HomeHL-GreeceΤι εκτιμούν στην κυβέρνηση για τους Σπαρτιάτες

Τι εκτιμούν στην κυβέρνηση για τους Σπαρτιάτες

Οι παρεμβάσεις που εξετάζουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με προσοχή παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου τις εξελίξεις στους Σπαρτιάτες και τα όσα πρωτόγνωρα συμβαίνουν σε ένα κόμμα του Κοινοβουλίου.

Με μία εντυπωσιακή κυβίστηση, χθες το βράδυ, η υπό διάλυση κοινοβουλευτική ομάδα του ακροδεξιού κόμματος, ξάφνου, επανασυσπειρώθηκε λίγες ώρες πριν ο πρόεδρος Βασίλης Στίγκας περάσει την πόρτα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για να καταθέσει σχετικά με τις καταγγελίες που έκανε από το βήμα της Βουλής για την ύπαρξη «Greek mafia» που δρα στο παρασκήνιο και τον ρόλο του Ηλία Κασσιδιάρη στην «ανταρσία» των βουλευτών. Ο ίδιος με δήλωση του επαναφέρει τους τρεις διαγραφέντες βουλευτές στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του και αποσύρει τους βαρείς χαρακτηρισμούς που τους είχε απευθύνει. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο πλέον, κατά τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών να αποκρύψει την επιρροή που έχει ο Ηλίας Κασσιδιάρης στην συγκεκριμένη ομάδα που με τις ευλογίες του συγκέντρωσε στις εκλογές το ποσοστό για την είσοδο στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν αναλάβει τις προηγούμενες ημέρες να μελετήσουν όλες τις νομικές παραμέτρους του θέματος και να εξετάσουν αν μπορεί να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία. Τα νέα δεδομένα περιορίζουν τις κινήσεις που μπορούν να γίνουν εντός του συνταγματικού πλαισίου, ωστόσο το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εντός του κυβερνητικού επιτελείου με βάση τις συνθήκες που διαμορφώνονται. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εξετάζουμε γρήγορα όλες μας τις επιλογές», δήλωσε χθες το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την ώρα που ακόμα φυλλορροούσε η ΚΟ των Σπαρτιατών με τις ανεξαρτητοποιήσεις μελών της.

Κυβερνητικά στελέχη για Σπαρτιάτες: Όλα συμβαίνουν για τα λεφτά

Η εκτίμηση που υπάρχει σε κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά στελέχη είναι ότι «όλα συμβαίνουν για τα λεφτά», δηλαδή την κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ο κ. Στίγκας ως πρόεδρος του κόμματος είναι αυτός που λαμβάνει και διαχειρίζεται τα χρήματα και οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο συμβιβασμός επήλθε διότι δεν κατάφεραν να τον ωθήσουν σε παραίτηση ή συνέδριο για να αποκτήσουν την σφραγίδα των Σπαρτιατών οι κατά τις προηγούμενες δηλώσεις του ιδίου «υποκινούμενοι από εξωκοινοβουλευτικά κέντρα», υπονοώντας τον Ηλία Κασσιδιάρη.

Στελέχη εντός της κυβέρνησης εκτιμούν ότι τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες εκθέτουν στα μάτια των πολιτών το συγκεκριμένο κόμμα, φθείροντας την εικόνα του σε όσους το ψήφισαν. Στις συζητήσεις εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις που μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές, αλλά να περιμένουν πρώτα την πορεία της υπόθεσης στη δικαιοσύνη και δευτερευόντως να διαμορφωθεί μία καθαρή εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει στο συγκεκριμένο κόμμα.

Κυβέρνηση: Υπάρχουν στοιχεία ότι φυσικός ηγέτης των Σπαρτιατών είναι ο Κασιδιάρης

«Η δυσοσμία που αναδύεται είναι πολύ έντονη και ικανή να τους πνίξει από μόνη της» είναι η εκτίμηση που έχουν τα συγκεκριμένα στελέχη. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ενστάσεις στο εκλογοδικείο για την συμμετοχή τους στις εκλογές, καθώς σύμφωνα με αυτές υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι φυσικός ηγέτης είναι ο καταδικασμένος Ηλίας Κασσιδιάρης και άρα θα έπρεπε να εκπέσουν από την Βουλή.

Κρατική χρηματοδότηση στα κόμματα

Όσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση, αυτή θα καταβληθεί στα κόμματα που πήραν μέρος στις εκλογές του Ιουνίου την προσεχή άνοιξη, δίνοντας περιθώριο στην κυβέρνηση πριν πάρει τις τελικές της αποφάσεις για το ενδεχόμενο διακοπής της. Στις 20 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η χορήγηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα κόμματα που εκπροσωπούνταν στο Κοινοβούλιο το 2022.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση