο σε προσυσκευασμένες συσκευασίες των 5, 10 , 20, 25, έως και 50 λίτρων.

– Να μεριμνούν ώστε με την παραλαβή του ελαιολάδου να παραλαμβάνουν τις νόμιμες φορολογικές αποδείξεις αγοράς του.

– Να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους μεταξύ αυτών που διαθέτουν στοιχεία που εγγυώνται την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας.

– Να επικοινωνούν άμεσα με τον ΕΦΕΤ στο τηλέφωνο 11717 ή μέσω της ιστοσελίδας του για την υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας στην περίπτωση, ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή μη φυσιολογικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου (γεύση, οσμή, χρώμα κ.α.).

lifo.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση