HomeHL-Health10 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

10 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H 10η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, το 2003, ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κοινή γνώμη με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού  στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

Η αυτοκτονικότητα είναι η μοναδική θανατηφόρος κλινική ψυχιατρική οντότητα. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 5000 πενθούντες ετησίως. Στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15 – 20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών.

Το βασικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας είναι ότι η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί. Αναδεικνύοντας την άμεση ανάγκη για ανάληψη δράσης σε παγκόσμιο, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, είναι η Ημέρα για όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχουν υποφέρει επειδή η χειρότερη από τις ανθρώπινες τραγωδίες συνέβη πολύ κοντά τους. Είναι η Ημέρα που υπενθυμίζει στις κυβερνήσεις ότι η αυτοκτονία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της δημόσιας υγείας. Είναι η Ημέρα που όλοι οι άνθρωποι πάνω στη γη, θα πρέπει να ενημερώνονται για την αυτοκτονία, και δεδομένης της καθιέρωσής της από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναγνωρίζεται η παγκόσμια διάσταση του ζητήματος και το γεγονός ότι κανείς δεν έχει ανοσία απέναντι σε αυτήν. Αυτή, όμως, είναι και η δική μας Ημέρα, ως μέλη της Διεθνούς Ένωσης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, που δουλεύουμε στο πεδίο και αγωνιζόμαστε να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση, παγκοσμίως, για το μέγεθος και το στίγμα αυτού του τεράστιου πόνου. Η Παγκόσμια Ημέρα υπογραμμίζει την ευθύνη όλων μας να βοηθήσουμε να σωθούν οι ζωές σε κίνδυνο. Μπορούμε να το κάνουμε.

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση