HomeHL-9Μπαλάκι στο ΥΠΕΝ οι αποφάσεις για τα φωτοβολταϊκά Πελοποννήσου-Κρήτης

Μπαλάκι στο ΥΠΕΝ οι αποφάσεις για τα φωτοβολταϊκά Πελοποννήσου-Κρήτης

Το κλίμα βαραίνει από το εξώδικο που κατέθεσε στη ΡΑΑΕΥ ενδιαφερόμενος επενδυτής. Η Αρχή παραπέμπει για πολιτική λύση στο ΥΠΕΝ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεν κατέληξε σε απόφαση το τμήμα Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ σχετικά με τους διαγωνισμούς για μικρά φωτοβολταϊκά σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

Αντίθετα, χθες παραδόθηκε από την Αρχή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωμοδότηση, η οποία επί της ουσίας συνιστά μία καταγραφή και περιγραφή των όσων διαπιστώθηκαν στο πόρισμα του εμπειρογνώμονα, με όλα τα συν και πλην.

Η τελική λύση για την τύχη των διαγωνισμών περνά πλέον στον Θόδωρο Σκυλακάκη.

Πάντως, μέχρι χθες αργά το βράδυ δεν υπήρχε πληροφόρηση από το υπουργείο για το όλο θέμα, παρά τις προσπάθειες του Euro2day.gr να έχει ένα πρώτο σχόλιο.

Την ίδια στιγμή, το κλίμα φαίνεται να βαραίνει από το εξώδικο που κατέθεσε χθες στη ΡΑΑΕΥ ενδιαφερόμενος επενδυτής, με το οποίο καλείται το αρμόδιο τμήμα Ενέργειας να προχωρήσει εντός πέντε ημερών από τη λήψη του στην έκδοση οριστικής απόφασης για τους διαγωνισμούς και εντός τριών ημερών στην κοινοποίηση της γνωμοδότησης.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος επενδυτής, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, προτίθεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα, για παράβαση καθήκοντος του τμήματος Ενέργειας, με το σκεπτικό ότι η ΡΑΑΕΥ έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει για τους διαγωνισμούς, δεδομένων και των προηγούμενων παρεμβάσεών της.

Το σίριαλ των διαγωνισμών, που κρατά εδώ και δέκα μήνες, φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια. Όπως λένε καλά γνωρίζοντες, το ΥΠΕΝ δεν έχει αρμοδιότητα λήψης απόφασης, δηλαδή, να πει ακυρώνονται ή συνεχίζονται οι διαγωνισμοί.

Αυτό που μπορεί, όμως, να κάνει, λένε οι ίδιες πηγές, είναι να παρέμβει είτε νομοθετικά είτε με υπουργική απόφαση που να δίνει απάντηση για το τι μπορεί να γίνει με όσους συμμετείχαν στους διαγωνισμούς, είτε πήραν Αύξοντα Αριθμό είτε όχι.

Η περιπλοκότητα για την απόφαση της ΡΑΑΕΥ προέκυψε, κατά βάση, λένε άλλες πηγές, από το ίδιο το πόρισμα. Γιατί οι συνθήκες υπό τις οποίες διενεργήθηκαν οι διαγωνισμοί κινούνται σε οριακή κατάσταση.

Έχουν εντοπισθεί ορισμένες προβληματικές καταγραφές και παρατράγουδα, με πιο σημαντικό πρόβλημα να θεωρείται ότι η λογική του διαγωνισμού ήταν «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε».

Από την άλλη πλευρά, έχουν σβηστεί κρίσιμες καταγραφές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Γι’ αυτό το ζήτημα τεκμαίρεται ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ.

Με αυτά τα δεδομένα, οι επιλογές της ΡΑΑΕΥ κινήθηκαν στη λογική «μπρος-πίσω».

Αρχικά, η Αρχή προσανατολιζόταν να περιοριστεί σε γνωμοδότηση, στη συνέχεια, κυριάρχησε η άποψη για λήψη απόφασης και τελικά επικράτησε η γνωμοδότηση.

Πράγμα που σημαίνει ότι παραπέμπει για λύση στο υπουργείο.

Αθηνά Καλαϊτζόγλου

Διαφήμιση
Διαφήμιση