HomeHL-WorldΕλληνίδα η γυναίκα που πέθανε από αλλαντίαση σε εστιατόριο του Μπορντό

Ελληνίδα η γυναίκα που πέθανε από αλλαντίαση σε εστιατόριο του Μπορντό

Ο σύζυγος και άλλοι πελάτες δηλητηριάστηκαν και νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το φονικό γεύμα έγινε στο Tchin Tchin Wine Bar ένα από τα δημοφιλέστερα εστιατόρια της πόλης.

Ελληνίδα η γυναίκα που πέθανε από αλλαντίαση σε εστιατόριο του Μπορντό – Ο σύζυγος και άλλοι πελάτες δηλητηριάστηκαν και νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση

Ελληνίδα ήταν η γυναίκα που έχασε τη ζωή της από το φονικό – όπως αποδείχθηκε – γεύμα σε εστιατόριο στο Μπορντό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newsbeast, πρόκειται για την 32χρονη Μάρυ Γριπιώτη, η οποία ζούσε στο Παρίσι μαζί με τον Ιρλανδό σύζυγό της.

Το ζευγάρι, που είχε παντρευτεί πρόσφατα, ταξίδεψε το Σαββατοκύριακο στο Μπορντό και γευμάτισε στο Tchin Tchin Wine Bar, ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της πόλης, που θεωρείται και η πρωτεύουσα του κρασίου.

Ο σύζυγός της, όπως και τουλάχιστον άλλοι 11 πελάτες, νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο έχοντας υποστεί δηλητηρίαση. Γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως επτά άτομα νοσηλεύονται στην εντατική και πέντε δέχονται αναπνευστική βοήθεια. Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν πως μεταξύ των νοσηλευομένων ήταν και ο πατέρας της 32χρονης Ελληνίδας, ωστόσο σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες αυτο δεν επιβεβαιώνεται.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές η γυναίκα, όπως και οι υπόλοιποι θαμώνες του καταστήματος, εμφάνισαν συμπτώματα αλλαντίασης.  «Όλες οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στο ίδιο κατάστημα στο Μπορντό μεταξύ Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2023. Όλοι τους κατανάλωσαν σαρδέλες σε βάζα κατασκευασμένα από τον εστιάτορα», ανέφεραν.

Τι είναι η αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του. Υπάρχουν 7 τύποι αλλαντικής τοξίνης που διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G. Μόνο οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη. Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120Τ για 10 λεπτά ή περισσότερο).

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης

Αρχικά οι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία, ίλιγγο, θαμπή όραση, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, λόγω της προσβολής των κρανιακών νεύρων από την αλλαντική τοξίνη. Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της μυϊκής παράλυσης που προκαλείται από την αλλαντική τοξίνη και περιγράφονται ως «χαλαρή συμμετρική κατιούσα παράλυση». Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν παρατηρείται πυρετός ή απώλεια συνείδησης. Μπορεί να συνυπάρχουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα ή σπανιότερα διάρροια.

Η τροφιμογενής και τραυματική αλλαντίαση θεραπεύονται με αντιτοξίνη η οποία μπλοκάρει τη δράση της τοξίνης. Όταν η αντιτοξίνη δοθεί πριν ολοκληρωθεί η παράλυση μπορεί να προλάβει την επιδείνωση και να βραχύνει τον χρόνο αποθεραπείας. Στην τροφιμογενή αλλαντίαση χρήσιμη είναι η απομάκρυνση της μολυσμένης τροφής από το έντερο είτε με υποκλυσμούς είτε με πρόκληση εμέτου. Η αναπνευστική παράλυση που συμβαίνει σε σοβαρή μορφή αλλαντίασης αντιμετωπίζεται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τη χρήση αναπνευστήρα για εβδομάδες ή και μήνες. Στην αλλαντίαση από τραύμα η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργικό καθαρισμό του τραύματος και χορήγηση κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής. Η βρεφική αλλαντίαση θεραπεύεται με χορήγηση ανθρώπινης ανοσοσφαιρίνης ειδικής για την αλλαντίαση, ενώ απαγορεύεται η χορήγηση αντιτοξίνης σε αυτή την περίπτωση.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση