HomeHL-TOPΚρίση στη Μεσαρά: Οι σταφίδες και τα σταφύλια σε απειλή εξαφάνισης

Κρίση στη Μεσαρά: Οι σταφίδες και τα σταφύλια σε απειλή εξαφάνισης

Η κληρονομιά του Πρωτογενούς Τομέα σε κίνδυνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Μεσαρά, μια περιοχή με πλούσια ιστορία στη γεωργία, βρίσκεται σε αναταραχή. Οι δύο κύριες σειρές του τοπικού πρωτογενούς τομέα, τα σταφύλια και το λάδι, βρίσκονται στο επίκεντρο μιας κρίσης που απειλεί την οικονομία και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Με τον καύσωνα να χτυπάει ανελέητα, τα αμπέλια της Μεσαράς βρίσκονται προ των πυλών της εξαφάνισης, ενώ οι εναλλακτικές ποικιλίες σταφυλιών φέρνουν νέα προβλήματα.

Το ντόπιο αμπέλι, που κάποτε κυνήγαγε την οικονομία της περιοχής, παρέλυσε και πλέον βρίσκεται στο πρόσχημα της εξαφάνισης. Από τη φυλλοξήρα μέχρι τις ασύμβατες καιρικές συνθήκες, οι προκλήσεις είναι αμέτρητες.

ampelia-zhmies

Αλλά ποιος φέρει την ευθύνη για αυτήν την κατάσταση; Οι έμποροι που προσέφεραν αντικοινωνικές τιμές και εκμεταλλεύονταν τους αγρότες. Το σουλτανί που δεν μπορεί να αντέξει για περισσότερο από 15 χρόνια λόγω της ορμόνης.

Τα αμπέλια που τώρα περιορίζονται σε μερικά, ενώ οι νέες ποικιλίες από το Ισραήλ αποδεικνύονται μη προσαρμοσμένες στον τόπο. Όμως, υπάρχει ακόμα ελπίδα για την ελιά. Με την ελπίδα πάντα, ότι θα έχει ένα καλύτερο αύριο.

Με πληροφορίες από το e-mesara.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση