HomeHL-CultureΟμαδική  Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «La Divina» αφιερωμένη στην Μαρία Κάλλας

Ομαδική  Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «La Divina» αφιερωμένη στην Μαρία Κάλλας

Στο Πολύκεντρο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Δήμος Πλατανιά, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας (1923)  διοργανώνουν και παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «La Divina», στο Πολύκεντρο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, στις 20:30, ως αναφορά μνήμης και τιμής στην  επέτειο θανάτου της Μαρίας Κάλλας (16.9.1977), στο Πολύκεντρο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά.

Την έκθεση επιμελούνται ο Διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης κ. Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον κ. Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:  Χρήστος Αλατσάκης, Πελαγία Ανδρουλάκη, Γιάννης Γαβαλάς, Νίκος Γιαβρόπουλος, Φάνης Γουλής, Μαρία Κελαϊδή, Χαρά Κολαΐτη (Άννα Γούλα), Φίλιππος Κούτρικος, Μαρίνα Κροντηρά, Ανδρέας Λάσκαρης, Γιώργος Λεωνιδόπουλος, Κοσμάς Λιλικάκης, Χρυσάνθη Λυμπεραίου, Ματθαίος Μακαρόνας, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Εριέττα Μαρκαντωνάτου, Ιωάννης Μονογυιός, Evi Baloo, Νίκος Μπασιάς, Αλεξάνδρα Μπενάκη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κλειώ Μπολιεράκη, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Ρένα Μπραουδάκη, Γιώργος Πετράκης, Παναγιώτα Πιτσιρή, Χρυσούλα Σκεπετζή, Άγγελος Σκούρτης, Κώστας Σπανάκης, Γρηγόριος Στάμου, Αντώνης Τριανταφύλλου, Ειρήνη Τσιράκη, Αποστόλης Φιλίππου, Αντώνης Φραντζεσκάκης, Loes Huis In’t Velt, και Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης.

Το βράδυ των εγκαινίων ο μουσικός Γιώργος Καλούτσης θα μιλήσει για την υψηλή φωνητική τέχνη της Μαρίας Κάλλας και ο Κώστας Κοκολογιαννάκης θα τραγουδήσει άριες από τις όπερες που αγάπησε η Κάλλας συνοδευόμενος στο πιάνο από τον Γρηγόρη Βιτσιλάκη.

Η Μαρία Κάλλας υπήρξε, κατά γενική ομολογία, η καλλιτέχνιδα του λυρικού θεάτρου με τη μεγαλύτερη επιρροή κατά τον εικοστό αιώνα. Ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά την πρώιμη εκδημία της, εκτιμάται η φωνή και η ερμηνεία της σε μια μεγάλη γκάμα έργων της όπερας. Το μουσικό και δραματικό της ταλέντο της χάρισαν το προσωνύμιο “La Divina” (Η Θεϊκή) και τους χαρακτηρισμούς της ντίβας και της πριμαντόνας.

Η μέθεξη την οποία απαίτησε, πρόβαλε και βίωσε μεταξύ τέχνης και ζωής την έκανε είδωλο τόσο για το κοινό όσο και για πολλούς εικαστικούς καλλιτέχνες οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τη διαδρομή και την πορεία της που ήταν ολοκληρωτικά αφιερωμένη στην τέχνη και την αγάπη, σα να επεδίωκε να ζήσει στην πραγματική ζωή, τους ρόλους που εκλήθη να παίξει στην όπερα.

Έχοντας επάξια κερδίσει την αναγνώριση ως το φωτεινό αστέρι του λυρικού θεάτρου για την απόδοση των πολύπλευρων οπερατικών ρόλων, η Μαρία Κάλλας εκτιμήθηκε για το δραματικό της ταλέντο, την  επιβλητική παρουσία της στη σκηνή και την αψεγάδιαστη μουσική της συνέπεια και τεχνική.

monogyios-ioannis-i-midia-simera-tha-mini-sto-spiti_m

Ο επιμελητής Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σημειώνει: «Αυτό που ήταν πραγματικά υπέροχο στην περίπτωση της Κάλλας ήταν η λυρική της προσωπικότητα που έδινε στην παράστασή της μια μοναδική και συγκινητική αίσθηση αλήθειας και ειλικρίνειας στο συναίσθημα.

Αν και ο λυρισμός ως ποιότητα και αξία προέρχεται από τη μουσική, είχε μια σταδιοδρομία και στις εικαστικές τέχνες.

Σύμφωνα με τον Robert Reiff το λυρικό είναι αυτό που σχετίζεται με τη λύρα και κατά προέκταση με τη φωνή και σημαίνει μια έντονη σύνδεση με το συναίσθημα που καταλήγει σε μια φόρμα η οποία είναι ανολοκλήρωτη, λεπτή και υπαινικτική, που γίνεται κατανοητή συν τω χρόνω και είναι συγκινητική αλλά χωρίς να είναι άμεση και στιγμιαία η επιρροή της.

Στον βαθμό που και οι εικαστικοί καλλιτέχνες επιδιώκουν να κοινωνήσουν συναισθηματικές καταστάσεις, το επίθετο λυρικός εφαρμόζει και στην περίπτωσή τους».

Η έκθεση «La Divina» παρουσιάζεται στο Πολύκεντρο Βουκολιών σε παραγωγή του Δήμου Πλατανιά, της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον, συνδιοργανώνεται από την Αίθουσα Τέχνης Match More, το Ζεύξις Art Studio και συμμετέχει στο εικαστικό πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT 2023.

Η έκθεση παρουσιάζει έργα σχεδίου, ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής, φωτογραφίας, κατασκευών  και εγκαταστάσεων και θα είναι ανοικτή για το κοινό στο Πολύκεντρο Βουκολιών κάθε Τετάρτη και Σάββατο 17:00-20:00 και κάθε Κυριακή 10:00-13:00 μέχρι 15.10.2023 με Ελεύθερη Είσοδο.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στις πρωινές ώρες, θα γίνουν ειδικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι επισκέψεις των μαθητών θα γίνονται έπειτα από έγκαιρη προσυνεννόηση με τους διδάσκοντες.( Τηλ.Επικ.:6977607580 &6937383500).

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση