HomeHL-9Νίκος Τζανάκης: «Μπορεί να είναι θανατηφόρα η νόσος των πτηνοτρόφων εάν δεν ληφθεί θεραπεία»

Νίκος Τζανάκης: «Μπορεί να είναι θανατηφόρα η νόσος των πτηνοτρόφων εάν δεν ληφθεί θεραπεία»

Ο πνευμονολόγος συνέστησε τη χρήση μάσκας και την αποφυγή παραμονής σε κλειστούς χώρους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τις λοιμώξεις που απειλούν τις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα τη νόσο των πτηνοτρόφων μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

«Είναι μία αρρώστια ανάμεσα στις άλλες οι οποίες μακροχρόνια μετά την καταστροφή μπορεί να είναι ένας κίνδυνος για τους ανθρώπους αυτούς (στη Θεσσαλία). Δεν είναι μία νόσος συνηθισμένη. Ανάμεσα στους εκτροφείς περιστεριών ή άλλων πτηνών υπάρχει ένα αυξημένο ποσοστό περίπου 10%», είπε αρχικά.

«Υπάρχει αυτό τώρα στη Θεσσαλία γιατί μεγάλος αριθμός ανθρώπων και όχι απαραίτητα εκτροφείς, θα ασχοληθεί με το καθάρισμα εκτροφών, σπιτιών, υπογείων όπου εκεί η υγρασία, τα λιμνάζοντα νερά και οι λάσπες είναι ένα υλικό που αναπτύσσονται θερμόφιλα μικρόβια, μούχλα και αν κάνεις τα εισπνεύσει μπορεί να προκληθεί αυτή η αρρώστια, συμπτώματα της οποίας είναι η δύσπνοια, ο πυρετός και άλλα συμπτώματα. Αν κάνεις εκτεθεί επανειλημμένα στα αντιγόνα και το αφήσει χωρίς θεραπεία, και παρέμβαση, όντως μπορεί να είναι θανατηφόρα», εξήγησε ο καθηγητής.

Έχει σχέση με την λοίμωξη του αναπνευστικού;

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «αν αυτή η λοίμωξη δεν περνάει, πιθανότατα να είναι πνευμονίτιδα άλλου τύπου με αυτοάνοσα χαρακτηριστικά, αλλά δεν το χαρακτηρίζω αυτοάνοσο. Δεν είναι ακριβώς ιός, είναι οργανικά αντιγόνα που υπάρχουν μέσα στα υλικά. Δεν θα πιάσει τους πάντες, η μάσκα μπορεί να μας προστατεύσει. Να αποφύγουμε να μείνουμε σε κλειστούς χώρους και αν υπάρχει έντονη μυρωδιά να προσέχουμε».

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση