HomeHL-WorldΝόμπελ Ειρήνης: Αντίστροφη μέτρηση για την απονομή – Ζελένσκι, Ναβάλνι και ακτιβιστές στα φαβορί

Νόμπελ Ειρήνης: Αντίστροφη μέτρηση για την απονομή – Ζελένσκι, Ναβάλνι και ακτιβιστές στα φαβορί

Αύριο Παρασκευή στο Όσλο θα ανακοινωθεί το όνομα του νικητή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Aντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση του ή των φετινών νικητών του Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο με τα φαβορί να είναι πολλά και διάσημα: ανάμεσά τους, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο φυλακισμένος Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης και πολέμιος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι.

Η λίστα των υποψηφίων παραμένει, όπως κάθε χρόνο, κρυφή, το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι φέτος περιλαμβάνει 351 άτομα ή οργανισμούς. Ανάμεσά στους, ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής, των ανθρωπίνων δκαιωμάτων, ιθαγενείς και Ιρανές που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με το Reuters, ανάμεσα στα φαβορί των γραφείων στοιχημάτων είναι και ο φυλακισμένος Ουιγούρος ακτιβιστής Ιλχάμ Τόχτι.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη απονομή του βραβείου θα προκαλούσε τη μήνη της Κίνας, όπως συνέβη πριν έξι χρόνια, όταν πάγωσε τις διπλωματικές σχέσεις με το Όσλο μετά την απονομή του βραβείου στον φυλακισμένο αντιφρονούνται Λιου Σιαομπό.

Για τον Χένρικ Ούρνταλ, «διευθυντή του Peace Research Institute Oslo», η επιτροπή θα μπορούσε σε μια χρονιά που σηματοδοτεί την 75η επέτειο από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, να δώσει έμφαση στη συνεισφορά των ακτιβιστών στην ειρήνη.

Ο Ούρνταλ ανέφερε επείσης ως παράδειγμα την Αφγανή Μαχμπούμπα Σεράτζ, που παρά την απαγόρευση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, συνεχίζει την εκστρατεία της υπέρ των δικαιωμάτων κοριτσιών στην εκπαίδευση και υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και παραμένει στην Καμπούλ.

«Πιστεύω ότι ίσως οι πιθανότεροι υποψήφιοι να είναι οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»Υπάρχουν πολλοί ειδικοί που εκτιμούν ότι πολλές πιθανότητες για το Νόμπελ Ειρήνης συγκεντρώνουν τη φετινή χρονιά οι Ιρανές γυναίκες που διαδήλωναν επί μήνες για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της για φερόμενη παραβίαση του μουσουλμανικού ενδυματολογικού κώδικα στη χώρα.

Σε μια τέτοια περίπτωση το Νόμπελ Ειρήνης θα μπορούσε να απονεμηθεί σε επιφανείς ακτιβίστριες ή στη «Συμμαχία για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία στο Ιράν».

Πιθανά φαβορί θεωρούνται επίσης και οργανισμοί που καταγράφουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία ή το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που θα δικάσει μετά το τέλος του πολέμου τέτοιες υποθέσεις.

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι μετά το θερμότερο καλοκαίρι που καταγράφηκε φέτος στον πλανήτη αφότου τηρούνται τα σχετικά αρχεία, αλλά και μετά από μια χρονιά που σημαδεύτηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα, πολλές πιθανότητες για το Νόμπελ Ειρήνης συγκεντρώνουν και ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «nicematin», o Νταν Σμιθ, διευθυντής του «Stockholm International Peace Research Institute» (SIPRI) δείχνει ως πιθανούς υποψηφίους το κίνημα «Fridays for Future», που ξεκίνησε το 2018 η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα με τις κοτσίδες ,Γκρέτα Τούνμπεργκ και τον Βραζιλιάνο ηγέτη των ιθαγενών, Ραονί Μετουκτίρε, που δίνει μάχες κατά της αποψίλωσης των τροπικών δασών του Αμαζονίου και υπέρ των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση