HomeHL-Health11 tips για να νικήσετε την κατάθλιψη της Δευτέρας

11 tips για να νικήσετε την κατάθλιψη της Δευτέρας

Σύμφωνα με ειδικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η έναρξη της εβδομάδας σου προκαλεί υπερβολικά συναισθήματα άγχους, λύπης ή στρες; Σου λείπει το πάθος και το κίνητρο το πρωί της Δευτέρας που σηκώνεσαι για να πας στην δουλειά; Είσαι νωθρός ή στα… όρια κατάθλιψης; Εάν κουνάτε καταφατικά το κεφάλι, μπορεί να έχετε τα… λεγόμενα Monday Blues ή στα ελληνικά την κατάθλιψη της Δευτέρας.

«Το «Monday Blues», όπως αναφέρει το Forbes, περιγράφει ένα σύνολο αρνητικών συναισθημάτων που πολλοί άνθρωποι νιώθουν στην αρχή της εργάσιμης εβδομάδας αν δεν είναι ευχαριστημένοι στη δουλειά», λέει ο Alexander Kjerulf, διεθνής συγγραφέας και ομιλητής για την ευτυχία στην εργασία. «Περιέχει στοιχεία κατάθλιψης, κούρασης, απελπισίας και την αίσθηση ότι η εργασία είναι δυσάρεστη αλλά αναπόφευκτη».

Τα Monday Blues είναι τόσο διαδεδομένα που έχουν γίνει πολιτιστικό φαινόμενο. «Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ περισσότερα από μια παροδική κούραση. Είναι συχνά ένα σοβαρό προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στη δουλειά. Αν ήσασταν χαρούμενοι, θα ήσασταν ενθουσιασμένοι και γεμάτοι ενέργεια τις Δευτέρες, όχι κουρασμένοι και καταθλιπτικοί» σημειώνει ο συγγραφέας.

Η Rita Friedman, carear coach με έδρα τη Φιλαδέλφεια, συμφωνεί. «Αν αγαπάτε τη δουλειά σας και είστε παθιασμένοι με αυτό που κάνετε, το να πηγαίνετε στη δουλειά τη Δευτέρα το πρωί είναι μια άλλη ευκαιρία να κάνετε αυτό που αγαπάτε. Αλλά αν αισθάνεστε υποτιμημένοι ή ανικανοποίητοι με τη δουλειά σας, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεκινήσετε ακόμη μία φαινομενικά ατελείωτη εβδομάδα εργασίας».

Όπως αποδεικνύεται, η περίπτωση σας των Δευτέρων μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση και την παραγωγικότητά σας—καθώς και στους ανθρώπους γύρω σας.

«Γνωρίζουμε από αμέτρητες μελέτες στην ψυχολογία και τη νευρολογία ότι η τρέχουσα συναισθηματική σας κατάσταση έχει τεράστια επίδραση στην ποιότητα της δουλειάς σας και όταν αισθάνεστε καταθλιπτικοί και είστε λιγότερο παραγωγικοί, λιγότερο παρακινημένοι, πιο απαισιόδοξοι, λιγότερο δημιουργικοί, λιγότερο αφοσιωμένοι και μαθαίνετε πιο αργά – για να αναφέρω μόνο μερικά από τα συμπτώματα», λέει ο Kjerulf.

Εδώ είναι 11 τρόποι για να νικήσετε (ή να αποφύγετε) τα επίφοβα Monday Blues:

Προσδιορίστε το πρόβλημα

Προετοιμαστείτε για τη Δευτέρα την Παρασκευή

Κάντε μια λίστα με τα πράγματα που σας ενθουσιάζουν

Αποσυνδέστε την πρίζα για το Σαββατοκύριακο

Κοιμηθείτε αρκετά και ξυπνήστε νωρίς

Ντυθείτε ωραία

Να είστε θετικοί

Κάντε κάποιον άλλο χαρούμενο

Κρατήστε ελαφρύ το πρόγραμμα της Δευτέρας

Διασκεδάστε στη δουλειά

Έχετε ένα σχέδιο μετά την εργασία

Προσδιορίστε το πρόβλημα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αναρωτηθείτε τι φταίει», λέει ο Kjerulf. Αν έχετε τα Monday Blues τις περισσότερες εβδομάδες, τότε αυτό δεν είναι κάτι με το οποίο πρέπει να γελάτε ή απλώς να ζείτε. Είναι ένα σημαντικό σημάδι ότι είστε δυσαρεστημένοι στη δουλειά και πρέπει να το φτιάξετε ή να προχωρήσετε και να βρείτε άλλη δουλειά.

Η Sara Sutton Fell, Διευθύνουσα Σύμβουλος και ιδρύτρια της  FlexJobs, προτείνει να φτιάξετε μια λίστα με τα πράγματα που δεν σας αρέσουν στη δουλειά σας. “Ίσως να είναι ένας αρνητικός συνάδελφος ή μια συνάντηση με το αφεντικό σας το πρώτο πράγμα τη Δευτέρα το πρωί, ή ίσως να είναι ότι δεν αισθάνεστε πρόκληση – ή ίσως είναι όλα τα παραπάνω”, υπογραμμίζει. «Σε κάθε περίπτωση, η διευκρίνιση του τι σας ενοχλεί μπορεί να σας βοηθήσει να προσπαθήσετε να είστε ενεργοί στην εξεύρεση λύσεων. Είναι ένας τρόπος να σας δώσει τη δύναμη να αναλάβετε την ευθύνη και να προσπαθήσετε να βελτιώσετε την κατάσταση».

1471074-ergasiaka-930-4

Προετοιμαστείτε για τη Δευτέρα την Παρασκευή

«Οι Δευτέρες μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτικές λόγω της δουλειάς που δυνητικά έχει συσσωρευτεί από την προηγούμενη εβδομάδα και, για πολλούς, μπορεί να είναι δύσκολο να ξαναμπούν», λέει ο Kahn.

Για να καταπολεμήσετε αυτό το άγχος το πρωί της Δευτέρας, φροντίστε να τελειώσετε με τα πιο δύσκολα project το απόγευμα της Παρασκευής, λέει ο Friedman. «Φροντίζοντας τα πράγματα που δεν θέλετε να χειριστείτε στο τέλος μιας εργάσιμης εβδομάδας, κάνετε την αρχή της επόμενης πολύ καλύτερη».

Εάν έχετε κάποιες δυσάρεστες εργασίες που περιμένουν την προσοχή σας το πρωί της Δευτέρας, κάντε τις όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να μην περάσετε την υπόλοιπη μέρα αναβλητικές ή «να αισθάνεστε σαν να κρέμεται ένα μαύρο σύννεφο πάνω από το κεφάλι σας», τονίζει. «Κάντε αυτό το άβολο τηλεφώνημα, επιλύστε αυτό το εκκρεμές πρόβλημα ή καθαρίστε αυτό το χάος που σας περιμένει. Θα νιώσετε πολύ καλύτερα μόλις τελειώσει».

Κάντε μια λίστα με τα πράγματα που σας ενθουσιάζουν

«Συχνά κοιτάμε την εβδομάδα που έχουμε μπροστά μας και σκεφτόμαστε όλα τα δύσκολα πράγματα που έχουμε να κάνουμε και τα δύσκολα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας», λέει ο Kjerulf. «Γύρισε το. Κυριακή απόγευμα, κάντε μια λίστα με τρία πράγματα που ανυπομονείτε να κάνετε στη δουλειά εκείνη την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να σας βάλει σε πιο θετική διάθεση. Εάν δεν μπορείτε να σκεφτείτε τρία πράγματα που ανυπομονείτε, αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές».

Αποσυνδέστε… την πρίζα για το Σαββατοκύριακο

Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αποφύγετε να ελέγχετε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εργασίας ή το φωνητικό ταχυδρομείο το Σαββατοκύριακο, ειδικά αν δεν πρόκειται να απαντήσετε μέχρι τη Δευτέρα ούτως ή άλλως, λέει ο Friedman. «Μπορεί να είναι δελεαστικό να γνωρίζετε τι σας περιμένει, αλλά η χάραξη σαφώς καθορισμένων ορίων μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τα πράγματα υπό έλεγχο. Όταν φεύγετε από το γραφείο την Παρασκευή, αφήστε εκεί τα προβλήματα του γραφείου σας και επικεντρωθείτε στην απόλαυση του ελεύθερου χρόνου σας. Μερικές φορές το να επιστρέφεις στη δουλειά τη Δευτέρα είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό γιατί το αφήνεις να μπει στο ρεπό σου και έτσι ποτέ δεν αισθάνεσαι ότι είχες ένα Σαββατοκύριακο».

Κοιμηθείτε αρκετά και ξυπνήστε νωρίς

Πηγαίνετε για ύπνο λίγο πιο νωρίς το βράδυ της Κυριακής και φροντίστε να κοιμάστε αρκετά ώστε να ξυπνάτε νιώθοντας καλά και ξεκούραστοι, σημειώνει ο Friedman. «Αν έχετε μόνο μερικές ώρες ύπνου, είναι απίθανο να αισθάνεστε καλά όταν το ξυπνητήρι χτυπήσει τη Δευτέρα το πρωί».

Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, το να ξυπνάτε 15 με 30 λεπτά πιο νωρίς το πρωί της Δευτέρας μπορεί πραγματικά να διευκολύνει την επιστροφή στο γραφείο. «Το να έχεις λίγο περισσότερο «χρόνο για σένα» αντί να νιώθεις ότι είσαι πιεσμένος με τον χρόνο, μπορεί να κάνει αυτή τη μετάβαση λίγο πιο εύκολη», προσθέτει.

«Το να αφιερώσεις χρόνο για να απολαύσεις ένα υγιεινό πρωινό, να κάνεις κάποιες ασκήσεις ή να κάνεις τον σκύλο βόλτα μπορεί να σε βοηθήσει να αισθάνεσαι πιο συγκεντρωμένος για το υπόλοιπο της ημέρας και μπορεί να σε βοηθήσει να θυμάσαι ότι δεν είσαι ένα ρομπότ που απλώς κοιμάται και δουλεύει».

  1. Ντυθείτε ωραία

«Ντυθείτε, απολαύστε και δείξτε έτοιμοι να είστε θετικοί και βοηθήστε τους άλλους να είναι θετικοί», λέει ο Shane. «Γίνε το φως και η ενέργεια που κάνει τους άλλους να έχουν μια καλύτερη μέρα. Δείξτε και μοιραστείτε το πνεύμα, το χάρισμα και την προσωπικότητά σας» συμπληρώνει.

Χρησιμοποιήσετε τη Δευτέρα ως ημέρα για να φορέσετε το αγαπημένο σας νέο outfit. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησής σας στο γραφείο και μπορεί να σας φέρει και μερικά κομπλιμέντα από τους συναδέλφους.

Ο Sutton Fell λέει ότι όταν φαίνεσαι καλά, νιώθεις καλά. «Το να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου είναι το ήμισυ της μάχης τα πρωινά της Δευτέρας, γιατί αντί να σε καταπιέζει η δουλειά, θέλεις να το αντιμετωπίσεις με αυτοπεποίθηση».

Να είστε θετικοί

Ξεκινήστε την εβδομάδα με μια «στάση ευγνωμοσύνης», τονίζει ο Kahn. Αφιερώστε χρόνο για να αναγνωρίσετε και να εκτιμήσετε τα πράγματα που σας αρέσουν στη δουλειά.

Αυτό ξεκινά πριν καν φτάσετε στη δουλειά. Για να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας στο δρόμο για τη δουλειά, δοκιμάστε να ακούσετε τα αγαπημένα σας τραγούδια, λέει ο Friedman. «Σκεφτείτε τον τύπο της λίστας αναπαραγωγής που θα δημιουργήσατε για μια προπόνηση και ενσωματώστε την ίδια αισιόδοξη, υψηλής ενέργειας μουσική στην πρωινή προετοιμασία ή στις μετακινήσεις σας».

Όταν φτάσετε στο γραφείο, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να μην παραπονεθείτε – και κρατήστε την γκρίνια σας το πρωί της Δευτέρας για τον εαυτό σας, προσθέτει ο Friedman.

Ο Shane υπογραμμίζει ότι πρέπει να πάρετε μια απόφαση να μετατρέψετε την αρνητική απροθυμία και την θλίψη σε ένα «θετικό, παραγωγικό και ενθουσιασμένο καλωσόρισμα στην ενέργεια της Δευτέρας». Ξεκινήστε από την Παρασκευή και βεβαιωθείτε ότι το γραφείο σας είναι οργανωμένο και η λίστα εργασιών σας είναι έτοιμη για την επόμενη εβδομάδα. «Πάρτε την Κυριακή για ξεκούραση και επιβράβευση, αλλά προγραμματίστε και ετοιμαστείτε για τη Δευτέρα».

Εάν είστε σε θέση να είστε πηγή θετικότητας στον εργασιακό χώρο, όχι μόνο θα κάνετε τη μέρα σας πιο ευχάριστη, αλλά θα κάνετε και το εργασιακό περιβάλλον καλύτερο για τους γύρω σας, καταλήγει ο Kahn.

Κάντε κάποιον άλλο χαρούμενο

Δώστε όρκο να κάνετε κάτι καλό για κάποιον άλλον μόλις φτάσετε στη δουλειά τη Δευτέρα, προτείνει ο Σάτον Φελ. «Το να κάνεις ωραία πράγματα για άλλους ανθρώπους σίγουρα μπορεί να ανεβάσει την ψυχολογία, και σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει να αλλάξει η συνολική διάθεση στο γραφείο σου», λέει.

Κρατήστε ελαφρύ το πρόγραμμα της Δευτέρας

Γνωρίζοντας ότι οι Δευτέρες είναι παραδοσιακά πολυάσχολες μέρες στο γραφείο, μια καλή στρατηγική είναι να διατηρείς το πρόγραμμα της Δευτέρας όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται. «Όταν σχεδιάζετε συναντήσεις εκ των προτέρων, προσπαθήστε να τις προγραμματίσετε για Τρίτη και Τετάρτη. Αυτό θα σας βοηθήσει να μπείτε στη Δευτέρα με μεγαλύτερη ευκολία από το Σαββατοκύριακο».

Αντί να αντιμετωπίζετε τις μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες εργασίες νωρίς τη Δευτέρα, αφιερώστε λίγο χρόνο για πιο εύκολα, πιο συνηθισμένα πράγματα, λέει ο Kjerulf. «Αυτό μπορεί να σας βάλει σε λειτουργία και να σας δώσει την ενέργεια για τις πιο τρίχες εργασίες».

Διασκεδάστε στη δουλειά

Κάντε πράγματα που σας αρέσουν στο γραφείο τη Δευτέρα, λέει ο Καν. «Μπορείτε να φέρετε ντόνατς για τους συναδέλφους σας ή να κάνετε ένα γρήγορο διάλειμμα για να συναντήσετε έναν φίλο στο γραφείο. Το να μοιράζεστε ιστορίες για το Σαββατοκύριακο με συναδέλφους μπορεί να είναι διασκεδαστικό και είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε το δίκτυο διασύνδεσής σας» αναφέρει ο συγγραφέας.

Ο Sutton Fell λέει να προγραμματίσετε ένα εβδομαδιαίο διάλειμμα για καφέ ή μεσημεριανό γεύμα τη Δευτέρα με έναν φίλο. «Δημιουργήστε μια εκδήλωση που θα περιμένετε με ανυπομονησία τις Δευτέρες ως έναν τρόπο να διακόψετε τη μέρα σας με κάποια γνωστή θετικότητα. Τουλάχιστον, σου δίνει την ευκαιρία να πάρεις μια βαθιά ανάσα, να μιλήσεις με έναν φίλο και να ανασυνταχθείς για την υπόλοιπη μέρα».

Έχετε ένα σχέδιο μετά την εργασία

Η μέρα σας δεν θα πρέπει να είναι μόνο να τελειώσετε τη δουλειά σας τη Δευτέρα, αλλά να ανυπομονείτε για κάτι. «Κάνοντας τη Δευτέρα μια ξεχωριστή μέρα όπου μπορείτε να βγείτε έξω με φίλους, να φτιάξετε το αγαπημένο σας δείπνο ή να φάτε ένα μπολ ποπ κορν και να παρακολουθήσετε μια τηλεοπτική εκπομπή, μπροεί να κάνει την διαφορά», λέει ο Friedman.

enikos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση