HomeHL-9Καταδίκη του αποκλεισμού των παιδιών από τις προσχολικές δομές: Μια κοινωνική πρόκληση

Καταδίκη του αποκλεισμού των παιδιών από τις προσχολικές δομές: Μια κοινωνική πρόκληση

Αγώνας για την πρόσβαση των παιδιών σε ποιοτική Προσχολική Αγωγή και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη σημερινή κοινωνία, ο αποκλεισμός εκατοντάδων παιδιών από τις προσχολικές δομές, όπως βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ, αποτελεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα. Στην πραγματικότητα, αυτός ο αποκλεισμός επηρεάζει τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς, θέτοντας σε κίνδυνο την παιδαγωγική αγωγή, τα εργασιακά δικαιώματα και την κοινωνική ισότητα.

Η ανακοίνωση των εργατικών σωματείων (ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ) για τους παιδικούς σταθμούς:

Καταδικάζουμε  τον απαράδεκτο αποκλεισμό εκατοντάδων παιδιών από τις δομές των βρεφικών και παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ. Για άλλη μια χρονιά θα βρεθούμε έξω από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΠΑΦΜΑΗ, ΔΙΚΕΗ), στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο για να διεκδικήσουμε, γιατί είναι υπόθεση δική μας, των γονιών, των γυναικών, το δικαίωμα των παιδιών στην προσχολική αγωγή και στη δημιουργική απασχόληση.

Δε δεχόμαστε το δικαίωμά των παιδιών μας στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τη δημιουργία, να αποτελεί πολυτέλεια, στην οποία -φυσικά- πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι μπορούν να αντέξουν το κόστος, την ώρα μάλιστα, που το πενιχρό οικογενειακό εισόδημα των λαϊκών οικογενειών εξανεμίζεται από τον εφιάλτη της ακρίβειας σε βασικά προϊόντα διατροφής και πρώτης ανάγκης, το κόστος της Ενέργειας και των καυσίμων.

Ταυτόχρονα, ο αποκλεισμός των παιδιών φέρνει τους εργαζόμενους γονείς  αντιμέτωπους με το πρόβλημα φύλαξης των παιδιών.

Στις σημερινές συνθήκες όπου στην πλειοψηφία των οικογενειών και οι 2 γονείς δουλεύουν και πολλές φορές αναγκάζονται να κάνουν 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλουν πέρα κι ενώ οι αιτήσεις κάθε χρόνο στο Ηράκλειο είναι χιλιάδες, τα ποσοστά των αιτήσεων που εξασφαλίζουν μία θέση σε κάποιο παιδικό σταθμό δεν ξεπερνούν το 10%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ηράκλειο φέτος μέσω Δήμου πήραν το 12.6% αυτών που έκαναν αίτηση, μέσω ΕΣΠΑ το 33%. Ενώ μέσα στην πόλη υπάρχει σταθμός όπου από τις 150 αιτήσεις, πήραν μόνο 4 παιδιά!

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα  νέες μητέρες να αναγκάζονται να παραιτηθούν διότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτο κόστος ενός ιδιωτικού παιδικού σταθμού για το παιδί, κι έτσι επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι από το να δίνουν όλο το μισθό τους απλά για να μπορούν να δουλέψουν.

Μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις, ακολουθώντας τις πολιτικές της ΕΕ, παρακάμπτουν τόσο την παιδαγωγική επιστήμη, που θεωρεί απαραίτητη την πρόσβαση των παιδιών στην προσχολική και στην δημιουργική αγωγή, τις σύγχρονες ανάγκες των οικογενειών για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, όσο και το δικαίωμα των εργαζόμενων και των παιδαγωγών στη μόνιμη και σταθερή εργασία, υποβαθμίζοντας συνεχώς αυτές τις υπηρεσίες και δομές.

Η μεταφορά της ευθύνης λειτουργίας τους στην τοπική διοίκηση, έφερε μια σειρά από δυσχέρειες. Που θα βρεθούν τα χρήματα; Πόσα θα χρηματοδοτήσει κάθε χρόνο το ΕΣΠΑ; Πως θα προσληφθούν οι εργαζόμενοι; Δεν μιλάμε πια για το δικαίωμα των παιδιών, αλλά για ωφελούμενες μητέρες, που είτε δεν παίρνουν voucher, είτε μένουν με το voucher στο χέρι, αφού δεν υπάρχει θέση. Ταυτόχρονα διογκώνεται ο ιδιωτικός τομέας, αναγκάζοντας τους γονείς να βάζουν για άλλη μια φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη.

. Η κατάσταση με τον αποκλεισμό των παιδιών από τα ΚΔΑΠ έχει συνέπειες και στους εργαζόμενους σε αυτά, αφού έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του κλεισίματος των δομών και συνεπώς με ενδεχόμενη απόλυση ή μετατροπή σε μερικής απασχόλησης των συμβάσεων τους που λήγουν στις 31 Αυγούστου. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι συμβασιούχοι, παρά την πολυετή και σημαντική εργασία τους, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα που δημιουργούνται με την επίκληση στην «ισότητα των γυναικών στην εργασία», χαρακτηρίζονται από προσωρινότητα, χωρίς να στοχεύουν στην καθολική κάλυψη των αναγκών με ποιοτικά αναβαθμισμένους όρους για όλα τα παιδιά.

Η κυβέρνηση συνειδητά συρρικνώνει και υποβαθμίζει τις δημόσιες δομές, ενώ συγχρόνως ενισχύει τις ιδιωτικές, ακολουθώντας την αντιλαϊκή πολιτική και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι κοινωνικές δομές απαξιώνονται και καταργούνται, ιδιαίτερα δε όπου υπάρχει πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες, οι οποίοι ήδη κυριαρχούν σε σχέση με τις δημόσιες – δημοτικές δομές χρηματοδοτούμενοι αφειδώς από δημόσιους πόρους.

Ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση έχουν διαχρονικά και οι δημοτικές αρχές στον δήμο Ηρακλείου που αποδέχονται τον χαρακτήρα προσωρινότητας και αποσπασματικότητας των ΚΔΑΠ, δε διεκδικούν την ουσιαστική αναβάθμιση και λειτουργία τους και τη μονιμοποίηση των εργαζόμενων, αλλά υλοποιούν τη γενικότερη κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης ακόμα και των ισχνών προνοιακών δομών που έχουν απομείνει στην Τοπική Διοίκηση.

Σήμερα είναι απολύτως απαραίτητο να εξασφαλιστεί από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο, θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Είναι βασική ανάγκη της λαϊκής οικογένειας και διεκδικούμε με όλες μας τις δυνάμεις να καλυφθεί.

Απαιτούμε :

Ø    Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εκδρομές, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί, βρεφικοί  σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα να καλύπτουν τις ανάγκες  ΟΛΩΝ των παιδιών.

Ø    Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού και επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).

Ø    Mονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.

Ø    Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.

Ø    Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.

Ø    Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους

Ø    Γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν, με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.

Καλούμε τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, οικογένειες με παιδιά που έμειναν εκτός παιδικών και βρεφικών σταθμών να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία μας. Να βρεθούμε όλοι μαζί οργανωμένα και συγκροτημένα τη Δευτέρα 04/09 στις 6:00μμ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση