HomeΚΡΗΤΗΛαϊκή Συσπείρωση: «Δομές παραμένουν ελλιπείς και υποστελεχωμένες»

Λαϊκή Συσπείρωση: «Δομές παραμένουν ελλιπείς και υποστελεχωμένες»

"Αποκλεισμός των παιδιών από τα ΚΔΑΠ"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τον αποκλεισμό εκατοντάδων παιδιών από βρεφονηπιακούς και ΚΔΑΠ η Λαϊκή Συσπείρωση ανακοινώνει τα εξής:

Άλλη μια χρονιά οι νέοι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις σε βρεφονηπιακούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ καθώς εκατοντάδες παιδιά βρέθηκαν εκτός δημόσιων δομών. Με τη διαχρονική ευθύνη της τοπικής διοίκησης και των κυβερνήσεων, δομές αναγκαίες στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, ανάσα για τις λαϊκές οικογένειες, παραμένουν ελλιπείς και υποστελεχωμένες.

Λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε αίθουσες και προσωπικό σε κάθε παιδικό σταθμό, οι διαθέσιμες θέσεις είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες, ενώ η κατάσταση είναι ακόμα πιο οξυμένη για τα βρέφη. Μάλιστα σε σταθμό των νότιων συνοικιών έγιναν δεκτά 4 παιδιά από τις 150 αιτήσεις!

Ενώ με τα voucher, στη λογική των επιδομάτων και της ανακύκλωσης της φτώχειας που υποτίθεται έρχεται να καλύψει όλα τα παιδιά, για πάνω από 1.500 αιτήσεις στο δήμο Ηρακλείου, δεν υπήρχαν οι αντίστοιχες θέσεις. Με τους γονείς να πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιωτικούς σταθμούς όπου και πάλι οι θέσεις δεν επαρκούν.

Ενώ το κυνηγητό μιας θέσης σε ιδιωτικό σταθμό ξεκινάει ήδη από τον προηγούμενο Μάρτη, χωρίς οι γονείς να γνωρίζουν αν θα πάρουν voucher ή όχι, που έτσι κι αλλιώς θα βάλουν το χέρι στην τσέπη. Με το βάρος των τροφείων να αγγίζει τα 350 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, ποσό δυσβάσταχτο για μια οικογένεια σήμερα.

Ταυτόχρονα και στα ΚΔΑΠ η κατάσταση είναι εκρηκτική καθώς εκατοντάδες παιδιά στον δήμο Ηρακλείου αποκλείστηκαν. Με καταγγελίες μονογονεϊκών οικογενειών,  ανέργων, ΑμΕΑ, τρίτεκνων και πολύτεκνων, που ενώ πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και τις άλλες προϋποθέσεις για τα ΚΔΑΠ, φέτος, αν και με πλήρη φάκελο, δεν έχουν λάβει το voucher που δικαιούνται και παραμένουν εκτός δομών.  Παρότι υπάρχουν κενές θέσεις, επειδή  τα voucher  χορηγούνται με βάση τη μοριοδότηση και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού, πολλές οικογένειες, αν και «δυνητικά δικαιούχοι», αποκλείστηκαν, απλώς και μόνο επειδή η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για όλους.

Η κατάσταση με τον αποκλεισμό των παιδιών από τα ΚΔΑΠ έχει συνέπειες και στους εργαζόμενους σε αυτά, αφού έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του κλεισίματος των δομών και συνεπώς με ενδεχόμενη απόλυση ή μετατροπή σε μερικής απασχόλησης των συμβάσεων τους που λήγουν στις 31 Αυγούστου.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των γονέων που είναι αγανακτισμένοι και διεκδικούν αγωνιστικά την ικανοποίηση του δικαιώματος των παιδιών τους στην προσχολική αγωγή, αναγκαία για τη σωστή ανάπτυξη τους, του δικαιώματος στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τη δημιουργία. Δικαίωμα,  που γίνεται πολυτέλεια, στην οποία -φυσικά- πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι μπορούν να αντέξουν το κόστος.

Με βάση τα παραπάνω, απαιτούμε:

  • Άμεση κρατική επιχορήγηση για να στηριχθούν όλοι οι σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ στο δήμο Ηρακλείου. Να καλυφθούν όλα τα παιδιά που παραμένουν εκτός δημόσιων δομών, για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.
  • Να βρεθεί άμεσα λύση με νέες αίθουσες και προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού. Να μην πραγματοποιηθεί καμία απόλυση εργαζόμενου ή μετατροπή σύμβασης από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.
  • Να ιδρυθούν και να επεκταθούν οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, με πλήρη στελέχωση τους και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Εξασφάλιση της κτιριακής επάρκειάς τους, καταλληλότητας, υποδομής, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, με τη διασφάλιση μόνιμης χρηματοδότησης,  με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Να παρέχονται οι σχετικές υπηρεσίες αποκλειστικά από μόνιμες κρατικές δομές αναπτυγμένες πανελλαδικά, χρηματοδοτούμενες κατά 100% από κεντρικούς δημόσιους πόρους, με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού και επιστημονικού προσωπικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι). –

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση