HomeHL1-EconomyMarket Pass: Ολοκληρώνονται οι Πληρωμές – Xρηματική Ενίσχυση για τους Πληγέντες από τις Φυσικές Καταστροφές

Market Pass: Ολοκληρώνονται οι Πληρωμές – Xρηματική Ενίσχυση για τους Πληγέντες από τις Φυσικές Καταστροφές

H βοήθεια φτάνει στα ψηφιακά πορτοφόλια και τους λογαριασμούς των δικαιούχων με διπλασιασμένα ποσά για τους πλημμυροπαθείς και πυρόπληκτους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα πλαίσια του προγράμματος ενίσχυσης Market Pass, το οποίο είχε εγκριθεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, αλλά και των πλημμυρών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής. Το Market Pass ήταν ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για να παράσχει οικονομική ενίσχυση σε νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε νοικοκυριά που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, τον Έβρο και άλλες πληγείσες περιοχές.

Οι πληρωμές του Market Pass ξεκίνησαν την Παρασκευή, και μέχρι αύριο το απόγευμα, Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, αναμένεται να ολοκληρωθούν. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2023. Αυτή η πρώτη φάση των πληρωμών αφορά τους «παλιούς» δικαιούχους, δηλαδή εκείνους που είχαν ήδη λάβει την ενίσχυση κατά τον πρώτο κύκλο.

Τα ποσά που θα εισπράξουν οι υπόλοιποι δικαιούχοι κυμαίνονται από 22 έως 100 ευρώ τον μήνα, εφόσον η καταβολή τους γίνεται σε ψηφιακή κάρτα. Για το τρίμηνο Αύγουστος-Σεπτέμβριος-Οκτώβριος του 2023, τα ποσά διαμορφώνονται από 66 έως 300 ευρώ.

Για τους δικαιούχους που επιλέγουν την πίστωση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, ισχύει ένα ποσοστό του 80% των προβλεπόμενων ποσών, προσφέροντας ποσά από 53 έως 240 ευρώ για το τρίμηνο.

Στη συνέχεια, προβλέπεται ένα δεύτερο «κύμα» πληρωμών για όσους υποβάλλουν αιτήσεις από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2023, με την πληρωμή να πραγματοποιείται στις 5 Νοεμβρίου 2023.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση των πληγείσων περιοχών, όπου τα ποσά διπλασιάζονται. Για παράδειγμα, για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το ποσό αυξάνεται από 22 ευρώ το μήνα σε 44 ευρώ, και αυξάνεται κατά 20 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα, ή σε κατάσταση χηρείας, ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή είναι διαζευγμένα.

Τα εισοδηματικά όρια για την επιλεξιμότητα στο Market Pass καθορίζονται ως εξής:

Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.

Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Εξαιρούνται από τη χορήγηση της ενίσχυσης ορισμένες κατηγορίες φυσικών προσώπων, όπως εκείνα που δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη στη Δήλωση Φoρολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του 2022, τα φυσικά πρόσωπα που φιλοξενούνται, τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2022 και οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

Η χορήγηση του Market Pass αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα, και αναμένεται να βοηθήσει χιλιάδες νοικοκυριά να αντισταθούν στις οικονομικές δυσκολίες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση