HomeHL-9Ελεγκτικό Συνέδριο: Νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης μετά τη «βόμβα» για τις συντάξεις των δικαστών

Ελεγκτικό Συνέδριο: Νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης μετά τη «βόμβα» για τις συντάξεις των δικαστών

Υπάρχουν άλλοι 4.000 συνταξιούχοι δικαστές που μπορούν να διεκδικήσουν τώρα την αλλαγή της σύνταξής τους και να δικαιωθούν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αποφασισμένη να λύσει οριζόντια το θέμα που έχει προκύψει με τις συντάξεις και τα αναδρομικά των δικαστών, είναι η κυβέρνηση, μετά την απόφαση “βόμβα” της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το απόγευμα της Παρασκευής (06.10.2023) το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ότι είναι πιλοτικές οι αποφάσεις που εκδόθηκαν από την Ολομέλεια του για το ζήτημα της επαναφοράς των συντάξεων των δικαστών στα επίπεδα προ του 2012.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι «με τις πιλοτικές δίκες ως οι ανωτέρω επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο, το δικόγραφο του οποίου, φέροντας τα εν λόγω χαρακτηριστικά, έδωσε απλώς λαβή για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων».

Υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες δικαστές, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για περίπου 450, οι οποίοι έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο και οι αποφάσεις αυτές καταλαμβάνουν και τις δικές τους πρόσφυγες.

Παράλληλα υπάρχουν άλλοι 4.000 συνταξιούχοι δικαστές οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν τώρα την αλλαγή της σύνταξής τους και να δικαιωθούν – καθώς οι αποφάσεις της Ολομέλειας είναι αμετάκλητες. Οι εν λόγω θα πάρουν αυξήσεις από την ημερομηνία της προσφυγής τους και μετά, δηλαδή όχι αναδρομικά.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει… δράση με νομοθετική ρύθμιση

Μετά την ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι”.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για οριζόντια λύση, που θα βάζει φραγμό στις προσφυγές.

Ο τρόπος υπολογισμού ων συντάξεων των δικαστών – όλων των συνταξιούχων δικαστών – θα αλλάξει και είναι πολύ πιθανό να αναζητηθεί νομικά μια μάλλον συμβιβαστική λύση, ώστε οι δικαστές να μην λάβουν αυτά που ζητούν, να «ψαλιδιστούν» δηλαδή οι διεκδικήσεις τους ως προς το ύψος των αυξήσεων που διεκδικούν.

newsit.gr

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση