HomeHL-GreeceΕπισκόπηση της Κρητικής Δακοκτονίας: Αναλύοντας την Κατάσταση και τις Ενέργειες για την Προστασία των Ελαιώνων

Επισκόπηση της Κρητικής Δακοκτονίας: Αναλύοντας την Κατάσταση και τις Ενέργειες για την Προστασία των Ελαιώνων

Συνεδρία Περιφέρειας Κρήτης αποκαλύπτει την Εξέλιξη των Δακοπροσβολών και τα Μέτρα για την Αντιμετώπισή τους στο Νησί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε μια σημαντική τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, εξετάστηκε αναλυτικά η πρόοδος του προγράμματος δακοκτονίας στο νησί. Στη συνάντηση, παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Κρήτης, Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, και ο Γενικός Διευθυντής Πρωτογενούς Τομέα, Κώστας Υψηλάντης, καθώς και εκπρόσωποι των Διευθυντών των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, καθώς και υπεύθυνοι δακοκτονίας των Περιφερειακών Ενοτήτων. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η ανάλυση των τρεχουσών καταστάσεων όσον αφορά τις δακοπροσβολές στο νησί και οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Από την ανάλυση προκύπτει ένα σύνολο σημαντικών συμπερασμάτων και συστάσεων που αφορούν την προστασία των ελαιοκαλλιεργειών και τη διασφάλιση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.

Το δελτίο τύπου της Περιφέρειας αναφέρει:

Η πρόοδος του προγράμματος δακοκτονίας στο νησί αποτέλεσε αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης στην Περιφέρεια Κρήτης, υπό την Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Κρήτης Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη παρουσία του Γενικού Διευθυντή Πρωτογενή Τομέα, Κώστα Υψηλάντη, των Διευθυντών των Δ.Α.Α. και Δ.Α.Α.Κ., των υπευθύνων δακοκτονίας των Περιφερειακών Ενοτήτων και εκπροσώπων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής σε Θέματα Φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι:

  • Οι δακοπληθυσμοί που καταγράφονται στο εγκατεστημένο δίκτυο παγίδων των αρμόδιων υπηρεσιών είναι σχετικά χαμηλοί για την εποχή, εντούτοις αυξημένοι σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Η αύξηση παρουσιάζεται κυρίως στις ορεινές περιοχές του νησιού. Ο καύσωνας που έπληξε την χώρα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου επηρέασε αρνητικά το έντομο σε μικρότερο βαθμό όμως από το αναμενόμενο, λόγω της χρονικής περιόδου που έλαβε χώρα, σε σχέση με την οψιμότητα της φετινής χρονιάς.
  • Οι δακοπροσβολές ακολουθούν την ίδια τάση με τους δακοπληθυσμούς. Όπου οι δακοπληθυσμοί είναι υψηλότεροι υπάρχουν περισσότερες δακοπροσβολές, οι οποίες ωστόσο είναι περιορισμένες για την εποχή σε σύγκριση με άλλες χρονιές.
  • Στην συντριπτική πλειονότητα των περιοχών της Περιφέρειας Κρήτης έχει ολοκληρωθεί και ο 2ος δολωματικός ψεκασμός, με εξαίρεση ορισμένες Κοινότητες της περιοχής Μεσαράς Ηρακλείου όπου δεν έχει πραγματοποιηθεί δολωματικός ψεκασμός από το πρόγραμμα δακοκτονίας λόγω πολύ χαμηλών δακοπληθυσμών. Η εφαρμογή του 3ου δολωματικού ψεκασμού έχει ξεκινήσει μόνο σε κάποιες περιοχές στις οποίες οι δακοσυλλήψεις τον δικαιολογούν.
  • Οι διαγωνιστικές διαδικασίες που αφορούν στην προμήθεια των εντομοκτόνων είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε ολοκληρώνονται άμεσα οπότε τα εντομοκτόνα υλικά αναμένεται να είναι διαθέσιμα όταν παραστεί ανάγκη.

Καθώς η εποχή που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη, όσον αφορά τόσο στις δακοπροσβολές όσο και στις μυκητολογικές προσβολές, υπενθυμίζεται στους παραγωγούς να επισκέπτονται τακτικά τα ελαιόφυτά τους και να είναι σε επαφή τόσο με τις κατά τόπους ΔΑΑ και ΔΑΑΚ όσο και με τους τεχνικούς συμβούλους τους, προκειμένου να λαμβάνουν οδηγίες για συμπληρωματικές δράσεις, στην περίπτωση που χρειαστεί. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι σε επαγρύπνηση και θα δοθούν οδηγίες, αν αυτό απαιτηθεί σε επόμενο δελτίο τύπου.

Επισημαίνεται ότι οι εκτός προγράμματος ψεκασμοί κάλυψης, στους οποίους αρκετοί ελαιοπαραγωγοί καταφεύγουν αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο εφόσον διαπιστωθεί έντονη δακοπροσβολή, αποκλειστικά με τη χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων για τα οποία δεν υπάρχουν αναφορές ανθεκτικότητας και να διασφαλίζεται η τήρηση  των ελάχιστων  χρονικών ορίων από τον τελευταίο ψεκασμό ως τη συγκομιδή για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο. Υπενθυμίζεται ότι ψεκασμοί κάλυψης δεν εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας ενώ δεν θα πρέπει να εκτελούνται από παραγωγούς σε ελαιώνες που προορίζονται για την παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδου ή επιτραπέζιων ελιών.  Ανάμεσα στις εναλλακτικές προληπτικές πρακτικές που έχουν στη διάθεσή τους οι ελαιοπαραγωγοί για την αντιμετώπιση του δάκου συμπεριλαμβάνονται:  (α) η τοποθέτηση πυκνού δικτύου μαζικής παγίδευσης, (β) η εφαρμογή  εγκεκριμένων ορυκτών σκευασμάτων και  (γ) η διενέργεια συμπληρωματικών δολωματικών ψεκασμών.

Παράλληλα, συστήνεται η αποφυγή περιττών και υπερβολικών αρδεύσεων των ελαιοδένδρων καθώς συντελούν σε περαιτέρω  αύξηση των δακοπληθυσμών.

Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εκδίδει σε εβδομαδιαία βάση Δελτία Άρδευσης στα οποία παρέχονται πληροφορίες για τις αρδευτικές ανάγκες της ελιάς σε αντιπροσωπευτικές περιοχές σε όλη την Κρήτη:  https://www.crete.gov.gr/deltia-ardrevsis/

Για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας οι παραγωγοί μπορούν να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.crete.gov.gr/dakoktonia/

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση