HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗΠΑ: Επέβαλαν το πρώτο πρόστιμο σε εταιρία για διαστημικά σκουπίδια

ΗΠΑ: Επέβαλαν το πρώτο πρόστιμο σε εταιρία για διαστημικά σκουπίδια

Διαστημικά σκουπίδια ISTOCK

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πρώτο πρόστιμο στην ιστορία για διαστημικά σκουπίδια επιβλήθηκε στην Dish Network και καλείται να πληρώσει 150.000 δολάρια. Πάνω από 25.000 κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών μήκους άνω των 10 εκατοστών έχουν αφεθεί στο διάστημα.

Η Dish Network είναι η πρώτη εταιρία στην ιστορία στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για διαστημικά σκουπίδια και τώρα χρειάζεται να πληρώσει 150.000 δολάρια.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) επέβαλε πρόστιμο 150.000 δολαρίων στην Dish Network, επειδή δεν μετέφερε έναν παλιό δορυφόρο αρκετά μακριά από άλλους δορυφόρους που χρησιμοποιούνταν.

Η εταιρεία παραδέχθηκε την ευθύνη για τον δορυφόρο EchoStar-7, όπως αναφέρει το BBC και συμφώνησε σε ένα “σχέδιο συμμόρφωσης” με την FCC.

Τα διαστημικά σκουπίδια αποτελούνται από τεχνολογικά κομμάτια που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, αλλά δεν χρησιμοποιούνται πλέον και κινδυνεύουν να συγκρουστούν.

Επίσημα ονομάζονται διαστημικά σκουπίδια και αφορούν κυρίως πράγματα όπως παλιούς δορυφόρους και τμήματα διαστημοπλοίων.

Η FCC δήλωσε ότι ο δορυφόρος της Dish αποτελούσε δυνητικό κίνδυνο για άλλους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη στο σημερινό του ύψος.

Ο EchoStar-7 της Dish – ο οποίος εκτοξεύθηκε για πρώτη φορά το 2002 – βρισκόταν σε γεωστατική τροχιά, η οποία ξεκινάει από τα 36.000 χιλιόμετρα (22.000 μίλια) πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Η Dish επρόκειτο να μετακινήσει τον δορυφόρο 186 μίλια μακρύτερα από τη Γη, αλλά στο τέλος της ζωής του το 2022 τον είχε μετακινήσει μόνο 76 μίλια αφού έχασε καύσιμα.

“Καθώς οι δορυφορικές λειτουργίες γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες και η διαστημική οικονομία επιταχύνεται, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι οι φορείς εκμετάλλευσης συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις τους“, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου επιβολής της FCC Loyaan Egal.

“Πρόκειται για έναν πρωτοποριακό διακανονισμό, που καθιστά απολύτως σαφές ότι η FCC έχει ισχυρή εκτελεστική εξουσία και ικανότητα να επιβάλλει τους ζωτικής σημασίας κανόνες της για τα διαστημικά συντρίμμια”.

Το πρόστιμο των 150.000 δολαρίων αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό των συνολικών εσόδων της Dish, τα οποία ανήλθαν σε 16,7 δισ. δολάρια το 2022.

“Όσο περισσότερα πράγματα έχουμε σε τροχιά, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος σύγκρουσης, προκαλώντας συντρίμμια υψηλής ταχύτητας”, δήλωσε η Δρ Μέγκαν Άργκο, ανώτερη λέκτορας αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκασιρ.

“[Αυτά] θα μπορούσαν να συνεχίσουν και ενδεχομένως να χτυπήσουν άλλους δορυφόρους, προκαλώντας ακόμη περισσότερα συντρίμμια και ενδεχομένως να προκαλέσουν μια αλυσιδωτή αντίδραση“.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10.000 δορυφόροι έχουν εκτοξευθεί στο διάστημα από τον πρώτο το 1957, με πάνω από τους μισούς από αυτούς να είναι πλέον εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με τη Nasa, υπάρχουν περισσότερα από 25.000 κομμάτια διαστημικών σκουπιδιών μήκους άνω των 10 εκατοστών.

Ο επικεφαλής της Nasa, Μπιλ Νέλσον, δήλωσε στο BBC τον Ιούλιο ότι τα διαστημικά σκουπίδια αποτελούν “μείζον πρόβλημα”, γεγονός που σημαίνει ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έπρεπε να μετακινηθεί μακριά από τα συντρίμμια που περνούν.

“Ακόμη και ένα τσιπ μπογιάς… που έρχεται προς τη λάθος κατεύθυνση με τροχιακή ταχύτητα, δηλαδή με 17.500 μίλια την ώρα [θα μπορούσε] να χτυπήσει έναν αστροναύτη που κάνει διαστημικό περίπατο. Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο”, είπε.

news247.gr

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση