HomeHL1-GreeceΗ κυβέρνηση πατάει «γκάζι» για να έρθουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια – Συσκέψεις για τη ΔΕΘ στο Μαξίμου

Η κυβέρνηση πατάει «γκάζι» για να έρθουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια – Συσκέψεις για τη ΔΕΘ στο Μαξίμου

Στο «τραπέζι» το σχέδιο διαχείρισης των 2,25+ δισ ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ταχείς ρυθμούς και κόντρα στο πνεύμα της ελληνικής γραφειοκρατίας καλείται να τρέξει το επόμενο διάστημα κυβέρνηση, προκειμένου να αντλήσει τα κονδύλια που θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συμφωνήθηκε στο χθεσινό ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και στη συνακόλουθη συζήτηση με τις αντιπροσωπείες υπουργών, αντιπροέδρων της Κομισιόν και Επιτρόπων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ταχύτητα στην κατάθεση σχεδίων για χρηματοδότηση και η συνακόλουθη ταχεία κατανομή τους είναι και η εντολή που έχει δώσει ο κ. Μητσοτάκης στα αρμόδια υπουργεία. Στο σχέδιο διαχείρισης των 2,25+ δισ ευρώ για τα επόμενα χρόνια μετέχει ενεργά το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και η προεδρία της κυβέρνησης, ενώ κρίσιμο ρόλο θα παίξουν και τα υπουργεία Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ελληνική πλευρά θα έχει ως «επιτετραμμένο» τον υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά, ο οποίος θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες, ενώ ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει το σχέδιο για αναπροσαρμογή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αν και πριν από λίγες μέρες, στο τέλος Αυγούστου, είχε κατατεθεί προς έγκριση ένα νέο σχέδιο διάρθρωσης των ποσών που δικαιούται η χώρα μας, παράλληλα με ένα πακέτο νέων έργων ύψους 500 εκατ για τις υποδομές με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων.

Όπως εξηγεί αρμόδια κυβερνητική πηγή που μετείχε στη σύσκεψη στο protothema.gr, για την κυβέρνηση «εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι θα είναι το επόμενο διάστημα ένας ενιαίος κουβάς».

Συνεπώς, τόσο οι αποζημιώσεις όσο και τα έργα υποδομής θα προκύψουν από έναν συνδυασμό εθνικών και κοινοτικών πόρων. Τα πρώτα χρήματα που θα δοθούν, πάντως, για τις αποζημιώσεις και για την κρατική αρωγή θα προέλθουν από τον εθνικό προϋπολογισμό, ενώ η ίδια πηγή εξηγεί ότι έχουν προβλεφθεί οι αποζημιώσεις και για την καταστροφή που συντελέστηκε στον Έβρο. Παράλληλα, στη Θεσσαλία θα «τρέξουν» γρήγορα και οι καταγραφές, εντός δεκαημέρου, προκειμένου να επικαιροποιηθούν τα σχέδια που αφορούν τα projects του Ταμείου Ανάκαμψης. Για το 2023, από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ της περιόδου του 2014-2021 θα πρέπει να αναμένονται περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ και για το τρέχον ΕΣΠΑ περίπου 100-150 εκ. ευρώ, συνεπώς σύνολο 300-400 εκ από τα Ταμεία Συνοχής. Παράλληλα, μετά τις καταγραφές θα δρομολογηθεί και το πακέτο των περίπου 400 εκ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., αν και τα χρήματα δεν θα έρθουν όλα φέτος.

Το μεγάλο πακέτο των χρημάτων, πάντως, θα προέλθει από νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη. Είναι προφανές ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος…με ροδοπέταλα, όμως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να «τρέξει» για να στείλει και το μήνυμα στους πολίτες ότι δεν θα μείνουν απροστάτευτοι έναντι του φυσικού φαινομένου που τους έπληξε.

Συσκέψεις για τη ΔΕΘ

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένη την πολιτική συμφωνία Μητσοτάκη-Φον Ντερ Λάιεν, ξεκινούν σήμερα από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου εντατικές συσκέψεις για την προετοιμασία της ΔΕΘ και την άνοδο του πρωθυπουργού. Πέρα από τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης και θα αφορούν τη δομή της Πολιτικής Προστασίας και την προοπτική αμεσότερης συσχέτισής της με τις Ένοπλες Δυνάμεις, κρίσιμο είναι και το τι θα γίνει με το οικονομικό πακέτο. Εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι κάποια, στοχευμένα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια και το ρεύμα μπορούν να συνεχιστούν, αν και θεωρείται δύσκολο το περίφημο «καλάθι» να είναι γεμάτο, μιας και οι διαθέσιμοι πόροι θα χρειαστούν για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων. Με αυτό το δεδομένο θα επανασχεδιαστεί και η ομιλία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θέλει από το βήμα της Έκθεσης να επιχειρήσει ένα πολιτικό restart μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την κυβέρνησή του και τη μάχη με αλλεπάλληλες κρίσεις.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση