HomeHL1-CultureΣυγκίνηση στην απονομή του βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης» στην Λένα Πλάτωνος

Συγκίνηση στην απονομή του βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης» στην Λένα Πλάτωνος

Ακούστηκε για πρώτη φορά η νέα δημιουργία της «Το Ηράκλειο μου»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μια λιτή αλλά συγκινητική Tελετή στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου η απονομή του βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου στην Λένα Πλάτωνος.

Το βραβείο παρέδωσε στην σπουδαία δημιουργό ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός,  ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το εφετινό Βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” που είναι ενταγμένο στον θεματικό κύκλο της “Δημιουργικής Μουσικής”, απονέμεται στην συνθέτιδα κυρία Λένα Πλάτωνος, μια σπουδαία δημιουργό, με πλούσιο, πρωτότυπο και πολυεπίπεδο έργο, που έχει κατακτήσει ξεχωριστή θέση στον χώρο της σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής.

Με αφετηρία το Ηράκλειο, και προερχόμενη από ένα περιβάλλον που έδωσε σπουδαία πρόσωπα στον Πολιτισμό του τόπου μας: τον θείο της κορυφαίο αρχαιολόγο Νικόλαο Πλάτωνα, επί σειρά ετών Διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης μας, και τον πατέρα της, Γεώργιο Πλάτωνα, μουσικοπαιδαγωγό, συνθέτη και πρώτο πιανίστα στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ακολούθησε με πάθος και αφοσίωση τον δρόμο της Μουσικής. Για να συμπληρώσει μαζί με τις άλλες μορφές μεγάλων συνθετών που έχουν κρητική καταγωγή: τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Νίκο Μαμαγκάκη, και τον Χρήστο Λεοντή, ένα λαμπρό αστερισμό Μουσικών για την  πατρίδα μας.

Η απονομή του Βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης» στην κυρία Λένα Πλάτωνος, αποτελεί έμπρακτη έκφραση «ευχαριστών» της γενέτειράς της για την συνολική δημιουργική της πορεία, και την πολυετή προσφορά της στον πολιτισμό μας.

Αγαπητή κυρία Πλάτωνος, σας εύχομαι υγεία, σπουδαία νέα έργα, και κάθε καλό στην πορεία σας».

Στη συνέχεια ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Ηρακλείου και μέλος της Eπιτροπής του Βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης» Κώστας Μπουρναζάκης, διάβασε εκ μέρους του Αρχιμουσικού Μίλτου Λογιάδη, ο οποίος δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην Tελετή εξαιτίας εκτάκτου κωλύματος υγείας, ομιλία για τη ζωή, τις δημιουργίες και τα επιτεύγματα της  κ. Πλάτωνος.

Η Λένα Πλάτωνος από την πλευρά της, συγκινημένη,  αφού ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο και την επιτροπή του βραβείου για την τιμή, αντί για λόγο προτίμησε να κλείσει η Τελετή με την καινούργια δημιουργία της, ειδικά για την περίσταση, η οποία που ακούστηκε για πρώτη φορά και είχε τον τίτλο «Το Ηράκλειο μου».

Παρευρέθησαν ο Επίσκοπος Κνωσού Μεθόδιος, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Γιάννης Βαρδαβάς, οι Αντιδήμαρχοι Στέλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη, Μανώλης Βασιλάκης, Ρένα Παπαδακη, Αριστέα Πλεύρη, ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Δοκιανάκης, ο Πρόεδρος του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης» καθηγητής Μιχάλης Ταρουδάκης, μέλη της Επιτροπής του Βραβείου, μουσικοί, συνεργάτες και φίλοι της κ,. Πλάτωνος κ.ά.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση