HomeΚΡΗΤΗΔήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας»

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας»

«Τιμούμε την παρουσία και την προσφορά των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η βίαιη εκδίωξη, ο εκριζωμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από την πατρογονική τους γη, από τα μέρη της αρχαίας Ιωνίας, όπου, επί αιώνες, έζησαν και δημιούργησαν έναν σπουδαίο πολιτισμό,  είναι –μαζί με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, το 1974 – η μεγαλύτερη συμφορά που υπέστη ο Ελληνισμός κατά την πρόσφατη ιστορική του διαδρομή.

Εξαιτίας των ολέθριων σφαλμάτων της Ελληνικής πολιτικής ηγεσίας (επακόλουθα του εθνικού Διχασμού της δεκαετίας 1910-1920), αλλά και της αλλαγής γεωπολιτικών προσανατολισμών των τότε συμμάχων μας, το σχέδιο εθνοκάθαρσης που είχε θέσει σε εφαρμογή το Τουρκικό καθεστώς υπό τον Κεμάλ, πραγματώθηκε, ολοκληρώνοντας,το 1922,την πορεία Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Οι πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από την γη τους, φτάνοντας στην Ελλάδα, μέσα σε αναρίθμητες δοκιμασίες, με προσπάθειες χρόνων, κατόρθωσαν, να σταθούν και πάλι όρθιοι. Διατηρώντας τις ψυχικές τους δυνάμεις, τον πολιτισμό και τα ήθη τους, συμβάλλοντας δημιουργικά, στις επόμενες δεκαετίες, στην πρόοδο και στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Τιμούμε την Μνήμη των θυμάτων του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Τιμούμε την παρουσία και την προσφορά των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής και των απογόνων τους στους εθνικούς αγώνες, στην κοινωνία μας, και στην συνολική πορεία της σύγχρονης Ελλάδας.

lamprinos

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση