HomeΓΝΩΜΕΣΆρθρο Γ.Αλεξάκη: Περιφέρεια ξανά! Γιατί;

Άρθρο Γ.Αλεξάκη: Περιφέρεια ξανά! Γιατί;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Άρθρο του Γιώργου Αλεξάκη *

Λένε πως ο Αύγουστος είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας των διακοπών, της ραστώνης, το διάστημα που όλα υπολειτουργούν!

Κι όμως ο φετινός Αύγουστος ήρθε να διαψεύσει αυτή την πεποίθηση, γιατί όλη η Ελλάδα, τον μήνα που μόλις μας αποχαιρέτησε με ένα εντυπωσιακό φεγγάρι, δούλευε πυρετωδώς σαν μελίσσι!

Όχι όλοι, θα μου πείτε… προφανώς!

Ένα σημαντικό μέρος των πολιτών όμως βρισκόταν και βρίσκεται σε αναβρασμό, αρχικά για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων των αυτοδιοικητικών εκλογών και κατόπιν – από σήμερα – για την προεκλογική περίοδο.

Μέσα σε ένα τέτοιο «μελίσσι» βρέθηκα κι εγώ, ακολουθώντας την εσωτερική εντολή και φωνή, που εδώ και χρόνια με οδηγεί, αξιοποιώντας γνώσεις και εμπειρίες προς όφελος του Νομού Ηρακλείου αλλά και όλης της Κρήτης.

Τους προηγούμενους μήνες προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις για τη διαμόρφωση ενός αυτόνομου Δημοτικού σχήματος για το Ηράκλειο, απαλλαγμένου από κομματικές εξαρτήσεις, μηχανισμούς και deals.

Η πρωτοβουλία μου αυτή μπορεί να μην ολοκληρώθηκε με την κάθοδο στις εκλογές, (κάτω από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν), άνοιξε όμως ένα δρόμο (θέλω να πιστεύω και …τα μάτια πολλών) δείχνοντας πως υπάρχει κι άλλος δρόμος: όταν διαθέτεις γνώση και εμπειρία για την περιοχή σου, τότε μπορείς να χτίσεις ένα ρεαλιστικό όραμα με συγκεκριμένες προτάσεις και πυξίδα για την επίτευξή του.

Αυτή η πυξίδα είναι, άλλωστε, που με καθοδηγεί σε όλη μου τη διαδρομή στα κοινά, χαράζοντας μονοπάτια και διαδρομές, πολλές φορές ξεκινώντας πράγματα από το «μηδέν» προκειμένου το νησί μας να κάνει μερικά βήματα (ενίοτε και άλματα) προς τα μπρος, (όπως η ισχυρή φωνή της Κρήτης στην Ευρώπη, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών κονδυλιών δια της συμμετοχής της στα Ευρωπαϊκά Ανταγωνιστικά Προγράμματα και στα Ευρωπαϊκά Δίκτυα),

αλλά και η τοπική ανάπτυξη με νέα και μεγάλα έργα, στήριξη των επιχειρήσεων και ισχυρή διασύνδεση με το ερευνητικό και ακαδημαϊκό οικοσύστημα.

Είναι τιμή μου που είχα την ευκαιρία να συμβάλλω ως εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος και Αντιπεριφερειάρχης, μέσα από την ενεργή συμμετοχή μου στα συλλογικά όργανα αλλά και τη συνεργασία με το Στ Αρναουτάκη και εκλεκτούς συναδέλφους και συνεργάτες στην Περιφέρεια Κρήτης.

Λίγο μετά την αποχώρησή μου από τη Δημοτική προεκλογική «κούρσα», δέχτηκα πολλά μηνύματα:

άλλοι με ρωτούσαν «γιατί;»,

άλλοι εξέφραζαν την απογοήτευσή τους για την εξέλιξη αυτή,

– κάποιοι ίσως σκέφτηκαν πως καλύτερα να «κάτσω σπίτι μου» και πως «ό,τι είχα να προσφέρω, το πρόσφερα».

Εξάλλου, έχω ήδη μια μεγάλη πορεία στην Αυτοδιοίκηση και επομένως θα μπορούσα πολύ εύκολα να αποχωρήσω, παραμένοντας στο επαγγελματικό μου τεχνικό γραφείο, από το οποίο άλλωστε και βιοπορίζομαι σε όλη μου τη ζωή.

Όμως οι περισσότεροι – με προέτρεπαν να μην αποχωρήσω από τα κοινά, με ένα ενθαρρυντικό και υποστηρικτικό τρόπο.

Κι εδώ έρχεται η τιμητική πρόσκληση του Περιφερειάρχη και εκ νέου Υποψήφιου, Σταύρου Αρναουτάκη:

Να συμβάλλω εκ νέου στην κεφαλαιοποίηση της σημαντικής ομαδικής δουλειάς μας στην Περιφέρεια (άνω των 65 Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, συμμετοχή σε 10 Ευρωπαϊκά Δίκτυα)

Να παραμείνω ισχυρός συνομιλητής με τις εποικοδομητικές τοποθετήσεις μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στις Επιτροπές που θα κληθώ να συμμετέχω (όπως στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και στις τρεις προηγούμενες θητείες),

Να αξιοποιήσω την εμπειρία μου στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, με τις περιβαλλοντικές (κλιματική κρίση), κοινωνικές (συνοχή) και οικονομικές συνθήκες (πανδημία) να μεταβάλλονται ραγδαία.

Σε ένα περιβάλλον όπου η Αυτοδιοίκηση καλείται να ισορροπήσει, να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και να εξελιχθεί, αξιοποιώντας τους νέους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και κατάλληλα χρηματοδοτικά πλαίσια.

Μέσα από αυτό το διαρκές «σχολείο» κάθε αιρετός που σέβεται τον εαυτό του και το θεσμό που υπηρετεί, δεν μπορεί να παρά να συνεχίζει και αυτός να εξελίσσεται και να ενημερώνεται για τα σύγχρονα δεδομένα. Αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία και η πρακτική μου, τις τελευταίες δεκαετίες, προκειμένου όλες οι νέες γνώσεις και τάσεις να ενσωματώνονται στις αντίστοιχες περιφερειακές πολιτικές που καταρτίζουμε και εφαρμόζουμε στην Περιφέρεια Κρήτης.

Εξάλλου, η επιστημονική και επαγγελματική ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού αποτελεί το «εφόδιο» μου για μια πρακτική και τεχνοκρατική οπτική, ενώ η μακρά αυτοδιοικητική πορεία μου, προσδίδει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα: την εμπειρία!,

εφόδια απαραίτητα για την προσέγγιση μας αναπτυξιακής πορείας του νησιού μας με τα μεγάλα έργα.

Είμαι ενεργός, δραστήριος και έχω πολλά ακόμη να δώσω.

Είμαι σίγουρος ότι έχουμε πολλά ακόμη χιλιόμετρα να διανύσουμε, γι’ αυτό το λόγο και είμαι ΠΑΡΩΝ, για να προσφέρω γνώση, εμπειρία και αληθινό ενδιαφέρον για τον τόπο μας.

Κατέρχομαι λοιπόν στις εκλογές ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος – όπως έχει δικαίωμα να κάνει κάθε πολίτης άλλωστε – και επιζητώ την αυστηρή αξιολόγηση από τους συμπολίτες μας, πριν την κάλπη, προκειμένου με επικεφαλής τον Σταύρο Αρναουτάκη και μαζί με τους συναδέλφους Περιφερειακούς Συμβούλους να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε συνθήκες για την περαιτέρω ανοδική αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης.

*Ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Αλεξάκης είναι Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ηρακλείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση