HomeHL-GuideΕπέτειος από τον θάνατο του Φύσσα: «Ο Παύλος ζει- ούτε σπιθαμή γης στους φασίστες»

Επέτειος από τον θάνατο του Φύσσα: «Ο Παύλος ζει- ούτε σπιθαμή γης στους φασίστες»

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονία του - Οργανώνονται αντιφασιστικές συγκεντρώσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από τη 18η Σεπτεμβρίου του 2013, τη μέρα που ο αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε από το μέλος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά στο Κερατσίνι.  Ο λαός και η νεολαία δεν ξεχνούν ούτε το αποτρόπαιο έγκλημα, ούτε το πλαίσιο στο οποίο συνέβη και όσα ακολούθησαν.

Γιατί ήταν στα χρόνια εκείνα των μνημονίων και της  βαθιάς κρίσης, που η Χρυσή Αυγή ενισχύθηκε με πολλούς τρόπους από το σύστημα φτάνοντας να είναι τρίτο κόμμα στη Βουλή,  στα κανάλια τα παπαγαλάκια κυβερνήσεων και ΕΕ μιλούσαν για την χρησιμότητα μιας «σοβαρής Χρυσής Αυγής» την ίδια ώρα που στους δρόμους τα τάγματα εφόδου χτυπούσαν μετανάστες και συνδικαλιστές, δολοφονούσαν τον Σαχζάτ Λουκμάν και έπειτα τον Παύλο.

Ακολούθησε όμως και ο αποφασιστικός μακροχρόνιος αγώνας του αντιφασιστικού κινήματος, το οποίο κατάφερε να μπλοκάρει πρώτα απ΄όλα στους δρόμους,τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία την άνοδο του φασιστικού ρεύματος και το 2020 να επιβάλει την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας στα δικαστήρια.

Αυτή η απόφαση- ορόσημο δεν αποτελεί νίκη κάποιου «τείχους της δημοκρατίας» που περιλαμβάνει τα συμφέροντα και τις κυβερνήσεις οι οποίες επί χρόνια εξέθρεψαν το αυγό του φιδιού αλλά κατάκτηση όσων παλεύουν καθημερινά ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά!

Στο 2023 η 18η Σεπτέμβρη δεν αποτελεί απλώς μια μέρα μνήμης του Παύλου, αλλά κάλεσμα σε αντιφασιστική επαγρύπνηση και ανυποχώρητο αγώνα!

Ο φασισμός δεν πέθανε και ούτε θα μπορούσε να πεθάνει στις δικαστικές αίθουσες, καθώς είναι στη φύση του συστήματος να τον τροφοδοτεί και τον αξιοποιεί σε καιρούς κρίσης και αστάθειας. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι ακροδεξιές, εθνικιστικές, ρατσιστικές φωνές και πρακτικές επανεμφανίζονται με διάφορες μορφές, από τις επιθέσεις σε αγωνιστές/τριες του κινήματος ως τις σκοταδιστικές συγκεντρώσεις υπό την αιγίδα παραεκκλησιαστικών κύκλων και τους κυνηγούς μεταναστών στον Έβρο, ενώ στις πρόσφατες εκλογές αυτό το ρεύμα αποτυπώθηκε και με την είσοδο τριών ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή.

Στην Κρήτη είδαμε τα προηγούμενα χρόνια συγκεντρώσεις ενάντια στην υποτιθέμενη «ισλαμοποίηση», επιθέσεις σε βάρος μεταναστών εργατών σε χωριά και πόλεις αλλά και πρόσφατα την επιχειρούμενη στοχοποίηση της πορείας ΛΟΑΤΚΙ ορατότητας από υποψήφιο βουλευτή των Σπαρτιατών στα Χανιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις φετινές εκλογές  στο νησί των μαρτυρικών Ανωγείων, της Βιάννου και της Κανδάνου, εξελέγη για πρώτη φορά ναζί βουλευτής.

Τα φαινόμενα αυτά είναι γεννήματα του συστήματος που κατρακυλάει ολοένα και πιο βαθιά στην βαρβαρότητα και εξαπολύει άγρια επίθεση στην κοινωνική πλειοψηφία. Όταν η φτώχεια και η εξαθλίωση βαθαίνουν, ο φασισμός είναι εκεί για να διαιρέσει τον πληττόμενο λαό και να πυροδοτήσει τον «εμφύλιο των φτωχών» προστατεύοντας το κεφάλαιο που βγαίνει κερδισμένο από όλη αυτή  την κατάσταση.

Όταν έχει εμπεδωθεί η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που δολοφονεί με τις επαναπροωθήσεις και εγκλωβίζει σε camps- στρατόπεδα συγκέντρωσης  πρόσφυγες/ισες και μετανάστες/τριες τότε ο ρατσισμός έχει ήδη γίνει κρατική πολιτική. Όταν η Ελλάδα εμπλέκεται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, δίνει αστρονομικά ποσά σε πολεμικούς εξοπλισμούς και ρίχνει λάδι στη φωτιά του άδικου κι απ’τις δύο πλευρές ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού , τότε η εθνικιστική και πολεμοκάπηλη ρητορική βγαίνει από το περιθώριο και εδραιώνεται στο δημόσιο λόγο.

Είναι χρέος όλου του λαού και της νεολαίας να μην αφήσουν αναπάντητη την επανεμφάνιση του φασιστικου ρεύματος.

Στις γειτονιές, τις πόλεις και τα χωριά, τις δουλειές, τις σχολές και τα σχολεία μας θα υψώσουμε ανάχωμα σε κάθε έκφραση του ακροδεξιού λόγου και πρακτικών, ενώ οφείλουμε να δώσουμε και τη μάχη ενάντια και σε κάθε επίδοξο εκπρόσωπο του φασιστικού συρφετού στους δήμους, τις περιφέρειες και τους θεσμούς .

Παράλληλα όμως, χρειάζεται η συνολικότερη αντιπαράθεση με τις πολιτικές, τις κυβερνήσεις και το σύστημα, η αμφισβήτηση του μονόδρομου που μας οδηγεί βαθύτερα στο σκοτάδι και τη σήψη, την φτώχεια, τον κανιβαλισμό και τη μισαλλοδοξία!

Για να ζήσουμε στα μέτρα των αναγκών μας , για μια κοινωνία όπου θα είναι αδιαπραγμάτευτη η ζωή, η ελευθερία, η αξιοπρέπεια όλων!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

THN ΔΕΥΤΕΡΑ 18/9:

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Πλ. Ελευθερίας στις 19:00

ΡΕΘΥΜΝΟ: Δημαρχείο στις 19:00

ΧΑΝΙΑ: Πλ. Δημοτικής Αγοράς στις 19:00

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση