HomeHL-EconomyΑρχίζει το σαφάρι της Εφορίας για τα POS

Αρχίζει το σαφάρι της Εφορίας για τα POS

Με απόφαση Γ. Πιτσιλή συστήνεται το Mητρώο POS στην ΑΑΔΕ και ορίζεται η διαδικασία συνεχούς επικαιροποίησης. Ποιοι και πότε πρέπει να τα δηλώσουν, πώς αυτοματοποιείται η «επικοινωνία» με την Εφορία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ορατά» στην εφορία θα είναι έως το τέλος Σεπτεμβρίου όλα τα ενεργά POS της αγοράς.

Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή δίνει σάρκα και οστά στην εξαγγελία για δημιουργία Μητρώου POS, σε μια προσπάθεια να μπει τάξη στην αγορά και να τελειώνουν τα «παρατράγουδα».

Με την υποχρεωτική διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών τους πρώτους μήνες του 2024, το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ επιδιώκουν να δοθεί ένα αποφασιστικό «χτύπημα» στη φοροδιαφυγή, το οποίο βεβαίως μένει να αποδειχθεί… στο ταμείο.

Η απόφαση ορίζει ότι συστήνεται και τηρείται στην ψηφιακή πύλη myAADE Μητρώο Μέσων Πληρωμών (POS) και ορίζεται η διαδικασία της συνεχούς επικαιροποίησής του.

Ειδικότερα, τα ενεργά POS των επιχειρήσεων θα δηλώνονται αυτοματοποιημένα, μέσω διεπαφής (API), ανά δεκαήμερο:

από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) που εκκαθαρίζουν συναλλαγές που εξοφλούνται με τη χρήση καρτών πληρωμής και από τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs) που παρέχουν, εγκαθιστούν και διαχειρίζονται τερματικά μηχανήματα POS.

Πρώτη διαβίβαση στοιχείων

Κατά την πρώτη εφαρμογή γίνεται διαβίβαση των στοιχείων του άρθρου 3 της Α. 1137/2023 στην ΑΑΔΕ για το σύνολο των ενεργών μέσων πληρωμών.

Σε κάθε επόμενη υποβολή διαβιβάζονται μόνο τα στοιχεία κάθε προσθήκης/μεταβολής/διαγραφής εντός του διαστήματος αναφοράς.

Στην περίπτωση των Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών (Αcquirers) ως ημερομηνία πρώτης εφαρμογής της σχετικής υποχρέωσης ορίζεται η 22α Σεπτεμβρίου 2023, με υποβαλλόμενα στοιχεία τα σχετικά με τα ενεργά Μέσα Πληρωμών κατά τη 10η Σεπτεμβρίου 2023.

Για το χρονικό διάστημα από τις 11 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται έως και την 5η Οκτωβρίου 2023.

Στην περίπτωση των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs), ως ημερομηνία πρώτης εφαρμογής της σχετικής υποχρέωσης ορίζεται η 26η Σεπτεμβρίου 2023, με υποβαλλόμενα στοιχεία τα σχετικά με τα ενεργά Μέσα Πληρωμών κατά τη 10η Σεπτεμβρίου 2023.

Για το χρονικό διάστημα από τις 11 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται έως και την 5η Οκτωβρίου 2023.

Χρόνοι διαβίβασης στοιχείων

Η διαβίβαση των στοιχείων από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) και Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs) λαμβάνει χώρα:

Έως και τη 15η ημέρα εκάστου μήνα, με χρονικό διάστημα αναφοράς την 1η έως και τη 10η ημέρα του ιδίου μήνα.

Έως και την 25η ημέρα εκάστου μήνα, με χρονικό διάστημα αναφοράς την 11η έως και την 20ή ημέρα του ιδίου μήνα.

Έως και την 5η ημέρα του επόμενου μήνα, με χρονικό διάστημα αναφοράς την 21η έως την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Έλενα Λάσκαρη
euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση