HomeHL-GreeceΕισαγγελική παρέμβαση για το ΟΑΚΑ και το στέγαστρο Καλατράβα

Εισαγγελική παρέμβαση για το ΟΑΚΑ και το στέγαστρο Καλατράβα

Παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Τι θα διερευνηθεί. Θα πράξουμε τα δέοντα, τονίζει ο Γ. Βρούτσης. Η παρακμή τελειώνει, δηλώνει ο Στ. Κασσελάκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος μετά την απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω επικινδυνότητας των υποδομών, έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα ερευνηθεί μεταξύ άλλων και σε βάθος 5ετίας :

-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
-αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
-γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Λουκέτο στο ΟΑΚΑ: Θα πράξουμε τα δέοντα, λέει ο Βρούτσης, αιχμές από ΠΑΟ

Σε αναγκαστικό κλείσιμο του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας και του Ποδηλατοδρομίου του ΟΑΚΑ προχώρησε η κυβέρνηση.

Όπως ενημέρωσε το ΟΑΚΑ, αναστέλλεται κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Καλογρέζα, καθώς οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου Καλατράβα δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Δεν διευκρινίστηκε το διάστημα της αναστολής, παρά μόνο ότι τάχιστα θα ακολουθήσει και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής πρώτης Μελέτης.

Εκκενώθηκε το ΟΑΚΑ από παίκτες μπριτζ για το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα

Η απόφαση του ΟΑΚΑ για την αναστολή κάθε δραστηριότητας λόγω προβλήματος στο στέγαστρο Καλατράβα είχε άμεσες επιπτώσεις στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Μπριτζ (3ης βαθμίδας) που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωνόταν την Κυριακή 1 Οκτωβρίου.

Στις 10 το βράδυ και ενώ ήταν ήδη στον χώρο του Ποδηλατοδρομίου του ΟΑΚΑ παίκτες και παράγοντες από τον χώρο του Μπριτζ ειδοποιήθηκαν από τα μεγάφωνα ότι πρέπει να εκκενώσουν τον χώρο, όπως και έγινε λίγο αργότερα.

Βρούτσης: «Όλες οι ενέργειες για ν΄ αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ανέκυψαν στο ΟΑΚΑ»

Κατόπιν της απόφασης του ΟΑΚΑ, που σε συνεννόηση με τον Γιάννη Βρούτση, ανέστειλε τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, ήδη συνεργάζεται στενά με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν από αυτή την αναγκαία απόφαση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν στο ΟΑΚΑ. Πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων», επισήμανε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος την προσεχή Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, θα προβεί σε ανακοινώσεις για τις περαιτέρω ενέργειες αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία της αθλητικής κοινότητας.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού μιλώντας στον ANT1 είπε ότι «Δεν κλείνει επ’ αόριστο, αλλά προσωρινά» και υπογράμμισε:

«Μετά από την απόφαση του Πρωθυπουργού, τον Ιούλιο του 2021 για αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ανατέθηκαν σχετικές μελέτες και τώρα ήρθε στα χέρια μου το πόρισμα της μελέτης από την κοινοπραξία στην οποία ανατέθηκε μετά από διαδικασία 6 μηνών.

Η μελέτη ήρθε στα χέρια μου προχθές και οδήγησε στην απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ».

«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και αυτό οδηγεί σε ανασφάλεια για την στατικότητα των στεγάστρων και μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση», είπε ο Γιαννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν «να διασφαλίσουμε την αυτονόητη προτεραιότητα της ασφάλειας των αθλητών, προπονητών και φιλάθλων του ΟΑΚΑ, που είναι η “καρδιά του αθλητισμού” της χώρας μας».

Όπως συμπλήρωσε, προ ετών παρατηρήθηκε μια ταλάντωση στις κερκίδες στην διάρκεια ενός αγώνα και τότε υπήρξε μελέτη που έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο στάδιο. Πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο στέγαστρο».

Ερωτηθείς για την τακτική των προηγούμενων ετών, ο κ. Βρούτσης είπε πως «Επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο Γιάννης Ανδριανός δέσμευσε 8 εκατομμύρια ευρώ για την μελέτη στατικότητας των στεγάστρων Καλατράβα, όμως άλλαξε η Κυβέρνηση και δεν υπήρξε εξέλιξη και δεν γνωρίζω το γιατί».

«Μόλις ανέλαβα την θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, υπέγραψα απόφαση ώστε κανέναν αθλητικό κέντρο να μην μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν έχει άδεια στατικότητας και πυρασφάλεια», σημείωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Όπως είπε, αυτήν την περίοδο γίνονταν στο ΟΑΚΑ αγώνες τάεκβοντο και μπριτζ, οι οποίοι κατόπιν συνεννόησης διεξάγονται από σήμερα στο ΣΕΦ.

Στα «πυρά» από τον Παναθηναϊκό, ο Γιάννης Βρούτσης απάντησε ότι «Μας προβληματίζει το θέμα του Παναθηναϊκού, είναι εμβληματική ομάδα και ειδοποιήσαμε ότι θα είμαστε δίπλα του, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Εισιτήρια δεν κόπηκαν, όπως λέει ο Παναθηναϊκός, ο αγώνας είναι στο τέλος Οκτωβρίου. Άρα δεν υπάρχει θέμα εισιτηρίων. Ο Παναθηναϊκός είναι μέρος του προβλήματος, γιατί φιλοξενούνται στο ΟΑΚΑ πολλά σωματεία και σύλλογοι».

Τέλος για το πότε θα ανοίξει το ΟΑΚΑ είπε: «Μαζί με το ΤΕΕ θα προχωρήσουμε σε επαναξιολόγηση της μελέτης και σύντομα θα έχουμε νεότερα, ώστε στον συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθεί και πάλι με ασφάλεια το ΟΑΚΑ», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, χωρίς να δεσμευθεί σε σαφές χρονοδιάγραμμα.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός για το «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός πήρε επίσημη θέση για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το Ολυμπιακό Στάδιο και τη μελέτη που δείχνει πως το σκέπαστρο Καλατράβα «δεν ανταποκρίνεται στα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας». Εξέλιξη που οδηγεί τους «πράσινους» σε αναζήτηση νέας έδρας για τους δύο εντός έδρας αγώνες τους στον όμιλο του Europa League κόντρα σε Ρεν και Μακάμπι Χάιφα.

Σε επίσημη ανακοίνωσή της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αφήνει αιχμές ως προς «…το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μία μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μία περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές (σ.σ. στα ματς με Μπράγκα και Βιγιαρεάλ)» κι εκφράζει την απορία της για το αν ρωτήθηκε στη σχετική μελέτη ο Καλατράβα και η εταιρία Cimolai που ανέλαβαν την κατασκευή του σκέπαστρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός:

«Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη μελέτης για το στέγαστρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Ολυμπιακού Σταδίου, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από κατασκευής του δεν ανταποκρίνεται στα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί από τον Καλατράβα, εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων στο είδος αυτών των κατασκευών και από την Cimolai, την κορυφαία εταιρία στον κόσμο σε σιδηρές κατασκευές, η οποία έχει κατασκευάσει τα σκέπαστρα των περισσότερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών γηπέδων, ενώ στο έργο συμμετείχαν σπουδαιότατοι Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί.

Υ.Γ. Θα είναι μάλλον τυχαίο γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μια μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές

Υ.Γ.1 Ρωτήθηκε σχετικά με τη μελέτη που συντάχθηκε, ο Καλατράβα και η εταιρία Cimolai;

Υ.Γ.2 Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι η αρχική στατική μελέτη προέβλεπε πολύ βαριά τζάμια στην οροφή του στεγάστρου και τελικά αντ’ αυτών τοποθετήθηκαν πλεξιγκλάς/lexan, γιατί δεν προλάβαιναν το χρονοδιάγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί με προδιαγραφές να αντέχει το βάρος των τζαμιών, το οποίο είναι πολλαπλάσιο των lexan. Το γνωρίζουν αυτό αυτοί που έκαναν τη μελέτη στατικού ελέγχου;

Περιμένουμε απαντήσεις/διευκρινίσεις».

H θέση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για το ΟΑΚΑ

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με αφορμή την απόφαση για αναστολή κάθε αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στο Κεντρικό Στάδιο του ΟΑΚΑ και στο Ποδηλατοδρόμιο για θέματα στατικότητας των Στεγάστρων Καλατράβα, δηλώνει τα εξής σε ανακοίνωσή της:

– Πάγια θέση της είναι, ότι εκτός από την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα και για τη συντήρηση τους προκειμένου να διατηρούνται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να φιλοξενούν με ασφάλεια τους αθλητές και τις αθλήτριες. Παράλληλα να εξοπλίζονται με σύγχρονο εξοπλισμό ανάλογα με τις απαιτήσεις και την εξέλιξη του κάθε αθλήματος.

Συμφωνεί με την απόφαση του Υπουργού Αθλητισμού, καθώς προέχει η ασφάλεια των αθλητών, των αθλουμένων, των φιλάθλων και των εργαζομένων στους χώρους και για κανένα λόγο ή σκοπό δεν πρέπει να διακινδυνεύεται.

-Ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι μελέτες για τη στατικότητα των κατασκευών Καλατράβα, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και οι εργασίες αποκατάστασης – σε περίπτωση που απαιτούνται – για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του ΟΑΚΑ.

-Επισημαίνει ότι το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών ήταν και παραμένει η καρδιά του ελληνικού αθλητισμού και έτσι πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί για τους χιλιάδες αθλητές και αθλούμενους που το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

Ανάρτηση Στ. Κασσελάκη για το ζήτημα του ΟΑΚΑ

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Πάμε να δούμε τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τη συντήρηση του Στεγάστρου Καλατράβα.
Ήταν 2021!
Χθες το Ολυμπιακό Στάδιο έκλεισε λόγω στατικής ανεπάρκειας – δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Παναθηναϊκού.
Στέγαστρο Καλατράβα.
Το 2004, σύμβολο μίας χώρας που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το 2023, σύμβολο μίας χώρας που καταρρέει σε όλα τα επίπεδα.
Ενός Κράτους που αφήνει όλα και όλους στη μοίρα τους.
Η παρακμή τελειώνει.
Θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε μια Σύγχρονη Ελλάδα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση