HomeHL1-WorldΤι κρύβεται πίσω από τις ασκήσεις «πυρηνικής επίθεσης» της Βόρειας Κορέας;

Τι κρύβεται πίσω από τις ασκήσεις «πυρηνικής επίθεσης» της Βόρειας Κορέας;

Θα το πατήσει ο Κίμ;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Πιονγκγιάνγκ έχει πραγματοποιήσει μια σειρά πρωτοφανών στρατιωτικών ασκήσεων και έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε εισβολή στη Νότια Κορέα, εν μέρει ενθαρρυνόμενη από τις στενότερες συμμαχίες με τη Ρωσία και την Κίνα, λένε οι ειδικοί.

Η Πιονγκγιάνγκ κατάφερε να αυξήσει τις τελευταίες ημέρες την ήδη αυξημένη ένταση στην κορεατική χερσόνησο με μια σειρά από στρατιωτικές πρωτιές.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε στρατιωτικές ασκήσεις που προσομοίαζαν ένα πυρηνικό χτύπημα «καμένης γης» εναντίον του Νότου, το οποίο θα ακολουθούσε μια εισβολή διαμέσου της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που χωρίζει τη χερσόνησο και στη συνέχεια την κατάληψη του ιδεολογικού της αντιπάλου.

Η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι ενήργησε καθώς η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ σχεδίαζαν μια προληπτική πυρηνική επίθεση κατά του Βορρά, προσθέτοντας: «Ο Λαϊκός Στρατός της Κορέας» πραγματοποίησε ένα τακτικό πυρηνικό χτύπημα προσομοιώνοντας χτυπήματα καμένης γης σε μεγάλα κέντρα διοίκησης και επιχειρησιακά αεροδρόμια των νοτιοκορεατικών στρατιωτικών κακοποιών».

Οι ασκήσεις περιελάμβαναν την εκτόξευση δύο τακτικών βαλλιστικών πυραύλων από κινητούς εκτοξευτές κοντά στην Πιονγιάνγκ.

Το «σαφές μήνυμα» της Βόρειας Κορέας προς τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα

Η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε ότι στέλνει ένα «σαφές μήνυμα» στη Σεούλ και την Ουάσινγκτον, οι οποίες ολοκλήρωσαν πρόσφατα την 11ήμερη κοινή στρατιωτική άσκηση Ulchi Freedom Shield, στην οποία συμμετείχε αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό B-1B με πυρηνικές ικανότητες που πετούσε με συνοδεία μαχητικών πάνω από τη χερσόνησο.

Η Βόρεια Κορέα επέμενε ότι οι πτήσεις δείχνουν ότι οι ΗΠΑ «κινούνται προς ένα προσχεδιασμένο πυρηνικό προληπτικό χτύπημα εναντίον μας».

Οι αεροπορικές δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ πραγματοποιούν αεροπορικές ασκήσεις, στις οποίες συμμετέχουν δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52H και μαχητικά F-35A από τις ΗΠΑ και μαχητικά F-16 από τη Νότια Κορέα, πάνω από την κορεατική χερσόνησο στις 14 Απριλίου 2023.

Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον ολοκλήρωσαν πρόσφατα την 11ήμερη κοινή στρατιωτική άσκηση Ulchi Freedom Shield

Οι Βόρεια Κορέα ακολούθησε την άσκηση αυτή με μια «προσομοίωση τακτικής πυρηνικής επίθεσης» το Σάββατο με την εκτόξευση δύο πυραύλων κρουζ που έφεραν εικονικές πυρηνικές κεφαλές, πρόσθεσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αναλυτές λένε ότι είναι σαφές ότι οι Βορειοκορεάτες έχουν κάνει μεγάλα βήματα στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, αλλά έχουν λίγες πιθανότητες να εισβάλουν με επιτυχία και να καταλάβουν το νότιο μισό της χερσονήσου, παρά τον μόνιμο στρατό των 1,3 εκατομμυρίων στρατιωτών.

«Στο παρελθόν, οι Βορειοκορεάτες επένδυσαν σε μεγάλο βαθμό στο πυροβολικό και στη δημιουργία των προμηθειών πυρομαχικών τους, αλλά σχεδόν όλα αυτά είναι από τη δεκαετία του 1940 και του 1950», δήλωσε ο Λανς Γκάτλινγκ, αναλυτής ασφάλειας και αεροδιαστημικής και ιδρυτής της εταιρείας Gatling Associates με έδρα το Τόκιο.

«Έτσι, ενώ έχουν μια τεράστια ποσότητα από αυτά τα πράγματα και το πυραυλικό πυροβολικό, δεν είναι πολύ ακριβές σε μεγάλες αποστάσεις».

«Επίσης, οι πανταχού παρούσες δυνατότητες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης των προηγμένων χωρών έχουν τεράστιο αντίκτυπο σε κάθε επιθετική ικανότητα που μπορεί να έχουν», δήλωσε στην DW.

Οι χερσαίες δυνάμεις του στρατού της Βόρειας Κορέας υπερτερούν

Ένα άλλο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Βόρεια Κορέα είναι ότι διαθέτει μόνο τρεις πιθανές χερσαίες οδούς επίθεσης εναντίον του Νότου, λόγω της γεωγραφίας της χερσονήσου, με την όποια επίθεση να διοχετεύεται σε στενές περιοχές και να καταλήγει γρήγορα σε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «καζάνι θανάτου» για τα γερασμένα άρματα μάχης και τις ελλιπώς εξοπλισμένες μονάδες πεζικού της Βόρειας Κορέας στα χέρια του Νότου και των δυνάμεων των ΗΠΑ.

Παρόμοια θα ήταν η κατάσταση και για την πολεμική αεροπορία της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο Γκάρεν Μάλλοϊ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Daito Bunka και ειδικός σε στρατιωτικά θέματα.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέπτεται το αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρισε στρατιωτικές ασκήσεις που προσομοίαζαν ένα πυρηνικό χτύπημα «καμένης γης» εναντίον της Νότιας

«Κλιμάκωση των απειλών βίας»

«Η Νότια Κορέα δεν ευθύνεται για την κλιμάκωση αυτών των απειλών βίας από τον Βορρά, αν και έχει επίσης υποστηριχθεί ότι η στενότερη συμμαχία μεταξύ του Νότου, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έχει υποκινήσει την Πιονγκγιάνγκ σε αυτούς τους στενότερους δεσμούς με το Πεκίνο και τη Μόσχα», δήλωσε ο Λιμ Γιουν Τζουνγκ, αναπληρωτής καθηγητής διεθνών σπουδών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Κονγκτζού.

 

Η αναβαθμισμένη συμμαχία Μόσχας-Πιονγκγιάνγκ είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ετών, από την οποία επωφελούνται και οι δύο πλευρές. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι ο Βορράς σχεδιάζει να προμηθεύσει βλήματα πυροβολικού στη Μόσχα, η οποία έχει έλλειψη συμβατικών πυρομαχικών καθώς συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, και είναι πιθανό ότι η Ρωσία θα πληρώσει με πετρέλαιο και τρόφιμα, τα οποία παράγει σε αφθονία και τα οποία η Βόρεια Κορέα επιθυμεί απεγνωσμένα να αποκτήσει.

«Η Βόρεια Κορέα αρχικά προμηθεύτηκε τα βλήματά της από τη Σοβιετική Ένωση και μέσω της Κίνας και συνέχισε να κατασκευάζει αυτού του είδους τα πυρομαχικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχει τεράστια αποθέματα και μπορεί να συνεχίσει να κατασκευάζει περισσότερα», δήλωσε ο Γκάτλινγκ. «Θα πουλήσουν τα αποθέματά τους και ενώ μπορεί να είναι παλιά, θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά και για την Βόρρεια Κορέα, πολύτιμα, επειδή αυτά τα βλήματα θα τους επιτρέψουν να φέρουν τρόφιμα και πετρέλαιο.

«Για μένα, είναι σαφές ότι θα ενισχύσει και οι δύο πλευρές» δήλωσε ο Μάλλοϊ.

 

ertnews.gr

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση