HomeHL-GreeceΚικίλιας για κακοκαιρία Elias: Είμαστε σε επιφυλακή, γνωρίζουμε την ιστορία του Σπερχειού με τις υπερχειλίσεις

Κικίλιας για κακοκαιρία Elias: Είμαστε σε επιφυλακή, γνωρίζουμε την ιστορία του Σπερχειού με τις υπερχειλίσεις

Συνεδρίαση για την κακοκαιρία υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την παρουσία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο στη Λαμία με στόχο την ετοιμότητα για την κακοκαιρία Elias

Ήδη, έχουν υπάρξει κινήσεις από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το δήμο Λαμιέων, ώστε να απομακρύνουν προληπτικά κάποιους κατοίκους από το χωριό Κόμμα και ιδιαίτερα από τα σπίτια που βρίσκονται πολύ κοντά στο Σπερχειό. Παράλληλα, υπάρχει μία ετοιμότητα για την συνολική εκκένωση του χωριού αν παραστεί ανάγκη κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαιτίας της κακοκαιρίας Elias.

«Είμαστε σε επιφυλακή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός για την κακοκαιρία Elias, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον Σπερχειό και τον Δομοκό, αλλά και στο Κόμμα, που τα μηνύματα του 112 ήχησαν και στην κακοκαιρία Daniel.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης σημειώθηκε τόσο από το περιφερειάρχη Φθιώτιδας, Φάνη Σπανό όσο και από τον δήμαρχο Λαμιέων, Θύμιο Καραΐσκο, ότι η Φθιώτιδα αναμένεται να βρεθεί στο κέντρο της κακοκαιρίας και αναμένεται μία πολύ δύσκολη νύχτα για την πόλη της Λαμίας όσο και την ευρύτερη περιοχή. Προβλέπεται ότι θα υπάρχουν έντονες καταιγίδες όπως επίσης και πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή σε Θεσσαλία και Στερεά αυτό 24ωρο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ μαζί με τον Βασίλη Κικίλια στα γραφεία της Περιφέρειας βρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι της τοπικής Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, του στρατού και του ΕΚΑΒ.

«Θα ήθελα να συστήσω προσοχή στον κόσμο. Να ακούει και να ακολουθεί τις οδηγίες των αρχών. Λίγο νωρίτερα ακούσατε και τα προληπτικά 112 για το επόμενο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολόγων, για ακραία ή επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Θα τα αντιμετωπίσουμε όλα με προσοχή. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει η ιστορία του Σπερχειού σε ό,τι έχει να κάνει με τις υπερχειλίσεις και τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται κυρίως σε χωριά της περιοχής», ανέφερε ακόμη ο κ. Κικίλιας.

Και σήμερα τα προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 στην περιοχή της Φθιώτιδας είναι συνεχή και πληροφορούν τους κατοίκους για τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τους καλούν να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις.

«Όπως γνωρίζετε βρίσκομαι και βρισκόμαστε από την Κυριακή το μεσημέρι στη Θεσσαλία, λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης που υπάρχει στην περιφέρεια και στις υποδομές της, σε συνδυασμό με την κακοκαιρία που αντιμετωπίζουμε» ανέφερε αρχικά ο Βασίλης Κικίλιας.

«Η κακοκαιρία, όμως, φαίνεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μας και την ΕΜΥ, ότι αρχίζει να κατεβαίνει και πιο νότια: Από τον Δομοκό και στο νομό Φθιώτιδας, αλλά και σε όλη την περιφέρεια και στη Φωκίδα και στη Βόρεια Εύβοια, κι άρα μιας και αυτό κατέστη δυνατό και λόγω της απόστασης, αποφασίσαμε με τον κύριο περιφερειάρχη να κάνουμε εδώ ένα Συντονιστικό, γιατί η πρόληψη είναι πάντα πιο ισχυρή της αντιμετώπισης. Μαζί μας φυσικά εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι Ένοπλες Δυνάμεις η Ελληνική Αστυνομία και οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» κατέληξε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Από το μεσημέρι, ιδιαίτερα μέσα στην πόλη της Λαμίας και τη γύρω περιοχή, δεν έχει βρέξει, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία διαθέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αναμένονται καταρρακτώδεις βροχές μετά τις 9:00 το βράδυ.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, νωρίς το πρωί, έδειξαν τα δόντια τους καθώς στην περιοχή της Μακρακώμης υπήρχε έντονη βροχόπτωση ενώ τη χθεσινή μέρα στην περιοχή του Μώλου και της Αγίας Τριάδας η καταρρακτώδης βροχή ήταν συνεχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη μέρα δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή του Δομοκού που έχει πληγεί από την προηγούμενη κακοκαιρία ωστόσο όμως η ανησυχία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής είναι μεγάλη.

Προβλήματα προκλήθηκαν, νωρίς το πρωί, στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου καθώς φερτά υλικά έπεσαν στο δρόμο και κάλυψαν το οδόστρωμα. Απομακρύνθηκαν λίγες ώρες αργότερα με την επέμβαση μηχανημάτων της Περιφέρειας και των Δήμων. Η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας διέκοψε την κυκλοφορία από το 30ο έως το 35ο χιλ του δρόμου Λαμίας-Καρπενησίου όπως επίσης για τον ίδιο λόγο έκλεισε την κυκλοφορία στην παλιά Εθνική οδό Λαμίας-Στυλίδας στο ύψος της βιομηχανικής περιοχής Λαμίας αφού φερτά υλικά κάλυψαν το οδόστρωμα. Πριν το μεσημέρι απομακρύνθηκαν και ο δρόμος δόθηκε και πάλι σε κυκλοφορία.

Σημειώνεται, ότι σήμερα τα σχολεία στους δήμους Λαμιέων, Μακρακώμης, Δομοκού και Στυλίδας ήταν κλειστά όπως επίσης θα παραμείνουν κλειστά και την αυριανή ημέρα για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις των διευθύνσεων εκπαίδευσης τα μαθήματα θα διεξαχθούν με τηλεκπαίδευση.

lifo.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση