HomeHL-TOPΣχολική στέγη στον Δήμο Ηρακλείου: Οι Γονείς αγωνίζονται για τα δικαιώματα των παιδιών τους – Τι ανακοινώνει η Ένωση Συλλόγων Γονέων

Σχολική στέγη στον Δήμο Ηρακλείου: Οι Γονείς αγωνίζονται για τα δικαιώματα των παιδιών τους – Τι ανακοινώνει η Ένωση Συλλόγων Γονέων

Αναταράξεις και αντιδράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πλησιάζει η έναρξη της σχολικής χρονιάς και ο Δήμος Ηρακλείου βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σοβαρή σχολική κρίση. Οι γονείς ανησυχούν και αντιδρούν μπροστά σε πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στον δήμο.

Πέρα από τα σχολεία, η κρίση αφορά και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Γονείς αναγκάζονται να αγωνίζονται για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών τους.

Η διαρκής υποβάθμιση των εκπαιδευτικών δομών και η αδιαφορία από τη μεριά της δημοτικής αρχής κινητοποιεί τους γονείς και τους συλλόγους γονέων. Οι προβληματισμοί αυξάνονται καθώς πλησιάζει η έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Οι γονείς, εκπρόσωποι σωματείων, και συλλόγων πλημμύρισαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου χθες 04/9 το απόγευμα, αναγκάζοντας το ΔΣ να αντιμετωπίσει τα ανεξέλεγκτα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στον δήμο.

Τα σχολεία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τη σχολική στέγη. Το 12ο Δημοτικό Σχολείο, επηρεασμένο από τον σεισμό του 2021, δεν θα είναι έτοιμο για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ οι υποσχέσεις των αρχών παραμένουν ανεκπλήρωτες.

Οι γονείς αγωνίζονται για τα δικαιώματα των παιδιών τους και ζητούν από τη δημοτική αρχή να λάβει άμεσα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων στα σχολεία και τις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις.

Η σχολική κρίση στον Δήμο Ηρακλείου δείχνει να είναι βαθιά και σοβαρή, με τους γονείς να αντιδρούν και να αγωνίζονται για την εξασφάλιση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των παιδιών τους. Η πίεση προς τις αρχές αυξάνεται καθώς πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, με την ελπίδα ότι οι αντιδράσεις θα οδηγήσουν στη βελτίωση της εκπαιδευτικής κατάστασης στον δήμο.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων είναι η ακόλουθη:

Ακριβώς μια εβδομάδα πριν το άνοιγμα των σχολείων, τα συσσωρευμένα προβλήματα που σχετίζονται με τη σχολική στέγη στο δήμο Ηρακλείου αλλά και την διαρκή υποβάθμιση και αδιαφορία από μεριάς δημοτικής αρχής για τα ΚΔΑΠ και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς έχουν χτυπήσει κόκκινο!

Όλο το προηγούμενο διάστημα – πριν ακόμη κλείσουν τα σχολεία αλλά και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού- με συναντήσεις στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, παρεμβάσεις στους αρμόδιους αντιδημάρχους και στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από συναντήσεις με πολλούς συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, αναδείξαμε τα τεράστια και πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά σχολικά κτήρια και συγκροτήματα αλλά και τα ΚΔΑΠ, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία. Μάλιστα από τις 24/8 έχουμε ζητήσει να συγκλιθεί άμεσα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για τα φλέγοντα αυτά ζητήματα χωρίς ποτέ να πάρουμε κάποια απάντηση.

Και φτάνουμε στο σήμερα (4-9-2023) όπου δεκάδες αγανακτισμένοι γονείς, εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων πλημμύρισαν την αίθουσα της Βικελαίας που πραγματοποιήθηκε η σημερινή τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ πριν τις εκλογές. Αρχικά οι γονείς των παιδιών που αποκλείστηκαν εντελώς άδικα από τα ΚΔΑΠ μαζί με το σωματείο εργαζομένων στα ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) αλλά και γονείς που τα παιδιά τους δεν έγιναν δεκτά σε κάποιο βρεφονηπιακό σταθμό μαζί με εκπροσώπους σωματείων διεκδίκησαν και δικαίως ΟΛΑ τα βρέφη, νήπια και παιδιά που οι γονείς τους αιτούνται, να βρίσκουν θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό, στα ΚΔΑΠ και ΚΑΠ ΜΕΑ δωρεάν, με ευθύνη του κράτους και του δήμου. Δυστυχώς μόνο λόγια παρηγοριάς απέσπασαν από τη δημοτική αρχή και την πλειοψηφία του ΔΣ….

Έπειτα τη σκυτάλη πήραν οι αγανακτισμένοι γονείς από το ταλαίπωρο 12ο δημοτικό σχολείο που είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από το σεισμό του 2021 και τελικά ΔΕΝ θα είναι έτοιμο ως τις 11/9 παρά τις υποσχέσεις που έδινε όλο το καλοκαίρι στους γονείς η δημοτική αρχή! Έτσι η λύση που προτάθηκε ήταν για δυο εβδομάδες τα παιδιά των τάξεων Γ-Δ- Ε και ΣΤ να διαμοιραστούν σε όμορο σχολεία μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες, προκαλώντας την οργή των γονιών που βλέπουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό να τινάζεται στον αέρα! Έφυγαν απογοητευμένοι και θυμωμένοι από το ΔΣ δίνοντας υπόσχεση για συνέχιση των κινητοποιήσεων τους μέχρι να μπουν τα παιδιά στο σχολείο τους και για εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους μέχρι αυτό να γίνει (ασφαλούς μεταφοράς των παιδιών στα όμορα σχολεία, λειτουργία ολοήμερου, πρωινής προσέλευσης, σχολικού νοσηλευτή, δραστηριοτήτων, κλπ).

Και τέλος παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Βασιλειών με παρουσία εκπροσώπων του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων από το νηπιαγωγείο Βασιλειών ενώ παρούσα ήταν και η Διευθύντρια του δημοτικού σχολείου και σύσσωμο το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου. Πρόκειται για ένα πεπαλαιωμένο σχολείο, το οποίο λόγω της περιοχής που είναι αναπτυσσόμενη δέχεται κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερες αιτήσεις: σήμερα έχει 129 παιδιά και είναι δηλωμένο 6θεσιο, ενώ στην πραγματικότητα είναι 7θεσιο και έχει δύο τμήματα στην Α’ τάξη. Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποτελείται από 17 άτομα και ακόμη και η αίθουσα δασκάλων έγινε χώρος για μάθημα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σήμερα αίθουσα δασκάλων. Στον προαύλιο χώρο έχουν ήδη μπει 3 λυόμενες αίθουσες. Μετά από μεγάλο αγώνα των γονιών και των δασκάλων αγοράστηκε από το Δ. Ηρακλείου ένα οικόπεδο το 2015 ώστε να κτίσει σχολείο δίπλα στο παλιό, χωρίς ακόμη να υπάρχει καν μελέτη. Προκειμένου να στεγαστούν φέτος όλα τα τμήματα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αναστασάκης έχει δεσμευτεί από τις 20/7 ότι θα δοθούν 2 ή 3 container που θα μπουν στο νέο οικόπεδο προσωρινά. Παρόλες τις δεσμεύσεις όμως στην ουσία μέχρι σήμερα μόνο το τσιμέντο έχει πέσει…Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεσμεύτηκε ο αντιδήμαρχος και το ΔΣ ότι άμεσα «μόλις κοπούν τα κλαδιά από 2-3 δέντρα» θα ολοκληρωθεί η περίφραξη του χώρου, η μεταφορά, εγκατάσταση, ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των container ώστε να είναι έτοιμα στις 11/9…οι γονείς κρατούν μικρό καλάθι και βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημήτρη Δουλουφάκη βρέθηκε από νωρίς στο πλευρό των γονιών των παιδιών που αποκλείστηκαν από το ΚΔΑΠ και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, δίπλα στους γονείς του 12ου και του σχολείου των Βασιλειών υποστηρίζοντας μέσα στο ΔΣ ανυποχώρητα τα δίκαια αιτήματα τους.

Χαιρετίζουμε αυτή την αγωνιστική στάση των γονιών και παροτρύνουμε όλους τους συλλόγους γονέων αλλά και γονείς,  με θάρρος και χωρίς φόβο να προσεγγίσουν την Ένωση μας και από κοινού να παλέψουμε για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ όλων των παιδιών στην ολόπλευρη γνώση, μόρφωση, τη σωστή και αρμονική ανάπτυξη τους. Τους καλούμε να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση του…

Θα βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα καθώς η σχολική χρονιά στο Δ. Ηρακλείου αρχίζει με δεκάδες προβλήματα: σχολική στέγη, τεράστια κενά σε δασκάλους- καθηγητές, μειώσεις στην παράλληλη στήριξη…

Ένα είναι σίγουρο: τα προβλήματα αυτά θα μας βρουν ενωμένους στον αγώνα!

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση