HomeHL1-WorldΟι ΗΠΑ αναβιώνουν υποβρύχιο πρόγραμμα κατασκοπείας του Ψυχρού Πολέμου για να αντιμετωπίσουν την Κίνα

Οι ΗΠΑ αναβιώνουν υποβρύχιο πρόγραμμα κατασκοπείας του Ψυχρού Πολέμου για να αντιμετωπίσουν την Κίνα

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διάφορες μεθόδους απεργάζεται η Ουάσινγκτον προκειμένου να ανταπεξέλθει στην κόντρα με το Πεκίνο και πλέον εστιάζει σε προετοιμασία υποβρύχιων κατασκοπευτικών προγραμμάτων.

Πλέον οι ΗΠΑ έφτασαν στο σημείο να αναβιώσουν το κατασκοπευτικό πρόγραμμα υποβρυχίων του Ψυχρού Πολέμου προκειμένου να αντιμετωπίσουν την Κίνα. Σύμφωνα με το Reuters το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη αναθεώρηση του άκρως απόρρητου δικτύου υποθαλάσσιας επιτήρησης από τη δεκαετία του 1950, καθώς η ναυτική ισχύς της Κίνας αυξάνεται και οι νέες τεχνολογίες αναδιαμορφώνουν γρήγορα τον πόλεμο στο θαλάσσιο πεδίο. Το Πεκίνο έχει τα δικά του παρόμοια σχέδια.

Η υπόθεση της συμφωνίας AUKUS αλλά και τα ιπτάμενα μπαλόνια απέδειξαν για πολλοστή φορά πως Ουάσινγκτον και Πεκίνο βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί αναφορικά με τις μεταξύ τους σχέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν δικαίως και ψυχροπολεμικές. Μπορεί το τελευταίο διάστημα υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν ή η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, να έχουν επισκεφθεί την Κίνα, ωστόσο το ζήτημα της Ταϊβάν εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες.

Το υποβρύχιο κατασκοπευτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ

Όπως αναφέρει, λοιπόν, ειδική ανάλυση του πρακτορείου Reuters, σε ένα νησί 50 μίλια βόρεια του Σιάτλ βρίσκεται ένας σταθμός παρακολούθησης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Για χρόνια ήταν απασχολημένος με την παρακολούθηση των κινήσεων των φαλαινών και τη μέτρηση της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας. Τον περασμένο Οκτώβριο, το Πολεμικό Ναυτικό έδωσε στη μονάδα ένα νέο όνομα που αντικατοπτρίζει καλύτερα την τρέχουσα αποστολή της: «Theater

Η μετονομασία του κατασκοπευτικού σταθμού στις εγκαταστάσεις του νησιού Whidbey αποτελεί ένδειξη για ένα πολύ μεγαλύτερο αμερικανικό στρατιωτικό σχέδιο, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους με άμεση γνώση των σχεδίων, οι οποίοι μίλησαν στο Reuters. Απώτερος στόχος των ΗΠΑ είναι η διεξαγωγή της μεγαλύτερης ανασυγκρότησης του αμερικανικού προγράμματος ανθυποβρυχιακής κατασκοπείας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η αναβίωση της προσπάθειας κόστους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, γνωστής ως Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβρύχιας Επιτήρησης (IUSS), έρχεται καθώς η Κίνα έχει αυξήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, πολλαπλασιάζοντας τις ανησυχίες για μια πιθανή σύγκρουση.

Το σχέδιο αναβάθμισης του IUSS δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως. Αυτό συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

– τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου δικτύου υποβρύχιων ακουστικών κατασκοπευτικών καλωδίων της Αμερικής και

– τον εκσυγχρονισμό ενός στόλου πλοίων επιτήρησης με αισθητήρες αιχμής και υποθαλάσσια μικρόφωνα

Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας του αμερικανικού στρατού να κατασκοπεύει τους εχθρούς του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφωνήσει να πουλήσουν στην Αυστραλία παρόμοια τεχνολογία για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της συμμαχικής άμυνας στην περιοχή του Ειρηνικού.

Οι ΗΠΑ αναβιώνουν το κατασκοπευτικό πρόγραμμα υποβρυχίων του Ψυχρού Πολέμου για να αντιμετωπίσουν την ΚίναFacebook Twitter

Πώς αλλάζει το υποβρύχιο δίκτυο κατασκοπείας

Το αρχικό δίκτυο σταθερών κατασκοπευτικών καλωδίων, τα οποία βρίσκονται σε μυστικές τοποθεσίες στον πυθμένα του ωκεανού, σχεδιάστηκε για την κατασκοπεία σοβιετικών υποβρυχίων πριν από επτά δεκαετίες, είπαν οι τρεις άνθρωποι που μίλησαν στο Reuters. Η πιο καινοτόμος αλλαγή στο σύστημα υποθαλάσσιας παρακολούθησης και αναγνώρισης εκ μέρους του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού είναι η επένδυση σε νέες τεχνολογίες.

Το σχέδιο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στηρίζεται σε 4 πυλώνες:

– την ανάπτυξη ενός στόλου μη επανδρωμένων θαλάσσιων αεροσκαφών για την ανίχνευση εχθρικών σκαφών,

-την τοποθέτηση φορητών «υποβρύχιων δορυφορικών» αισθητήρων στον πυθμένα της θάλασσας για την ανίχνευση υποβρυχίων,

-τη χρήση δορυφόρων για τον εντοπισμό πλοίων με την παρακολούθηση των ραδιοσυχνοτήτων τους και

-τη χρήση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση δεδομένων ναυτικής κατασκοπείας σε άμεσο χρόνο

Το Reuters μπόρεσε να συγκεντρώσει λεπτομέρειες για τα σχέδια της μονάδας μέσω συνεντεύξεων με περισσότερα από δώδεκα άτομα που εμπλέκονται στην προσπάθεια, συμπεριλαμβανομένων δύο σημερινών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία ασχολούνται με τη θαλάσσια επιτήρηση, συμβούλων του Πολεμικού Ναυτικού και εργολάβων άμυνας, που εμπλέκονται στα έργα. Το πρακτορείο ειδήσεων εξέτασε επίσης εκατοντάδες συμβάσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Η εξέταση αυτή εντόπισε τουλάχιστον 30 συμφωνίες που συνδέονται με το πρόγραμμα επιτήρησης και υπογράφηκαν τα τελευταία τρία χρόνια με αμυντικούς κολοσσούς. Επίσης εντόπισε συμφωνίες με μια σειρά από νεοφυείς επιχειρήσεις που εργάζονται σε θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Επικεφαλής του IUSS είναι η πλοίαρχος Στέφανι Μουρ, βετεράνος αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών του Πολεμικού Ναυτικού. Το πρόγραμμα λειτουργεί υπό τη διοίκηση της Υποβρυχιακής Δύναμης του Στόλου των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, με επικεφαλής τον υποναύαρχο Ρίτσαρντ Σέιφ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters, εκπρόσωπος της υποβρυχιακής δύναμης του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού δήλωσε ότι το αμερικανικό Ναυτικό δεν μπορεί να συζητήσει λεπτομέρειες σχετικά με το σύστημα υποθαλάσσιας επιτήρησης για «επιχειρησιακούς λόγους ασφαλείας».

Πώς απαντάει η Κίνα

Εν τω μεταξύ, η Κίνα εργάζεται πάνω στο δικό της πρόγραμμα υποθαλάσσιας κατασκοπείας, γνωστό ως Great Underwater Wall, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές του αμερικανικού ναυτικού.

Το σύστημα αυτό, που βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή, αποτελείται από:

– καλώδια εξοπλισμένα με αισθητήρες ακρόασης σόναρ που τοποθετούνται κατά μήκος του πυθμένα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

-στόλο υποβρύχιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και αντίστοιχων επιφανείας για την ανίχνευση εχθρικών υποβρυχίων.

lifo.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση