HomeHL1-WorldΨυχραίνονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Η κατάρριψη του drone, τα ψέματα της Άγκυρας και οι Κούρδοι

Ψυχραίνονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Η κατάρριψη του drone, τα ψέματα της Άγκυρας και οι Κούρδοι

Σε θερμό επεισόδιο εξελίχθηκε η πολυετής διαμάχη Ουάσιγκτον – Άγκυρας για τους Κούρδους της Συρίας. Οι μεν Αμερικάνοι τους θεωρούν πιστούς συμμάχους στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ οι Τούρκοι ορκισμένους εχθρούς και... «τρομοκράτες»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι Αμερικανοί επιβεβαιώνουν πως κατέρριψαν τουρκικό drone που επιχειρούσε κατά των Κούρδων μαχητών, με αιτιολογία ότι απειλήθηκαν Αμερικανοί στρατιώτες. Τουρκικά Μέσα υποβαθμίζουν το γεγονός, όμως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του και απαίτησε άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας -που δεν μπαίνει σε πολλές λεπτομέρειες και πιθανότατα δεν αναφέρει όλα όσα συζητήθηκαν- κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Τούρκος υπουργός έθεσε υπόψη του κ. Μπλίνκεν «με έντονο τρόπο ότι οι ΗΠΑ, ως σύμμαχος, θα πρέπει να σταματήσει να συνεργάζεται με την τρομοκρατική οργάνωση YPG στη βόρεια Συρία και σημείωσε ότι οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ και τη Συρία θα συνεχιστούν αποφασιστικά», αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται επίσης, πάντα σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση, ότι στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων της Τουρκίας, συζητήθηκε ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μεταξύ της Τουρκίας και των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία. Σύμφωνα με την Άγκυρα, σε σχέση με την κατάρριψη του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Συρία, υπήρξε συμφωνία ο μηχανισμός αυτός να λειτουργήσει αποτελεσματικά με τρόπο που δεν θα εμποδίζει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας.

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτυπήθηκε από αμερικανικό F 16 πάνω από την κουρδική πόλη Χασακέ. Είναι η πρώτη κατάρριψη μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ επισημαίνεται σε κάθε διεθνές μέσο, παράλληλα με την υπενθύμιση ότι μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών υπάρχουν «σοβαρές εκκρεμότητες», δηλαδή τα F16 αλλά και η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η ένταση ανάμεσα στους δύο συμμάχους χτύπησε «κόκκινο» για μία ακόμη φορά. Αμέσως μετά το περιστατικό τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας είχαν συνομιλία και ακολούθησε η επικοινωνία των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών. Όστιν και Γκιουλέρ συμφώνησαν στην υποστήριξη της μαχής κατά του Ισλαμικού κράτους, ωστόσο το Πεντάγωνο εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση: «Ισχυρή είναι η προτροπή στην Άγκυρα για αποκλιμάκωση στη βόρεια Συρία ενώ επισημάνθηκε η σημασία της διατήρησης της αυστηρής τήρησης των πρωτοκόλλων απεμπλοκής.”

Νωρίτερα, η Άγκυρα προσπάθησε να θολώσει τα νερά ανακοινώνοντας ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν ανήκε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Άφηνε ανοιχτό ωστόσο το ενδεχόμενο να ήταν των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Στην ενημέρωση του το Πεντάγωνο ξεκαθάρισε πάντως ότι η κατάρριψη έγινε διότι «το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που βρισκόταν λιγότερο από μισό χιλιόμετρο από τις αμερικανικές δυνάμεις, αποτελούσε πιθανή απειλή.»

Παρά το αυστηρό αμερικανικό μήνυμα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνέχισαν τη νύχτα τις αεροπορικές επιδρομές εξουδετερώνοντας, όπως ανακοίνωσαν 26 κούρδους μαχητές.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «το εν λόγω περιστατικό δεν επηρέασε σε καμία περίπτωση την εκτέλεση της εν εξελίξει επιχείρησης και την επίτευξη των προσδιορισμένων στόχων».

Οι ΗΠΑ μίλησαν για αυτοάμυνα κι έδωσαν ξεκάθαρο μήνυμα για κόκκινες γραμμές

Η Ουάσιγκτον κατέρριψε το τουρκικό ντρόουν που περιγράφεται ως εξελιγμένο και πολύ ισχυρότερο από τα γνωστά Μπαϊρακτάρ βάζοντας ουσιαστικά ένα όριο, μία κόκκινη γραμμή στον Ερντογάν και τα σημεία που μπορεί να πλήξει.

Η ΕΡΤ, αναλύοντας τις εξελίξεις επισημαίνει ότι η Ουάσιγκτον έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα και αφορά τους Κούρδους που βρίσκονται στη Βορειο-ανατολική Συρία. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και αμερικανική βάση όπου εδρεύουν κάποιοι από τους 900 στρατιώτες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που συνεργάζονται με τους Κούρδους στη μάχη κατά του IΙλσμαικού Κράτους (ΙSIS).

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κάνει καμία διάκριση ανάμεσα στο PKK και το YPG, δηλαδή την κουρδική πολιτοφυλακήτης Βορείου Συρίας. Διάκριση μεταξύ των δύο κάνουν πάντως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη.

Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, όμως με το YPG οι Αμερικανοί συνεργάζονται εδώ και χρόνια. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο τριβής ανάμεσα στους δύο ΝΑΤΟικούς συμμάχους.

 

Την ίδια ώρα σε μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις του συριακού εμφυλίου, τουλάχιστον 100 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν ντρόουν χτύπησαν στρατιωτική ακαδημία στη Χομς στη διάρκεια τελετής αποφοίτησης.

Αν και δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης ο συριακός στρατός έχει εξαπολύσει σφοδρές επιθέσεις σε περιοχές αντικαθεστωτικών σε Ιντλίμπ και Χαλέπι.

«Ράπισμα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Οι Κούρδοι δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία»

Χθες, επίσης, σε συνέχεια των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για την απειλή που δέχεται η Τουρκία από PKK και YPG, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαχώρισε τη θέση του από τα όσα ισχυρίζεται η Τουρκία.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μαρία Αλεξάκη, τόνισε ότι στο briefing του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξελίχθηκε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τους δημοσιογράφους οι οποίοι έκαναν επίμονες ερωτήσεις και τότε ο Βεντάντ Πατέλ απέφυγε να συνδέσει την κουρδική οργάνωση PKK που οι ΗΠΑ συμπεριλαμβάνουν στον κατάλογο με τρομοκρατικές οργανώσεις με τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, το YPG, τους οποίους υποστηρίζουν καθώς είναι συμμαχοί τους στον αγώνα κατά της ISIS.

Έπειτα από τις ερωτήσεις ο Πατέλ είπε ότιοι ΗΠΑ ξέρουν ότι το PKK αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά δεν έχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας αποτελεί απειλή για την Τουρκία.

Οι Κούρδοι σκότωσαν πέντε Τούρκους στρατιώτες -Το αρνείται η Άγκυρα και απαντάει με… βομβαρδισμούς

Την ίδια ώρα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν πέντε Τούρκους στρατιώτες σε επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε απάντηση για τις τουρκικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό του.

Σύμφωνα με τις SDF, οι επιχειρήσεις έλαβαν χώρα χθες Πέμπτη κατά δύο στρατιωτικών βάσεων όπου στάθμευαν τουρκικά στρατεύματα.

Στην Άγκυρα, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας διέψευσε σήμερα ότι οι SDF σκότωσαν πέντε Τούρκους στρατιώτες. Όταν ρωτήθηκε σε σχέση με την ανακοίνωση των SDF, ο αξιωματούχος απάντησε: «Ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι αληθής».

Η Τουρκία διεξήγαγε σήμερα νέα πλήγματα εναντίον στόχων σε περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι μαχητές στη Συρία, όπως οι μεγάλοι σταθμοί παραγωγής αερίου, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τους Κούρδους αξιωματούχους, ο απολογισμός από τα πλήγματα που οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την Πέμπτη στη βόρεια Συρία ανέρχεται σε 15 νεκρούς, εκ των οποίων οκτώ άμαχοι.

Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένα μέλος των τουρκικών ειδικών δυνάμεων υπέκυψε στα τραύματά του, τα οποία υπέστη στη βόρεια Συρία όπου ο στρατός της Άγκυρας διεξάγει σφοδρά πλήγματα εναντίον θέσεων των Κούρδων μαχητών.

 

Ο αστυνομικός αυτός τραυματίστηκε το βράδυ της Πέμπτης σε πυραυλική επίθεση εναντίον τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Νταμπίκ, στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το κυβερνείο της Γκαζιαντέπ, επαρχία που συνορεύει με τη Συρία όπου νοσηλεύτηκε.

Ο αστυνομικός υπηρετούσε στην περιοχή της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», που η Τουρκία διεξήγαγε το 2016-2017 εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG).

Η Τουρκία απέδωσε την επίθεση στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και στις YPG και σε «αντίποινα» διεξήγαγε πλήγματα στη βόρεια Συρία τη χθεσινή νύχτα Πέμπτης προς Παρασκευή, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, που είχε αναφέρει το βράδυ της Πέμπτης ότι δύο μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας είχαν τραυματιστεί βαριά και νοσηλεύονταν στην Τουρκία.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει τις YPG — εταίρους των ΗΠΑ στην μάχη κατά των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος — «τρομοκράτες» και τις θεωρούν ως επέκταση του ΡΚΚ, το οποίο χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της.

Η Άγκυρα διεξάγει από το βράδυ της Κυριακής σφοδρά αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων του PKK και των YPG στη βόρεια Συρία, σε αντίποινα για μια επίθεση την Κυριακή στην Άγκυρα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΡΚΚ, και κατά την οποία τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Μια σειρά πληγμάτων σε υποδομές και στόχους αστικούς και στρατιωτικούς που εξαπέλυσε η Τουρκία την Πέμπτη στη βορειοανατολική Τουρκία — όπου οι Κούρδοι έχουν εγκαταστήσει μια αυτόνομη διοίκηση — προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων, σύμφωνα με τους Κούρδους αξιωματούχους.

Ο αρχηγός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF, συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι Κούρδοι και που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ) Μαζλούμ Αμπντί, διέψευσε την Τετάρτη ότι οι δράστες της επίθεσης στην Άγκυρα είχαν εκπαιδευτεί στη Συρία, όπως βεβαιώνει η Άγκυρα.

Ένας άλλος Τούρκος στρατιώτης που τραυματίστηκε στις 30 Σεπτεμβρίου στο βόρειο Ιράκ και νοσηλεύτηκε στην πόλη Γκαζιαντέπ πέθανε επίσης σήμερα, ανακοίνωσε το υπουργείο.

newsbomb.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση