HomeΕΚΛΟΓΕΣΔημοτικές εκλογές 2023: Ποιοι δικαιούνται άδεια και πόσες ημέρες σε κάθε περίπτωση

Δημοτικές εκλογές 2023: Ποιοι δικαιούνται άδεια και πόσες ημέρες σε κάθε περίπτωση

Σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία εβδομάδα απομένει για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές 2023, που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή.

Στις περιπτώσεις που κανένας συνδυασμός δεν πλειοψηφήσει, οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές 2023 θα επαναληφθούν στις 15 Οκτωβρίου. Σε αυτές τις εκλογές επανέρχεται το πλειοψηφικό σύστημα μετά την απλή αναλογική που ίσχυσε στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εκλογική άδεια: Τι ισχύει για τους υπαλλήλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Σε ό,τι αφορά στην εκλογική άδεια, είναι από μία έως τρεις ημέρες, ανάλογα με την κάθε περίπτωση και ισχύει για τους υπαλλήλους τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσιο τομέα.

Για υπαλλήλους για τους οποίους δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας, ισχύουν τα εξής για την εκλογική άδεια:

– Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.

– Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια δύο εργάσιμων ημερών.

– Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

– Όσοι μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους για τους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας, προβλέπονται τα εξής:

– Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.

– Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

– Όσοι μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Η εκλογική άδεια είναι μετ’ αποδοχών και δεν συνυπολογίζεται στον χρόνο της  κανονικής που δικαιούνται οι υπάλληλοι.

Περιφερειακές και δημοτικές εκλογές 2023: Πώς θα διεξαχθούν

Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές 2023 επιτυχών θεωρείται ο συνδυασμός που θα πλειοψηφήσει με ποσοστό μεγαλύτερο του 43% του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Στην περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, διεξάγεται δεύτερος γύρος μεταξύ των υποψήφιων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Είσοδο στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο εξασφαλίζει ο συνδυασμός που στον πρώτο γύρο έλαβε ποσοστό τουλάχιστον 3%.

Οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Για τους 332 δήμους της χώρας υποψήφιοι είναι συνολικά 1.222 συνδυασμοί και για τις 13 περιφέρειες 78 συνδυασμοί. Τις συνολικά 8.481 θέσεις στα δημοτικά συμβούλια διεκδικούν 63.906 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Δηλαδή η αναλογία είναι μία θέση προς 7,5 υποψηφίους. Σε ό,τι αφορά στα περιφερειακά συμβούλια 7.395 είναι οι υποψήφιοι, που σημαίνει ότι κάθε θέση τη διεκδικούν 12 υποψήφιοι.

Ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων (80.465) είναι για τις δημοτικές κοινότητες. Η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε στις προηγούμενες εκλογές για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων καταργήθηκε.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων. Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως 200 κατοίκους εκλέγουν μονομελές όργανο, τον πρόεδρο της κοινότητας. Δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 201 έως 2.000 κατοίκους εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο. Τέλος, σε αυτές με περισσότερους από 2.000 κατοίκους, ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου έχει την πλειοψηφία στο συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2006 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές συμμετέχουν και οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν, μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, αποδήμων, ναυτικών και κρατουμένων, που ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

lifo.gr

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση