HomeHL1-GreeceΜάχη στη Βουλή για τις φωτιές, με τον Έβρο ακόμη στις φλόγες

Μάχη στη Βουλή για τις φωτιές, με τον Έβρο ακόμη στις φλόγες

Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να απαντήσει στους πολιτικούς αρχηγούς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για 13η ημέρα ο Έβρος φλέγεται και ο Μητσοτάκης καλείται να απαντήσει στη Βουλή για τη διαχείριση των πυρκαγιών. Προσλήψεις πυροσβεστών, drones και “έξυπνα συστήματα”.

Η φωτιά στον Έβρο μαίνεται ανεξέλεγκτη για 13η ημέρα και η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώνεται στη Βουλή με την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κληθεί να απαντήσει στην κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης για έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού πυροπροστασίας, αλλά κυρίως αναμένεται να εστιάσει σε μέτρα που θα ληφθούν στο εξής για το μέλλον.

Ενδεχομένως μάλιστα να ανακοινώσει και προσλήψεις πυροσβεστών. Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, έχει προαναγγείλει ότι σε ένα μήνα περίπου θα δρομολογηθούν 16.000 προσλήψεις στο δημόσιο.

Ορισμένα σενάρια δε θέλουν τον πρωθυπουργό να δίνει μπόνους στους πυροσβέστες που έχουν δώσει κατ επανάληψη ηρωικές μάχες με τις φλόγες αυτό το καλοκαίρι.

Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες θα εστιάσει και σε μέτρα τεχνολογικής αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας και πυροπροστασίας.

Η Πυροσβεστική στο πλαίσιο αυτό θα προμηθευτεί μεταξύ άλλων 101 drones έξι διαφορετικών τύπων, που θα έχουν διάφορους ρόλους πχ καποια θα ασκούν επιτήρηση σε ακραίες συνθήκες, κάποια θα συμβάλλουν στη μεταφορά υλικού πυρόσβεσης και κάποια θα αποτελούν φορητά κέντρα ελέγχου.

Θα τοποθετηθούν επίσης 20 συστήματα πυροπροστασίας σε αρχαιολογικούς χώρους, που θα κρίνει το υπουργείο Πολιτισμού, με κάμερες, αισθητήρες ανίχνευσης και προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, που κάνουν πρόγνωση για το που θα κατευθυνθεί η φωτιά.

Τρέχει επιπλέον το πρόγραμμα Αnti- Νero 3 από το Ταμείο Ανάκαμψης για καθαρισμό δασών και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, θα δημιουργηθεί και μία πλατφόρμα για τον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου θα φαίνεται τι κονδύλια έχουν πάρει οι δήμοι και περιφέρειες και που τα έχουν δώσει, ενώ θα υπάρχει και πλαίσιο κυρώσεων για όσους δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης με αλλαγές στον Ποινικο Κώδικα να εκτίουν μέρος της ποινής τους άμεσα και όσοι καταδικάζονται για εμπρησμό από αμέλεια.

Η αντιπολίτευση πάντως αναμένεται να επιμείνει στις ευθύνες της κυβέρνησης για τις πολλαπλές πυρκαγιές εφέτος που ξέφυγαν από κάθε έλεγχο, αλλά και να ασκήσει κριτική στα μέτρα που ήδη έχει προωθήσει η κυβέρνηση για τις πληγείσες περιοχές.

Για παραχώρηση της αποκατάστασης και της διαχείρισης των δασικών εκτάσεων σε ιδιώτες κατηγορεί καταρχήν την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Οι φετινές πυρκαγιές δείχνουν ότι υπήρξε μεγάλο έλλειμμα σχεδιασμού και δυνάμεων. Παρά τα μεγάλα λόγια, η χώρα ήταν ανέτοιμη σε σχέση με τις απαιτήσεις που επιβάλλει η κλιματική κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του

Ανέφερε ειδικότερα μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν 3.600 κενές θέσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ζητώντας την κάλυψη των κενών.

Από την πλευρά του χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης άνοιξε τον διάλογο με φορείς και επιστήμονες για την αναπροσαρμογή των σχεδίων πρόληψης και δασοπροστασίας.

“Μέχρι σήμερα έχουν καεί 1.600.000 στρέμματα γης. Δυστυχώς, σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας οι ζημιές είναι καθολικές. Και θέλω να υπογραμμίσω ότι η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να προστατεύσει το κόσμημα της βιοποικιλότητας της χώρας, που ήταν το δάσος της Δαδιάς”, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Τεράστιες ευθύνες καταλόγισε στην κυβέρνηση για τις πυρκαγιές ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την περιοδεία του στον Έβρο πριν απο μία εβδομάδα, κατηγορώντας προσωπικά τον κ.Μητσοτάκη ότι δεν ενισχύει την Πυροσβεστική.

 

news247.gr

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση